Η αποφόρτιση των διμερών σχέσεων, στόχος της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας
Ας κατανοήσουν στην Άγκυρα, αλλά ας καταλάβουν και οι νέοι σύμμαχοι της Τουρκίας, ότι η 8η Νοεμβρίου είναι ημέρα της εορτής των Ταξιαρχών και όχι επιβολής των ταξιαρχιών.
H Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών φιλοξένησε στο Πνευματικό της Κέντρο (30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2024) διεθνή διάσκεψη με θέμα «Γυναίκες στις μειονότητες», μία συνδιοργάνωση με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN). Στις εργασίες συμμετείχαν γυναίκες από εθνοτικές ομάδες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, με δραστήρια παρουσία, ευάριθμη αντιπροσωπεία
Οι τοποθετήσεις επί της ουσίας του θέματος ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την αμηχανία των στελεχών της FUEN, αλλά και των υπολοίπων συνέδρων, που προέρχονταν κυρίως από πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, σημερινά μέλη της Ε.Ε., όταν ενημερώθηκαν από τις γυναίκες της Θράκης ότι ατυχώς, όπως εξελίσσεται η προσέγγιση του θέματος στο Φόρουμ, αφορά πραγματικότητες του παρελθόντος και δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα που βιώνουν στην εποχή μας οι ίδιες στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.
Απομονώθηκαν οι παράνομες αιτιάσειςΙδιαίτερα απομονωμένη αισθάνθηκε η εκπρόσωπος της «Ομοσπονδίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη» όταν με παρεμβάσεις οι σύνεδροι από τη Θράκη ανέτρεψαν την εισήγησή της, επισημαίνοντας την παράνομη αντισυμβατική προβολή της «τουρκικής» μειονότητας εις βάρος του συνόλου των μουσουλμάνων της Θράκης, επιμένοντας από την πλευρά τους στην απόρριψη της εκπροσώπησης του συνόλου των μουσουλμάνων της Θράκης από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας που εδρεύει σε άλλη χώρα και εκπροσωπείται από σύνεδρο που ζει για πολλά χρόνια στην Τουρκία, με συνέπεια να αγνοεί την πραγματικότητα στη Θράκη, που ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας.
Βεβαίως αποκαθηλώθηκε και η προσπάθεια νομιμοποίησης συλλόγου γυναικών της Κομοτηνής με τον προσδιορισμό «τουρκικός σύλλογος» με την απλή, αφοπλιστική ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η υιοθέτηση του συλλόγου με την προτεινόμενη ονομασία λύνει προβλήματα των γυναικών στη Θράκη, στις μειονότητες και γενικότερα στην κοινωνία;».
Συνεχίζοντας τις εύστοχες παρεμβάσεις οι γυναίκες από τη Θράκη υπογράμμισαν στους διοργανωτές ότι προσήλθαν στη διημερίδα προσδοκώντας να λάβουν μέρος σε μία ευρύτερη συζήτηση για τα προβλήματα των γυναικών στις κοινωνίες μας, ειδικότερα στις μειονότητες.
Κατά τη γνώμη τους, που διατυπώθηκε δημόσια με σαφήνεια, δυστυχώς η συζήτηση κινήθηκε αποκλειστικά σε προβλήματα κοινωνιών του παρελθόντος, χωρίς να παρουσιάζεται η σύγχρονη εικόνα των κρατών της Ε.Ε., αποφεύγοντας πολλοί σύνεδροι, παγιδευμένοι σε προκαταλήψεις και στερεότυπα, να αντιληφθούν τις κοινωνικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν και στην Ελλάδα με τη συνεχή συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και μειονότητας, σεβόμενοι όλοι τις μέριμνες της Συνθήκης της Λωζάννης.
Αξία επίσης έχουν οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν μεταξύ των συνέδρων στο περιθώριο των εργασιών και το δίκτυο διασύνδεσής τους, που με μεγάλη φροντίδα επέτυχε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.
Απαιτείται διαρκής επικοινωνίαΒέβαια μεταξύ των παρατηρητών των εργασιών μάλλον δεν συμμετείχαν πολλοί από τους εξειδικευμένους φορείς, με εξαίρεση την παρουσία του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Θα ήταν χρήσιμο για την επικαιροποίηση της ενημέρωσης να διατηρείται διαρκής επικοινωνία τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και της κοινωνίας των πολιτών, κυρίως με εκπροσώπους των νεότερων γενεών της μουσουλμανικής μειονότητας και όχι μόνο με τις μονίμως αντιπαρατιθέμενες, ξεπερασμένες αλλά και καθοδηγούμενες ομάδες, που χωρίς επιτυχία, παρά τον πακτωλό χρημάτων που δέχονται από διάφορα κέντρα, εναγωνίως, κατάκοπες και κάθιδρες απεργάζονται ένταση, μιζέρια και γκετοποίηση για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και τη διατήρηση της επιδότησής τους.
Όμως σε όλους οι απαντήσεις παρέχονται με αμεσότητα από την κοινωνία, που προσυπογράφει τις διαχρονικές πολιτικές ισονομίας και ισοπολιτείας των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, τη μεθοδική εξέλιξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την προώθηση λύσης του Κυπριακού στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ.
Επιδιώκουμε την ηρεμίαΣτις 8 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της ανάλυσης επί των πτυχών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα διαπιστωθεί για μία φορά ακόμη ότι οι συνομιλίες των δύο χωρών δομούνται σε βελτιωμένο πλαίσιο επειδή η Ελλάδα επιλέγει, με τη βεβαιότητα ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, να κινηθεί αποφασιστικά επιδιώκοντας αποκατάσταση της ηρεμίας στο ευρωατλαντικό περιβάλλον την ώρα που η Τουρκία βεβαιωμένα χρειάζεται μία διέξοδο για να επανενταχθεί στο συμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, από το οποίο απομακρύνεται επικίνδυνα εξαιτίας συνεχών ατελέσφορων πολιτικών και γεωστρατηγικών επιλογών του Προέδρου Ερντογάν και των κυβερνήσεών του.
Η λήξη των εργασιών των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα δεν θα στεφθεί με πανηγυρικές ή συμβολικές δημόσιες δηλώσεις, αλλά μόνο με σαφείς διαπιστώσεις για απλή και επιμελή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν διαβιβαστεί από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στους υπουργούς τους μετά την τελευταία συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η υπεραξία των συναντήσεων, σε υψηλό ή σε επαγγελματικό επίπεδο, εμφανίζεται στην εξασφάλιση αποφορτισμένων διμερών σχέσεων στην περιοχή και στην πρόοδο που καταγράφεται στα θέματα της θετικής ημερήσιας διάταξης, που επεξεργάζονται μαζί με τις ομάδες τους ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ομόλογός του.
Μελετώντας όσα δημοσιοποιούνται από τους εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων, αλλά και όσα δημοσιεύονται από εγκεκριμένους αναλυτές, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, αφυπηρετήσαντες διπλωμάτες και στρατιωτικούς, διαπιστώνεται ότι διατηρείται ακόμη η διάθεση ορθολογικότερης ανάλυσης των εξελίξεων, παρά τις ακραίες δηλώσεις υπερμέτρως ανησυχούντων συμπολιτών μας.
Συχνά επισημαίνεται και από την πλευρά μας η αξία όλων των προσεγγίσεων, ιδιαίτερα όταν αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Καμία προσέγγιση δεν απορρίπτεται, όπως και καμία δεν έχει το προνόμιο της αποκλειστικής ορθότητας.
Στη βάση των ανωτέρω συλλογισμών οι πολιτικοί μας, και κυρίως οι εκλεγμένοι ηγέτες στη χώρα μας, συγκεντρώνουν όλη την ενημέρωση που τους παρέχεται συμπληρώνοντας τις εμπειρίες τους από τις συχνές προσωπικές επαφές με ξένους ηγέτες για να υλοποιήσουν την πολιτική που παρουσίασαν στους ψηφοφόρους τους υποσχόμενοι ευημερία, πρόοδο, κοινωνική συνοχή και εξασφάλιση καλής γειτονίας.
Στη δημοκρατία ο πολιτικός ανταγωνισμός και η διεκδίκηση της εξουσίας, με σεβασμό στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, αποτελούν την επιβεβαίωση δρώσας κοινωνίας. Η Ελλάδα, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες του παρελθόντος, διεθνή οικονομική κρίση και πανδημία, επανήλθε με σχετική ταχύτητα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Αποτελεί μέγιστο πρόβλημα για τη διεθνή μας παρουσία κάθε παράλειψη συνεχούς και συνεπούς προβολής επιτυχιών διπλωματικών, επενδυτικών, συμμετοχής στις διεθνείς αγορές, επιτυχημένης εξωστρέφειας, απόκτησης σημαντικών θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς, διεκδίκησης θέσεων υψηλών αξιωματούχων σε οργανισμούς στους οποίους η χώρα μας συμμετέχει ως σημαντική ναυτιλιακή δύναμη και ηγετική παρουσία στον διεθνή τουρισμό.
Ακόμη και η ανάληψη πρωτοβουλιών άμβλυνσης των περιφερειακών και διεθνών συγκρούσεων, συχνά με πολλές δυσκολίες, πρέπει συνεχώς να αναδεικνύονται με κάθε τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο της πολιτικής επικοινωνίας όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στον ευρύτερο χώρο δραστηριότητάς μας, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή ΜΕΝΑ, στη Μέση Ανατολή, στις χώρες του Κόλπου, στον Κόλπο του Άντεν, στις ειρηνευτικές περιπολίες της Μεσογείου.
Η επίκληση της πολυδιάστατης και ενεργού εξωτερικής πολιτικής δεν περιορίζεται μόνο στο άνοιγμα ή στην αλλαγή των σχέσεών μας με τις υπερδυνάμεις, αλλά αναζητά σύνολο δράσεων, πρωτοβουλιών και επιτυχημένων αποτελεσμάτων με πολλά μέλη της διεθνούς κοινωνίας, που χαρακτηρίζονται και από πολυπολιτισμική συναντίληψη.
Ανατρέψαμε καταστροφές της χούνταςΗ ευρωατλαντική συμμετοχή της Ελλάδας συμβατικά υποχρεώνει τη χώρα, όπως και όλα τα μέλη της γεωστρατηγικής πραγματικότητάς μας να αντιλαμβάνονται και να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο δημοκρατικά επέλεξαν να ανήκουν.
Σε καμία διεθνή επιλογή μας, αμυντική ή οικονομική, δεν επιβάλλονται δουλείες και υποχρεώσεις αποποίησης από τις εθνικές μας προσδοκίες. Οποιαδήποτε αυθαίρετη ανάλυση προς αρνητικές κατευθύνσεις δεν εκφράζει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και δεν αντανακλά τις επιλογές των Ελλήνων πολιτικών.
Επισταμένη μελέτη της πολιτικής και οικονομικής μας διαδρομής περισσότερες διπλωματικές επιτυχίες αναδεικνύει παρά ήττες. Στη σύγχρονη ιστορία μας καμία δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίστηκε με εθνικές υποχωρήσεις. Αντίθετα, με ιδιαίτερη φροντίδα και πολιτική επιμονή, οι δημοκρατικά εκλεγμένες ελληνικές κυβερνήσεις κατόρθωσαν να ανατρέψουν καταστροφές της χούντας τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και διεθνώς, επιτυγχάνοντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στη Νομισματική Ένωση και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Η πολύπλοκη διεθνής σκηνή αποτελεί πλέον πεδίο σκληρών ανταγωνισμών. Οι διεθνείς δρώντες, όχι μόνο οι υπερδυνάμεις ή μεσαίες και μικρότερες δυνάμεις, καθώς και αυταρχικοί αναθεωρητές ανταγωνίζονται για να επιβάλουν την παρουσία τους. Δυστυχώς ορισμένοι ηγέτες, ακόμη και μεταξύ των ευρωατλαντικών συμμάχων, επιλέγουν να πολιτεύονται ταυτιζόμενοι ακόμη και με τη διεθνή τρομοκρατία, κρατική ή ιδεολογική.
Στον κόσμο των συνεχών και διεθνών αλλαγών η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αενάως ακίνητη, όταν και στην περιφέρειά μας κινητικότατοι γείτονες διεκδικούν μία θέση στο διεθνές προσκήνιο.
Διαπιστωμένα οι συντηρούμενες εντάσεις όχι μόνο δεν διευκολύνουν τις εθνικές και ευρωατλαντικές κοινές επιδιώξεις, αλλά δημιουργούν και κενά, τα οποία προσέρχονται να συμπληρώσουν, για ίδιο συμφέρον, δρώντες που προτιμούν τη διάσπαση του κοινωνικού ιστού, την πολιτική και πολιτιστική πόλωση για να απομειώσουν τη σημασία της Ελλάδας και να αξιοποιήσουν την παραμικρή ένταση, ώστε να διασπαστεί η ενιαία πολιτική, πολιτισμική και αμυντική στρατηγική στην ανατολική περιοχή της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμπεριλαμβάνονται Κύπρος και Ισραήλ.
Τις επιδιώξεις όσων συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο στην κοινή νοτιοανατολική γεωστρατηγική και αμυντική δομή διευκολύνουν συνειδητά ή ασυνείδητα όσοι προλέγουν εθνικές μειοδοσίες πριν ακόμη διαβάσουν τις δημόσιες τοποθετήσεις αυτών που ηγούνται της εξωτερικής μας πολιτικής, ανταποκρινόμενοι στην πραγματική διάσταση των γεγονότων, που αφορούν κυρίως την εθνική μας κυριαρχία.
Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.
Ελληνοτουρκικά: Περίοδος επικίνδυνης αναμονής
Νέα Αριστερά: Αριστερή «επανεκκίνηση» στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο
ΣΥΡΙΖΑ: Δύο κόμματα συγκρούονται για το ίδιο brand
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πομπηία: Εξέταση DNA ανατρέπει τα πάντα!
- Νικ Κύργιος: «Ο πατέρας μου ήρθε από τα Γιάννενα, ένα μικρό νησί της Ελλάδας»
- Εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητό του
- ΑΣΕΠ: Πώς θα κάνετε αίτηση για τις 1.113 μόνιμες θέσεις που «άνοιξαν» στο Δημόσιο
- Survivor spoiler 8/11: Αυτός αποχωρεί σήμερα κι επιστρέφει στην Ελλάδα - Πόσα χρήματα παίρνει
- Βίντεο: Οι αστυνομικοί του Μάντσεστερ συμμετέχουν στο πάρτι των οπαδών του ΠΑΟΚ
- Δύο νεκροί σε τροχαίο στο Ρέθυμνο
- Λίαμ Πέιν: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο του τραγουδιστή
- Λύθηκε το αίνιγμα για το πιο μυστηριώδες τραγούδι στο Διαδίκτυο έπειτα από 17 χρόνια
- Σοβαρά επεισόδια στο Άμστερνταμ εναντίον Ισραηλινών οπαδών της Μακάμπι – Ο Νετανιάχου στέλνει δύο αεροσκάφη στην Ολλανδία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Η αποφόρτιση των διμερών σχέσεων, στόχος της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας
- ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα πόθεν έσχες Κασσελάκη άνοιξε ο Πολάκης – Καυστικό σχόλιο Τζάκρη, «κινήσεις πανικού» βλέπει ο Καπνισάκης
- Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την κούρσα ήταν σωστή
- Μηνιαίο «χαράτσι» 6% υπέρ υγείας του θανόντος πληρώνουν χήρες και ορφανά
- Κασσελάκης: Να είστε όλοι οι νόμιμοι εκλεγμένοι σύνεδροι έξω από το Συνέδριο – Σας θεωρούν β’ κατηγορίας
- Καταψήφισε την πρόταση για προεδρείο της ΚΟΕΣ ο Γιάννης Βουλγαράκης
- Ο Μπλίνκεν συνεχίζει τις προσπάθειες για εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο – Διορίζει πρεσβευτή μέχρι να αναλάβει ο νέος ΥΠΕΞ
- Ελληνοτουρκικά: «Έλπιζε για το καλύτερο, περίμενε το χειρότερο» η στάση της Αθήνας ενόψει της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν
- Συνελήφθησαν τρία άτομα για τον θάνατο του Λίαμ Πέιν – Κατηγορούνται ότι του έδωσαν ναρκωτικά και τον εγκατέλειψαν
- Ο… ισορροπιστής Παύλος Μαρινάκης και οι «αντι-woke μαχητές» της ΝΔ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η αποφόρτιση των διμερών σχέσεων, στόχος της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας
- Συνταγματική αναθεώρηση: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θα… εκπλήξουν
- Ελληνοτουρκικά: «Έλπιζε για το καλύτερο, περίμενε το χειρότερο» η στάση της Αθήνας ενόψει της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν
- Ο… ισορροπιστής Παύλος Μαρινάκης και οι «αντι-woke μαχητές» της ΝΔ
- Μηνιαίο «χαράτσι» 6% υπέρ υγείας του θανόντος πληρώνουν χήρες και ορφανά
- Βουτήματα πτι φουρ (petit fours), γεμιστά με μαρμελάδα
- Το δράμα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, η ψυχραιμία με τους Γεραπετρίτη και Φιντάν, η εκστρατεία Κεφαλογιάννη για Θεοχάρη και ο… Γαϊτάνης
- Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την κούρσα ήταν σωστή
- Κασσελάκης: Να είστε όλοι οι νόμιμοι εκλεγμένοι σύνεδροι έξω από το Συνέδριο – Σας θεωρούν β’ κατηγορίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (8 Νοεμβρίου)
- Kαταγγελία εγκύου γυναίκας εκπαιδευτικού: Δεν της αναγνωρίζουν άδεια επαπειλούμενης κύησης, της κόβουν τον μισθό
- Τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε Περιστέρι, Καματερό, Παλαιό Φάληρο
- Bullying σε μαθητή Νέας Ιωνίας: Διέταξε ΕΔΕ το Υπ. Παιδείας για το περιστατικό
- Λάικ - ντισλάικ: Από το κορίτσι που αψήφησε το Ιράν μέχρι τον πλανητάρχη Τραμπ
- Συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Βουδαπέστη – Πιο ενεργό ρόλο της Ευρώπης στα παγκόσμια προβλήματα ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης
- Ανατροπές έρχονται στον χάρτη αντικειμενικών αξιών – Όσα αλλάζουν για τα ακίνητα
- Άμστερνταμ: Σοβαρά επεισόδια κατά Ισραηλινών οπαδών της Μακάμπι -Ο Νετανιάχου στέλνει δύο αεροσκάφη [βίντεο]