Η χώρα στις φλόγες – Oι αβλεψίες, η κακή συνεννόηση και το πόρισμα που δεν εφαρμόστηκε

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που πήρε η φωτιά της Ρόδου αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικράτησε στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες εξαιτίας των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών έφερε την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς πλέον υπάρχει μία σαφής παραδοχή.

Ό,τι ξέραμε για τις φωτιές δεν ισχύει πλέον καθώς η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και η αντιμετώπιση της ιδιαίτερα δύσκολη.

Το «είμαστε πανέτοιμοι» που είπε στις 7 Ιουλίου ο πρωθυπουργός προφανώς μοιάζει με κενό γράμμα αφού πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει

και κανείς δεν ξέρει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακραία φαινόμενα.

Στην Ρόδο ωστόσο -καταγγελίες αναφέρουν – ότι υπήρξε και κακός συντονισμός όλων των αρμοδίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει με αποτέλεσμα να καίει για έξι ολόκληρες ημέρες σπέρνοντας τον τρόμο στο διάβα της.

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα φιλικά ΜΜΕ πρόβαλαν τις εικόνες της εκκένωσης προκειμένου να δείξουν ότι η πολιτεία ήταν παρούσα και γι’ αυτό δεν υπήρξε κανένα θύμα. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι μετά από πέντε ολόκληρες ημέρες που έκαιγε η φωτιά θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να μην γίνει σωστά η εκκένωση των ξενοδοχείων τα οποία παραδόθηκαν στις καταστροφικές φλόγες.

Από την άλλη οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου και έδειχναν τους τουρίστες να εγκαταλείπουν όπως-όπως το νησί δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος φέτος δεν βρίσκεται και στα καλύτερα του εξαιτίας της ακρίβειας.

Ήδη στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το κατα πόσον θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν κάποια από τα εξοπλιστικά πακέτα που θέλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα από τις φωτιές που καίνε την χώρα κάθε καλοκαίρι.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ΝΔ από την προηγούμενη τετραετία θα έπρεπε να έχει πάρει ως βάση συζήτησης για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών το πόρισμα Γκόλνταμερ το οποίο είχε δημιουργηθεί επι ΣΥΡΙΖΑ μετα την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το πόρισμα το οποίο δημιουργήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αποτύπωνε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σε αυτή την επιτροπή προΐστατο ο Καθηγητής Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Γιόχαν Γκόλνταμερ,

Στην έκθεση των 150 σελίδων αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, μετείχαν 45 συναρμόδιοι φορείς χωρίς όμως να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Σημειώνεται μάλιστα πως ο καθηγητής είχε συναντηθεί τον Ιούλιο του ’19 και με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος δήλωνε τότε πως το πόρισμα αυτό «αποτελεί το προσχέδιο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Όμως, όπως συμβαίνει πάντα, το πόρισμα αυτό έμεινε στο συρτάρι της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μία βάση για έναν νέο πιο σύγχρονο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα αναφέρεται ως σημαντικό το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία που είναι τυπικά επιφορτισμένη με τον συντονιστικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης αδυνατεί να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντα της λόγω νομικού κενού. Στον τομέα της κατάσβεσης η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αλλά και εκεί δραστηριοποιούνται πολλοί φορείς, δεκαεπτά στον αριθμό, οι οποίοι υπάγονται σε έξι διαφορετικά υπουργεία και ασκούν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, σημειωνόταν αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80 και μετά.

Όσον αφορά τους λόγους για την επιδείνωση του προβλήματος, σύμφωνα με το πόρισμα, σημαντικό ρόλο παίζει η αύξηση της ποσότητας της καύσιμης ύλης, εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της ελλιπούς διαχείρισης των δασών λόγω περιορισμού των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά και η άνευ σχεδιασμού, οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη πολλών περιοχών. Επιπλέον, διαπιστωνόταν αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στις παρυφές των αστικών περιοχών, των οικισμών της υπαίθρου, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τουριστικών περιοχών. Τα περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας και ιδιαιτέρως η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, καταδεικνύουν ότι η ανθρώπινη ασφάλεια και υγεία, ιδιωτικά και δημόσια αγαθά, καθώς και κρίσιμες υποδομές, βρίσκονται υπό την απειλή τέτοιων καταστροφικών πυρκαγιών, ανέφερε το πόρισμα.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα, οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ άλλων, «στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Επίσης, στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού, αλλά και στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών».

Για το θέμα της καταστολής, το πόρισμα της επιτροπής επισημαίνει ότι «τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού», ενώ «τα επί μέρους προβλήματα αφορούν τόσο τις δυνάμεις και τα μέσα (επίγεια, εναέρια), όσο και τον τρόπο συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για κατάρρευση γέφυρας: «Εταιρεία και κυβέρνηση οφείλουν απαντήσεις»

Αχτσιόγλου για Ρόδο: «Η καταστροφή απαιτεί μέγιστο συντονισμό και επιχειρησιακή επάρκεια»

ΣΥΡΙΖΑ για Ρόδο: Οι μεγαλοστομίες για ετοιμότητα του επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει

Keywords
Τυχαία Θέματα