Η δίκη για την μεγαλύτερη τραπεζική απάτη του κόσμου, άρχισε στο Βιετνάμ και πρωταγωνιστεί μια δισεκατομμυριούχος

Είναι η πιο πολυσυζητημένη δίκη που έχει γίνει στο Βιετνάμ και στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται μία δισεκατομμυριούχος, η Τρουονγκ Μι Λαν, η οποία κατηγορείται για μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο.

Η δίκη της 67χρονης Τρουονγκ Μι Λαν, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων, αφορά στη λεηλασία μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, που έγινε σε διάστημα 11 χρόνων. Οι αριθμοί που έρχονται στο φως

προκαλούν ζάλη: η κατηγορούμενη λέγεται ότι πήρε δάνεια ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εμπορική Τράπεζα της Σαϊγκόν και από τα ποσά αυτά – κατά τις εισαγγελικές αρχές – τα 27 δισεκατομμύρια ενδέχεται να μην ανακτηθούν ποτέ.
Οι αρχές στο Βιετνάμ φροντίζουν να δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για την υπόθεση. Σύμφωνα με την εισαγγελία στη δίκη έχουν προσκληθεί να καταθέσουν 2.700 άτομα. Στο δικαστήριο θα βρίσκονται 10 εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι. Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί σε 104 κούτες, που ζυγίζουν συνολικά έξι τόνους.

Μαζί με την Τρουονγκ Μι Λαν, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, στο εδώλιο κάθονται άλλοι 85 κατηγορούμενοι και από αυτούς οι 13 αντιμετωπίζουν την εσχάτη των ποινών.

Η δίκη αυτή είναι το πιο εντυπωσιακό κεφάλαιο στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς που έχουν αρχίσει οι αρχές του Βιετνάμ, υπό τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Νγκουιέν Που Τρονγκ. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ θεωρεί ότι η λαϊκή οργή για την ατιμωρησία των διεφθαρμένων αξιωματούχων συνιστά υπαρξιακή απειλή για το σύστημα και από το 2016 ανέλαβε πρωτοβουλίες για κάθαρση, που οδήγησαν δύο προέδρους και δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς στην παραίτηση. Εκατοντάδες αξιωματούχοι καθαιρέθηκαν ή οδηγήθηκαν επίσης στη φυλακή. Μαζί τους μπορεί να βρεθεί και μία από τις πιο πλούσιες της χώρας, η Τρουόνγκ Μι Λαν, που κατάγεται από την Σαϊγκόν, την πόλη που είναι η οικονομική ατμομηχανή της χώρας.

Η εντυπωσιακή πορεία προς τον πλούτο

Ξεκίνησε πουλώντας καλλυντικά με την μητέρα της, σε υπαίθριους πάγκους, αλλά εκμεταλλεύτηκε τα ανοίγματα που έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα μετά το 1986 και έφτασε στη δεκαετία του 1990 να έχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο με ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Τα ακίνητα ανήκουν επίσημα στο κράτος, αλλά οι προσωπικές επαφές με κρατικούς αξιωματούχους επέτρεψαν σε κάποιους να εκμεταλλευτούν τα ανοίγματα στην οικονομία και να γίνουν πάμπλουτοι. Ένας από αυτούς λέγεται πως είναι η Τρουονγκ Μι Λαν, η οποία το 2011 ήταν ήδη από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην χώρα και κατάφερε να αναλάβει την συγχώνευση τριών μικρών τραπεζών που είχαν πρόβλημα ρευστότητας, δημιουργώντας μία μεγάλη τράπεζα: την Εμπορική Τράπεζα της Σαϊγκόν.

Οι νόμοι στο Βιετνάμ απαγορεύουν σε οποιοδήποτε άτομο να έχει άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας. Αλλά οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι μέσω εκατοντάδων εταιριών που λειτουργούσαν ως κελύφη και ατόμων που ήταν «αντ΄ αυτής», η Τρουόνγκ Μι Λαν κατάφερε να ελέγχει το 90% των μετοχών της τράπεζας. Χρησιμοποίησε την δύναμή της για να τοποθετήσει δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά και στη συνέχεια τους υποχρέωνε να εγκρίνουν εκατοντάδες δάνεια σε ένα δίκτυο εταιριών-κελυφών που είχε υπό τον έλεγχό της.

Τα δάνεια σε δικές της εταιρίες ήταν το 93% των δανείων που χορήγησε η Εμπορική Τράπεζα της Σαϊγκόν. Οι εισαγγελείς την κατηγορούν ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 και σε διάστημα τριών χρόνων έβαζε τον οδηγό της να κάνει αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα, συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχε σε ένα θησαυροφυλάκιο στο υπόγειο της πολυτελούς κατοικίας της.

Για να εξασφαλίσει ότι κανένας, ποτέ δεν θα τολμούσε να ελέγξει τα δάνεια αυτά, η Τρουόνγκ Μι Λαν δωροδοκούσε διάφορα άτομα. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 5 εκατομμύρια δολάρια.
Το ζήτημα είναι ότι τα ανοίγματα στην οικονομία και οι ρυθμοί ανάπτυξης στο Βιετνάμ συνδέονται σχεδόν άρρηκτα με τη διαφθορά και τον έλεγχο της γραφειοκρατίας. «Αυτό είναι το παράδοξο. Το αναπτυξιακό τους μοντέλο εξαρτάται από πρακτικές διαφθοράς για μεγάλο διάστημα.

Η διαφθορά είναι το λιπαντικό που κρατά σε λειτουργία την μηχανή και αν σταματήσουν αυτή τη λίπανση, τα πράγματα θα σταματήσουν να λειτουργούν», σχολιάζει ο Λι Χονγκ Χιέπ, επικεφαλής του προγράμματος σπουδών για το Βιετνάμ, στο Ινστιτούτο ISEAS – Yusof Ishak, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε επίσης:

Ουάσινγκτον: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Πολωνία: Σε φάση ανατροπής η εξαιρετικά σκληρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις

Ιταλία: Τουλάχιστον 8 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιετνάμ,vietnam