Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αθήνα ξεκίνησε να καταγράφει τα προβλήματα – Πού στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση

Τα ρωσικά αντίποινα στην οικονομία, αλλά και τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης φοβάται η κυβέρνηση καθώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Μόσχα θα αντιδράσει έντονα και σκληρά και σε αυτό το πεδίο. Κάτι τέτοιο προφανώς θα έφερνε ένα ντόμινο δυσαρεστών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας

ότι τα κράτη – μέλη θα απαντήσουν με κοινό συντονισμό και πρόσθεσε:

«Θα συναντήσουν προφανώς την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Όμως αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά, προκαλώντας ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε, όμως, ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της ηπείρου μας».

Εν μέσω της Ουκρανικής κρίσης τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να ρίχνουν το βάρος τους στα θέματα του ενεργειακού κόστους, στην ακρίβεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και στις συνέπειες που θα φέρει η ιστορία του πολέμου στον τουρισμό.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ρωσία εάν στριμωχτεί από την Ε.Ε. δεν θα κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις χώρες που έστειλαν οπλική βοήθεια στην Ουκρανία, στην κυβέρνηση μελετούν τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί στο έλεος μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η χώρα μας μπορεί να μην έχει μεγάλη εξάρτηση από την Μόσχα, αλλά σχεδόν το 40% της εισαγωγής φυσικού αερίου και το 26% της εισαγωγής πετρελαίου γίνεται από τη Ρωσία. Επιμένουν πάντως ότι δεν θα υπάρξει θέμα επάρκειας στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός χθες από την Βουλή είπε ότι η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG, ο αγωγός ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία, ενώ σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Αυτό που φαίνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια η κυβέρνηση είναι το θέμα των τιμών της ενέργειας, αφού τα οποία μέτρα έχει λάβει μέχρι σήμερα μοιάζουν με ασπιρίνες. Παράλληλα, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης τρέχουν με τρελούς ρυθμούς προς τα επάνω και κανείς δεν μπορεί να τις σταματήσει.

Η όλη κατάσταση ανατρέπει και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σκόπευε να κάνει έξοδο στις αγορές μέσα στον Μάρτιο. Την συγκεκριμένη στιγμή κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με «αυτοκτονία» καθώς τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για συνολικό δανεισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος, «παγώνει» προς ώρας.

Παράλληλα, τα μαύρα σύννεφα του πολέμου φαίνεται ότι κρύβουν τον λαμπρό ήλιο της Ελλάδας. Πέρα από τους Ρώσους πολίτες που δεν θα τους δούμε ούτε με το κιάλι φέτος, προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στην συνολική τουριστική κίνηση, αφού όλη η Ευρώπη αναμένεται να μπει σε μια οικονομική περιδίνηση.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιωτόπουλος: «Έχουμε να κάνουμε με πόλεμο- Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τήρηση προσωπικών ισορροπιών»

Δένδιας: Στερούνται σοβαρότητας δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με το Μαξίμου

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης

Keywords
Τυχαία Θέματα