Η αξιολόγηση καθυστερεί, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας «τρέχουν»

Συμμαχίες αναζητά στην Ευρώπη ο ΤσακαλώτοςΠΟΛΙΤΙΚΗ

H πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες, προέβλεψε χθες από το Αμστερντάμ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου από την Ολλανδία. .

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανέφερε: “Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα. Το ΔΝΤ

έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση“.

Στη συνέχεια αναλύοντας τους λόγους για τη διαφαινόμενη αργοπορία εξήγησε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και για όλα τα ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα.

Μόνο όταν όλα τα θέματα θα έχουν κλείσει επιτυχώς και η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί το eurogroup θα μπορέσει να συνέλθει για να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις ή την όποια ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σύμφωνα με το real.gr στην πράξη τα θέματα που έχει να κλείσει η τρόικα με τις ελληνικές αρχές περιλαμβάνουν και άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις αγορές, ενέργειας, εργασίας, υπηρεσιών και προϊόντων, να επιτηρηθεί και να βρεθεί επαρκής η εφαρμογή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων - που συμφωνήθηκαν το 2ο εξάμηνο του 2016 και όλα αυτά σε κλίμα ηρεμίας που θα υποβοηθά τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την επιστροφή κεφαλαίων, τις ξένες επενδύσεις και την πραγματική οικονομία γενικότερα.

Ο στόχος των δανειστών ήταν μετά το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί 2 αξιολογήσεις και η χώρα να αρχίσει να χτυπά την πόρτα των αγορών. Μετά τη δυσάρεστη εμπειρία όμως του 2015, οι αγορές θα “ξαναπιστέψουν” εξαιρετικά δύσκολα την κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν δεν πιστεύει η ίδια στη μεταρρύθμιση.

Την ίδια ώρα ξεκινά η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του αναζητώντας συμμαχίες. Πληροφορίες θέλουν Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία να θεωρούν μονόδρομο τη συμμετοχή του ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, δεδομένου ότι έχουν δεσμευθεί γι’ αυτό στα κοινοβούλια τους.

Με αυτό το δεδομένο οι συναντήσεις με τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ στο Ελσίνκι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, με τον οποίο και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων, θα περιοριστούν σε «ανταλλαγή απόψεων» χωρίς ελπίδα για σύγκλιση σε κάποια από τις ελληνικές θέσεις.

Αντιθέτως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευελπιστεί στη συμμαχία των χωρών του Νότου, καθώς διαφαίνεται αλλαγή στη στάση τόσο της Ιταλίας, όσο και της Πορτογαλίας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, πλέον δηλώνει αντίθετος με την πολιτική της λιτότητας, όπως και η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, στην Πορτογαλία, ο οποίος υποσχέθηκε περιορισμό της λιτότητας και ψήφισε την αύξηση των κατώτερων μισθών.

EurogroupΓέρουν ΝτάισελμπλουμΕυκλείδης ΤσακαλώτοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα