Η Αθήνα και η διεθνής ανάφλεξη

Στις δύσκολες ώρες που η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει ακρότατες συνθήκες, εξαιτίας της φωτιάς στα προάστιά της, η διεθνής ανάφλεξη αγγίζει καθημερινά τα όριά της, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάθε πλευρά προκειμένου η «φωτιά» του πολέμου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα.

Η διπλωματία εργάζεται για να μην εξαντληθούν ανέξοδα όλες οι δυνατότητες που προσφέρονται από τις συνομιλίες στα τραπέζια των διεθνών σχέσεων, εμφανείς και αφανείς, ιδιαίτερα δυναμικές πίσω από τις βαριές κουρτίνες που

απαιτεί η διεθνής εμπιστευτικότητα. Όλα όμως προσδιορίζονται με σχετική αποτελεσματικότητα μόνο με τον καλό συντονισμό, την αμοιβαία κατανόηση, όση έχει μείνει, και την πειθώ, που εξασφαλίζεται ορθολογικά ή με την αυξημένη παρουσία στρατιωτικών και ναυτικών σχηματισμών στην ανατολική Μεσόγειο και στα στενά του Χορμούζ.

Ο κίνδυνος παρεξηγήσεων και παρανοήσεων, αυξημένος αν δεν υπάρξει η απαραίτητη ψυχραιμία, ώστε να αναπαράγονται οι ειδήσεις και να προωθείται η ενημέρωση που διευκολύνει την εξέλιξη των διεθνών προσπαθειών, ξεπερνιέται μόνο με αυξημένη αλληλοκατανόηση, ενσυνείδηση και παραμερισμό τής μέχρι τώρα ελλειμματικής εμπιστοσύνης των λαών στις ηγεσίες τους, που καθοδηγούν τα έθνη υπό το φάσμα φόβου και αβεβαιότητας επέκτασης των συγκρούσεων και τρομοκρατίας, εξαιτίας αναθεωρητών της διεθνούς συμβίωσης και της θρησκευτικής ανοχής.

Απαίτηση για κατανόηση και αλληλεγγύη

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ρουμανία και η Τουρκία δήλωσαν πρόθυμες, με άμεσο τρόπο, να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της Αττικής.

● Πριν από λίγους μήνες η κυπριακή κυβέρνηση ασμένως ανταποκρίθηκε στα διεθνή αιτήματα διασφάλισης της αδιάκοπης ανθρωπιστικής γέφυρας προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

● Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Κύπρου ανταποκρίθηκε άμεσα και απροσχημάτιστα στην πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά του να συμβάλει ενεργητικά, όπως πράττει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο υπέρτατο πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

● Στα κατεχόμενα κυριάρχησε η θέση της ισότιμης συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία στις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό. Αμέσως άρχισαν δήθεν προβληματισμοί, ίσως και διεθνείς, επειδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση ετοιμότητα να ανταποκριθεί ουσιαστικά στην πρόσκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Τέθηκε και θέμα εμπιστευτικότητας μίας διαδικασίας που επί 50 χρόνια προετοιμάζεται και όλοι οι άλλοι πλην Κύπρου επιφύλασσαν το πλεονέκτημα στον εαυτό τους να ανακοινώνουν τις ημερομηνίες, χωρίς να δεσμεύονται από τον γενικό γραμματέα.

Η σύγκριση δύο ανόμοιων ζητημάτων, που απαιτούν διεθνή συναντίληψη για αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, σχετίζεται απόλυτα με την απαίτηση τις διεθνούς κοινότητας να προσεγγίζονται τα καυτά θέματα, που αποτελούν πυριτιδαποθήκες του κόσμου, με αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη. Όλες οι προκλήσεις, τοπικές, περιφερειακές, αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος, είτε θα αντιμετωπιστούν στην έναρξη του 21ου αιώνα είτε μοιραία θα μας οδηγήσουν σε ολοκαύτωμα, το οποίο θα μπορούν να διηγηθούν την επόμενη ημέρα… μόνο οι κατσαρίδες.

Ορθολογισμός και ψυχραιμία

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της περιοχής, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, συνεχίζουν αδιάκοπα και με απόλυτη συνέπεια να προωθούν τις πολιτικές που θα διευκολύνουν στο πλαίσιο του δυνατού την προσέγγιση, αλλά λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλες τις απειλές που ξεδιάντροπα στρέφονται εναντίον τους, επιμελώς τοποθετώντας κατά προτεραιότητα στον ευρύτερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό τα εθνικά συμφέροντα, που αποτελούν σημαντική παράμετρο και των ευρωπαϊκών γεωστρατηγικών και ενεργειακών στόχων.

Στην αποκορύφωση των προκλήσεων, είτε πρόκειται για την πύρινη λαίλαπα της Αττικής είτε για τις τουρκικές προκλήσεις, το πρόβλημα προβάλλει ανυπέρβλητο, ο ορθολογισμός και η πολιτική ψυχραιμία, συνδυασμένα με τη συνεπή και μεθοδική προώθηση των επιδιώξεων, αναδεικνύουν συντελεστές επιτυχίας, τους οποίους η ένταση και η αγωνία αθέλητα παραμέριζαν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (ασχολίαστο από πλευράς μου) ολοκληρώθηκαν και η διεθνής κοινότητα όχι μόνο έχασε την ευκαιρία να απαιτήσει άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, αλλά αποδέχθηκε να αγωνισθούν εμπόλεμοι, με ή χωρίς εθνική ταυτότητα.

Και την επόμενη ημέρα, ύστερα από μακρά και εκκωφαντική σιωπή, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής αποζητά συνάντηση με μία κυβέρνηση, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εισβάλλει σε γειτονική ομόθρησκη χώρα, δεν καταδικάζει την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, σιωπηρά αποδεχόμενη, για λόγους πολιτικής, τις παράνομες απαιτήσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που αποτελεί μόνο ένα μέρος, μειοψηφικό, στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Ένα νέο… Καμπ Ντέιβιντ;

Οι ευκαιρίες περνάνε αναξιοποίητες και η διεθνής κοινότητα δεν αποφασίζει τα ήπια μηνύματα που εκπέμπονται από τον ΟΗΕ να τα μετατρέψει σε εκδήλωση αποφασιστικότητας, αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη στιγμή που πολλά μέλη του ΟΗΕ έχουν συνδεθεί με την Ε.Ε. και αποδέχονται το νομικό πλαίσιο που δημιουργεί και εξελίσσει η Ε.Ε. σε όλο το εύρος του Διεθνούς Δικαίου, ανθρώπινα, μειονοτικά δικαιώματα, Δίκαιο της Θάλασσας κ.λπ.

Όπως πάντοτε στο κοντινό βάθος χρόνου η συνάντηση των μερών που προετοιμάζεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης με πρωτοβουλία των ΗΠΑ θα αποτελέσει τροχιοδεικτική κίνηση, όπως συνέβη στο παρελθόν με το Καμπ Ντέιβιντ, τη συνάντηση των κουρδικών πλευρών, που πραγματοποιήθηκε υπό την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, με την πρωτοβουλία του Όσλο, την Ανάπολη κ.λπ. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντοτε τα αναμενόμενα, άλλα μάλλον έφεραν τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία αποφυγής εξάπλωσης των περιφερειακών κρίσεων και μετατροπής τους σε παγκόσμιους πολέμους.

Ό,τι επιτεύχθηκε συμπλήρωσε ήδη τον κύκλο ζωής του με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο χείλος μίας παγκόσμιας και ίσως πυρηνικής σύγκρουσης. Ή μήπως τερματίζεται βιαίως η βεβαιότητα της επιτυχίας και με αυξημένη αγωνία όλοι ανασκουμπώνονται πλέον για να περάσουμε στον κόσμο των νέων γενεών και απαιτήσεων που δεν θα χρειαστεί να βιώσουν τη βιαιότητα της παγκόσμιας σύγκρουσης;

Οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τις επερχόμενες γενιές ότι συμμεριζόμαστε το βάρος που τους εναποθέσαμε από τη στιγμή που δοκιμάστηκαν μαζί μας στις πολύ πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, μακράς διάρκειας, στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της παραγωγικής διαδικασίας, στην πανδημία, εμπειρίες επώδυνες, καταθλιπτικές, πρωτόγνωρες για όλους μας παρά την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που γνωρίζει η οικουμένη…

* Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στην Ελευσίνα: «Ευχαριστώ» στους πιλότους των Canadair (Photos)

Επιστολή Ανδρουλάκη στον Τασούλα: Ζητά διεξαγωγή συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Η στάχτη της Αττικής «καλύπτει» την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα