Η ακτινογραφία της αποχής: Οι λόγοι που την τροφοδοτούν – Ποιοι και γιατί σκέφτονται να μην πάνε στις κάλπες

Με τις εκλογές να απέχουν παρά ελάχιστες ημέρες ο «μπαμπούλας» της αποχής καραδοκεί και αναδεικνύεται ο κρίσιμος παράγοντας στην εξίσωση της επόμενης ημέρας.

Οι προβλέψεις για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι δυσοίωνες με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι εκείνοι που θα γυρίσουν την πλάτη στην κάλπη της Κυριακής θα κινηθούν σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία η συμμετοχή

να έχει το νούμερο «4» μπροστά και ότι η αποχή θα κυμανθεί σε ποσοστά ρεκόρ», ανέφερε στο topontiki.gr κορυφαίο στέλεχος εταιρίας δημοσκοπήσεων, αποδίδοντας το χαμηλό ενδιαφέρον σε μια σειρά από παράγοντες.

Αφενός στη λεγόμενη «κούραση» των ψηφοφόρων, καθώς είναι η πέμπτη φορά μέσα σε διάστημα περίπου 13 μηνών που καλείται το εκλογικό σώμα να προσέλθει στις κάλπες και αφετέρου, στην επικρατούσα αντίληψη ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει διακύβευμα κυβερνησιμότητας, καθώς όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει η κυβέρνηση.

Το γεγονός δε, ότι μετά από αρκετά χρόνια (2009), αυτή την Κυριακή, δεν υπάρχει και δεύτερη παράλληλη μάχη, π.χ. αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να έχουν λόγο να σηκωθούν οι ψηφοφόροι από τον καναπέ με κατεύθυνση τα εκλογικά τμήματα και όχι τις παραλίες, μιας και το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, ενισχύει το φλερτ με την αποχή.

Ο ίδιος αναλυτής επεσήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή μιας διπλής εκλογικής αναμέτρησης στο ποσοστό συμμετοχής θα προστίθεντο 700.000 πολίτες.

Συν τοις άλλοις, η διεξαγωγή των ευρωεκλογών εν μέσω πανελλαδικών και προαγωγικών εξετάσεων και εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές, αλλά και το ότι εποχικοί εργαζόμενοι, στον τουρισμό, έχουν ήδη αναχωρήσει από τις εστίες τους δεν βοηθάει τη συμμετοχή για την οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κόπτονται, απευθύνοντας «κάλεσμα» σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Όλα είναι ρευστά

Αυτό που επισημαίνεται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι πάντως, πως όλα είναι ρευστά και πως οι έρευνες κοινής γνώμης δεν μετρούν το εκλογικό σώμα. Γνωρίζοντας ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 ή και τις εθνικές εκλογές του 2023, μια πρώτη εικόνα αναμένεται να έχουν ανήμερα της εκλογικής διαδικασίας, την Κυριακή όταν το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώσει πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι πχ τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και μπορεί να γίνει σύγκριση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης υπάρχουν πάντως, και ορισμένοι –ελάχιστοι- που δηλώνουν άγνοια, δεν γνωρίζουν δηλαδή ότι την Κυριακή 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές.

Κρίσιμος παράγοντας αναδεικνύεται σύμφωνα με εκλογικό αναλυτή και η απογοήτευση για πολιτικές της ΕΕ καθώς και η άποψη ότι η Ελλάδα είναι μια «μικρή» χώρα που δεν μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ή ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. «Δώστε μας φωνή να διαπραγματευθούμε στην Ευρώπη», είναι μια φράση που επαναλαμβάνει διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φέρνει ως παράδειγμα τις συζητήσεις για την ΚΑΠ, το μεταναστευτικό ή την κλιματική αλλαγή.

Ανησυχία στα κόμματα

Όλα τα κόμματα, για διαφορετικούς πάντως, λόγους το καθένα, εκφράζουν ανησυχίες για το μέγεθος της αποχής. «Εάν είναι αναλογική θα πλήξει όλα τα κόμματα» ανέφερε στο topontiki.gr στέλεχος εταιριών έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων, συμπληρώνοντας πως εάν είναι μη αναλογική θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Σημειώνει δε, ότι η ΝΔ φοβάται ότι ψηφοφόροι της θα θελήσουν να στείλουν μήνυμα για πολιτικές που δεν τους βρίσκουν σύμφωνους, πχ γάμος ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ με τους μικρότερης ηλικίας ψηφοφόρους είναι αυτοί να μην προσέλθουν στις κάλπες και για το ΠΑΣΟΚ να εκδηλώσει την απογοήτευσή του για χειρισμούς της ηγεσίας του. Για τα μικρότερα κόμματα, συμπληρώνει, υπάρχει η θεωρία της λεγόμενης χαμένης ψήφου.

Το υψηλότερο πάντως, ποσοστό συμμετοχής στις τρεις ευρωεκλογές της τελευταίας 15ετίας, είχε καταγραφεί το 2014 (59,33%), ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 είχε κυμανθεί στο 58,69%. Στις εθνικές εκλογές, του Ιουνίου του 2023, η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 53,7%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 ισχυρή πρόθεση συμμετοχής δήλωσε πως έχει το 75% των ερωτηθέντων, ενώ το 14,4% έχει πιθανή τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές και το 10,6% δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει.

Στο 70,6% φτάνει το ποσοστό όσων τους ενδιαφέρει η διαδικασία αρκετά ή πολύ, ενώ ποσοστό 29,4% ενδιαφέρονται λίγο ή και καθόλου για τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ομιλία στη Θεσσαλονίκη και συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 την Τετάρτη

Σοφία Μπεκατώρου: Ενδεχομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τη Μαρέβα για το πόθεν έσχες – Δεν είμαι υπέρ αυτών των πρακτικών

Κεχαγιά: «Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει σκιές, βάζοντας ερωτήματα αόριστα να πλανώνται στην ατμόσφαιρα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Ποιοι,– poioi