Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει: Ποιοι πρόσφυγες γίνονται δεκτοί στον καταυλισμό της Ειδομένης

ΕΛΛAΔΑ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα μέλη, τους υποστηρικτές της και όλους τους πολίτες στην Ελλάδα, καθώς και στις περισσότερες από 70 χώρες όπου δραστηριοποιείται παγκοσμίως, να κινητοποιηθούν για να αρθεί ο περιορισμός πρόσβασης των προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και μεταναστριών σε προστατευμένες εγκαταστάσεις στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας

με την ΠΓΔΜ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές «να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες και οι μετανάστριες που φτάνουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ή που φτάνουν στον καταυλισμό στην Ειδομένη, θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε βασικές υποδομές και χειμερινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας, σε υποδομές υγιεινής και σε 24ωρη ιατρική περίθαλψη που παρέχονται από τις ΜΚΟ και τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στον εν λόγω προσωρινό καταυλισμό».

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, υποχρεώνονται να διανυκτερεύουν εκτεθειμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ «το περιοδικό κλείσιμο των συνόρων μειώνει τη ροή των ανθρώπων που μπορούν να περάσουν και η ελληνική αστυνομία περιορίζει την πρόσβασή τους στον χειμερινό προσωρινό καταυλισμό, τη λειτουργία του οποίου έχουν αναλάβει εθνικές και διεθνείς οργανώσεις».

Ο προσωρινός καταυλισμός, που δημιουργήθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον Σεπτέμβριο του 2015 ως απάντηση στην επείγουσα ανάγκη των ανθρώπων που κατέφθαναν στα σύνορα, έχει χωρητικότητα 1.200 ανθρώπων, ωστόσο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μόλις το ένα τρίτο αυτών. «Μόλις σε ένα 24ωρο (24 προς 25 Ιανουαρίου 2016)», αναφέρει, «περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στο σημείο και ακόμη περισσότεροι αναμένεται να προσέλθουν τις ερχόμενες ημέρες. Με δεδομένες τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, η υγεία των περισσότερων προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και μεταναστριών -συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και βρεφών- είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί. Θα πρέπει άμεσα να έχουν πρόσβαση στον κοντινό προσωρινό καταυλισμό που έχει τις υποδομές να τους προσφέρει καταφύγιο, τροφή και ιατρική βοήθεια για όλο το 24ωρο».

Σύμφωνα με το χρονικό που δίνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της, από το Νοέμβριο του 2015, επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ μόνο σε υπηκόους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μετά την επιβολή των περιορισμών εισόδου από τις αρχές της ΠΓΔΜ, αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους δεν επέτρεψαν να διασχίσουν τα σύνορα, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές. Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, η ελληνική αστυνομία εκκένωσε τον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης. Τα άτομα που δεν κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με λεωφορείο και τους προσφέρθηκε προσωρινό καταφύγιο σε αθλητική εγκατάσταση. Στις 21 Ιανουαρίου 2016 οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν σε νέο περιορισμό, βάσει του οποίου τα άτομα από τις επιλέξιμες -για είσοδο- εθνικότητες πρέπει να δηλώσουν σε ποια χώρα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, επιτρεπόταν να διασχίσουν τα σύνορα μόνο σε εκείνους και εκείνες των οποίων ο προορισμός είναι η Γερμανία ή η Αυστρία. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, μόνο τα άτομα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία γίνονται πλέον δεκτά στον προσωρινό καταυλισμό. Παράλληλα, από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2015, τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες προς την Ειδομένη έχουν λάβει εντολή να σταματούν στην περιοχή του Πολυκάστρου, 20 χλμ. μακριά από τον καταυλισμό.

ΕιδομένηπρόσφυγεςΔιεθνής ΑμνηστίαΠΓΔΜσύνοραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα