Η διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους 1830 - 1947
Η πρώτη συνοριακή γραμμή 1830 - 1832 Μέρος πρώτο
1. Πρωτόκολλο περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος (3 Φεβρουαρίου 1830)
Στις 22 Ιανουαρίου - 3 Φεβρουαρίου του 1830, στη διάσκεψη του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική διακήρυξη της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας, που συνιστούσε διπλωματική ιδρυτική πράξη του ελληνικού κράτους. H Ελλάδα, εννέα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης επανάστασης, τύγχανε πλέον της διεθνούς
H συνοριακή γραμμή του Πρωτοκόλλου της 3ης Φεβρουαρίου κρατούσε έξω από το έδαφος της Ελλάδας μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Ως αντάλλαγμα προς την Πύλη για την οδυνηρή θυσία της πλήρους ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, έγινε περικοπή της νέας γραμμής στη Δυτική Ελλάδα και ολόκληρη η περιοχή πέρα από τον Αχελώο επανήλθε στην εξουσία του σουλτάνου. Οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου επίσης αποσκοπούσαν στο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των Άγγλων αποικιοκρατών για κατοχύρωση των Ιονίων νήσων από τον κίνδυνο, τον απότοκο της κυριαρχίας των Ελλήνων στη γειτονική Ακαρνανία. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου, «η ελληνική Κυβέρνησις θέλει είναι μοναρχική και κληρονομική κατά τάξιν πρωτοτοκίας». Το ίδιο άρθρο παρείχε στις τρεις δυνάμεις το δικαίωμα της εκλογής του προσώπου του βασιλέα της Ελλάδας χωρίς καθόλου να έχει ερωτηθεί ο ελληνικός λαός.
Το νέο κράτος πληθυσμιακά περιείχε λιγότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων κατοίκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την εποχή που ξέσπασε ο Αγώνας. Από την άλλη, ωστόσο, η Επανάσταση είχε πετύχει με τη σωτήρια επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου να αποκτήσει υπόσταση με τον σχηματισμό έστω κι ενός συρρικνωμένου κρατιδίου – πλην ελευθέρου και επίσημα αναγνωρισμένου διεθνώς.
Τα βρετανικά προσκόμματα
Η επέκταση του νεοσύστατου κρατιδίου σκόνταψε στα διεθνή συμφέροντα της Αγγλίας, η οποία δεν επιθυμούσε ένα κράτος αυτόνομο που θα μπορούσε λόγω των συγκυριών της εποχής να πέσει εύκολα στη ρωσική επιρροή. Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, θεωρούσε ότι τα συμφέροντά του στα Ιόνια νησιά που κατείχε τότε, θα δοκιμάζονταν, αν οι απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας ανήκαν στο ελληνικό κράτος.
Τυπικά, ο περιορισμός των συνόρων δικαιολογούνταν από τους αντιπροσώπους των τριών Δυνάμεων με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να δοθεί αντάλλαγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να υποχωρήσει, ώστε να αναγνωρισθεί στην Ελλάδα πολιτική ανεξαρτησία.
Λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση του Πρωτοκόλλου στον σουλτάνο, οι οθωμανικές αρχές απάντησαν στους πρεσβευτές των τριών προστάτιδων Δυνάμεων ότι αποδέχονται τις σχετικές αποφάσεις. Έτσι, αναγνώρισαν την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Ο Καποδίστριας από την πλευρά της Ελλάδας αποδέχτηκε το Πρωτόκολλο, ενώ ταυτόχρονα άρχιζε έναν συστηματικό και ευφυή αγώνα για τη διεύρυνση των συνόρων. Σε αυτόν θα φανεί όλη η διπλωματική ευστροφία του. Δεκατρείς μέρες πριν δολοφονηθεί, θα προλάβει να δει την πολιτική του να αποδίδει καρπούς…
Οι Επικυρώσεις
Εντελής ανεξαρτησία
«Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν κράτος ανεξάρτητον και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσφεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησία…» (το πρώτο άρθρο του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου της 22 Ιανουαρίου / 3 Φεβρουαρίου του 1830).
Η ελληνική έγκριση
«Ηύχετο η Γερουσία να ευρίσκετο εις θέσιν του να εκφράση ζωηρώτατα (…) τα αισθήματα της βαθείας ευγνωμοσύνης. Με όλον τούτο εγκρίνει παμψηφεί (…) και οσονούπω θέλει εκφράσει τας λεπτομερείς σκέψεις και παρατηρήσεις της» (η πρώτη ελληνική αντίδραση στο Πρωτόκολλο).
Η συγκατάθεση της Πύλης
«Δίδει η Υψηλή Πύλη εις τούτο την συγκατάθεσίν της και αποδέχεται τα περί αυτό αποφασισθέντα, ως αφορώντα εις το να παρέξωσιν εις τον τόπον ασφάλειαν και ησυχίαν και να στερεώσωσι την καθολικήν ευδαιμονίαν…» (η απάντηση του σουλτάνου στο Πρωτόκολλο).
2. Η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως
Η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως ή αλλιώς και «Τελικός Διακανονισμός της Κωνσταντινούπολης» («Κάλενταρ Κιόσκ», 21 Ιουλίου 1832) είναι γραπτή συμφωνία που συνήφθη για τον τελικό διακανονισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με την οποία η δεύτερη αποδεχόταν τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με συγκεκριμένη οριοθεσία, ως αποτέλεσμα του ένοπλου ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας των ετών 1821 - 1829, που είχε προηγηθεί.
3. Πρωτόκολλο του Λονδίνου
Ακολούθησε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, μια συνθήκη που υπογράφτηκε στις 7 Μαΐου 1832 ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία.
Η συνθήκη ήταν συνέχεια του Πρωτοκόλλου του 1830 και καθόριζε τα σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί έπαιρναν σαν αποζημίωση 40 εκατομμύρια γρόσια, επιδίκαζε στην Ελλάδα τη Λαμία αλλά αρνούνταν την ένταξη στο ελληνικό κράτος της Κρήτης και της Σάμου.
Με το έκτο και τελευταίο Πρωτόκολλο του Λονδίνου (Αύγουστος 1832) η περιοχή της Λαμίας (τότε «Ζητούνι») την οποία διεκδικούσε η Τουρκία, καθώς δεν είχε ελευθερωθεί από ελληνικά όπλα, επιδικάσθηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι τρεις εγγυήτριες χώρες εξέδωσαν διακήρυξη διά της οποίας ανακοινώθηκε η «αποπεράτωση του ελληνικού ζητήματος». Τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, μια επιτροπή οριοθετών χάραξε τα τελικά και οριστικά έως τότε σύνορα των δυο κρατών. Το ανεξάρτητο ελληνικό βασίλειο, τον Φεβρουάριο του 1833, με την έλευση του Όθωνα, εκτεινόταν σε 47.516 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περιλαμβανομένης και της Εύβοιας) και αριθμούσε 750.000 κατοίκους.
σύνορα ελληνικού κράτουςσυνοριακή γραμμήπρωτόκολλοIssue: 2068Issue date: 11-4-2019Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σύνταξη στα 60 αντί στα 62 έτη για χιλιάδες ασφαλισμένους
- Ανέκδοτο: Ο Τοτός θέλει να πάει στην Τρίτη τάξη..
- Έξαλλοι οι καλλιτέχνες: Ο Μητσοτάκης έκανε τη συνάντησή τους προεκλογικό σποτ!
- Απόπειρα δολοφονίας στη Νέα Μάκρη: Παραδόθηκε ο δράστης - Έβγαλε... νύχια η εν διαστάσει σύζυγος
- Δώρα Ζέμπερη: Ανατροπή με νέα στοιχεία για τη δολοφονία της
- Tραγωδία: Ληστές ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ηλικιωμένο
- «Καρφιά» από τον Λαζόπουλο με αποδέκτη τον Αυτιά
- Κλειστές πια όλες οι πύλες στους σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού
- Το τηλεφώνημα του Κυριάκου στον Βαγγέλη για τον Τσίπρα και το Νόμπελ
- Έρχονται 1.359 θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Πώς θα κάνετε την αίτηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Η διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους 1830 - 1947
- Στη Βουλή οι γερμανικές οφειλές: Απαράγραπτες οι αξιώσεις της Ελλάδας
- Ελάχιστα και ακριβά τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Ενημέρωση για τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
- Κρήτη: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Πολωνό τουρίστα
- «Μπείτε στη θέση τους»!
- Η ζωή (μας) στη Σελήνη
- Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας οδεύουν σε εκλογική νίκη
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους 1830 - 1947
- Ενημέρωση για τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
- «Μπείτε στη θέση τους»!
- Ελάχιστα και ακριβά τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας οδεύουν σε εκλογική νίκη
- Η ζωή (μας) στη Σελήνη
- Στη Βουλή οι γερμανικές οφειλές: Απαράγραπτες οι αξιώσεις της Ελλάδας
- Κρήτη: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Πολωνό τουρίστα
- Τα εταιρικά αποτελέσματα στήριξαν τη Wall Street
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κύπρος: Θρίλερ με την 38χρονη που βρέθηκε νεκρή σε φρεάτιο στην Κύπρο - Αγωνία για την 6χρονη κόρη
- Κτηματολόγιο: Αρχίζει η επικαιροποίηση στοιχείων στην Αθήνα
- Παναγία των Παρισίων: Τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη πυρκαγιά – Αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
- Ωράριο καταστημάτων Πάσχα 2019: Από αύριο σε ισχύ – Πόσο θα διαρκέσει
- Πώς επηρέασε η τηλεόραση το χρώμα των… ονείρων
- ΕΦΚΑ: Ποιοι βγαίνουν δύο χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη
- Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα (17/04) οι γερμανικές αποζημιώσεις
- Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Επίθεση «αυτοκτονίας» για break!
- Ανατροπή στην υπόθεση Ζέμπερη: «Μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες πίσω από τη δολοφονία»
- Συναγερμός σε 20 σχολεία στις ΗΠΑ: Καταζητείται οπλισμένη 18χρονη (vid)