Η ακρίβεια «σκοτεινιάζει» το καλοκαίρι της κυβέρνησης

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση/απολογισμό του κυβερνητικού έργου να έδωσε το… σήμα ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε… καλοκαιρινή φάση, ωστόσο, το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει ένας άλυτος βραχνάς που δεν επιτρέπει καμία απολύτως χαλάρωση.

Για παράδειγμα, η αντιπολίτευση εν μέσω θερινής εξόδου των εκδρομέων επαναφέρει με πιεστικό τρόπο το ζήτημα του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ζήτημα για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, ενώ και η μείωση

του ΦΠΑ στα εισιτήρια, από το 24% στο 13% έχει αποκλειστεί προς το παρόν, ελέω… δημοσίων εσόδων και δημοσιονομικής «πειθαρχίας».

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι ο ισχυρισμός της ότι οι τιμές είναι παρόμοιες με πέρσι ανατρέπεται με στοιχεία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δείχνουν ότι για ορισμένους – όχι λίγους – προορισμούς τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί ως και κατά 60%.

Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η επιδότηση των τιμολογίων του Αυγούστου θα φθάνει συνολικά μόλις τα 8 ευρώ και για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες (ήτοι πολύ χαμηλή…), κάνοντας λόγο για «κοροϊδία» και «ελεημοσύνη» από πλευράς κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως και τον Σεπτέμβριο, κάτι που υποχρεώνει την κυβέρνηση και να παρατείνει το ειδικό τέλος που έχει επιβάλλει στους παραγωγούς ενέργειας, αλλά και να δει γιατί παρατηρούνται τόσο μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας στη χώρα και πώς μπορούν να καταπολεμηθούν.

Παράλληλα, ακόμα και σε βασικά προϊόντα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως δείχνουν ειδικά ρεπορτάζ, καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες αποδίδονται και στον καύσωνα (ο οποίος έχει προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες και, ως εκ τούτου, ελλείψεις σε κάποια είδη), αλλά και στο συνολικά αυξημένο κόστος παραγωγής. Και, μέσα σε όλα, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές περίπου 850 φαρμάκων, κυρίως φθηνών, που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα ειδών και που οι τιμές τους θα αυξηθούν από το φθινόπωρο ως και κατά 5 ευρώ, πολλαπλασιάζοντας ακόμα περισσότερο το βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασφαλισμένους.

Πώς αντιδρά η κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση; Για την ώρα σε πολύ χαμηλούς τόνους, επαναλαμβάνοντας απλώς τα ποσά που έχει δαπανήσει για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα διαδοχικά «τσουνάμι» ακρίβειας, τα μέτρα που έχει λάβει για τον έλεγχο της αγοράς για φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, την προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος της διαφορετικής τιμολόγησης ανά χώρα του ίδιου προϊόντος από πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Το αν αυτά είναι αρκετά για να πείσουν τους πολίτες, αυτό είναι μια… άλλη ιστορία.

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Δούκας: Αιχμές για την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ – Ζητά διαφάνεια και προμήθεια τουλάχιστον 1.400 τάμπλετ ακόμη

Τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου στον μυθικό Τεντόγλου – «Κέρδισε επάξια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών»

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την αμυντική θωράκιση της χώρας – Ζητά απαντήσεις από Δένδια και Γεραπετρίτη σε 9 ερωτήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ακρίβεια «σκοτεινιάζει» το καλοκαίρι της κυβέρνησης,