Η «δική μας» Notre Dame: Το θαυμαστό μνημείο της Ελλάδας που έγινε στάχτη εν μέσω συντήρησης (Photos/Video)
Ήταν 22 Μαρτίου του 2017. Από τις πεδιάδες του βόρειου Έβρου φαίνεται προς την μεριά του Διδυμοτείχου να αναβλύζει πυκνός καπνός. Σύντομα τα νέα έγιναν γνωστά: Είχε καταστραφεί από φωτιά το τέμενος Βαγιαζήτ, στο κέντρο της πόλης.
Το μνημείο βρισκόταν υπό αναστύλωση και συντήρηση από το 2010, με στόχο να καταστεί επισκέψιμο μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και καταστροφών. Σύμφωνα με τη Wikipedia, «το μνημείο βρισκόταν υπό κατάρρευση
Λίγο καιρό πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες και το τέμενος καταστεί επισκέψιμο, μια σπίθα από οξυγονοκόλληση φέρεται να προκάλεσε μια εστία φωτιάς η οποία αρχικά κατασβέστηκε, το βράδυ όμως αναζωπυρώθηκε με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες η ξύλινη στέγη του κτίσματος. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να λιώσει ο μεταλλικός σκελετός που είχε δημιουργηθεί πάνω από το μνημείο, ως προστατευτικό κάλυμμα, και να καταρρεύσει στο εσωτερικό του, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Οι ομοιότητες με την περίπτωση της Notre Dame είναι εμφανείς, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις που θέλουν τη φωτιά να ξέσπασε από εργασίες που εκτελούνταν στο ιστορικό μνημείο.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το τέμενος παραμένει ένα κουφάρι περιφραγμένο με λαμαρίνες. Οι χοντροί, πέτρινοι τοίχοι έχουν σωθεί, ωστόσο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο χρονοδιάγραμμα αναστήλωσής του.
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ευρώπης
Το τέμενος έχει τετράγωνη κάτοψη με 30 περίπου μέτρα η κάθε πλευρά, έχοντας δηλαδή έκταση 900 m2. Το πάχος των περιμετρικών τοίχων είναι στα 2,50 μέτρα περίπου. Τέσσερις ογκώδεις πεσσοί διαμορφώνουν εσωτερικά έναν κεντρικό τετράπλευρο και τέσσερις επιμήκεις χώρους γύρω από αυτό. Το τζαμί είναι κτισμένο με χυτή τοιχοποιία. Στην πρόσοψη συνδυάζεται με χαλαρό σύστημα τοιχοποιίας. Το κεντρικό τετράπλευρο αποτελεί την τετραγωνική κύρια αίθουσα προσευχής. Ο φωτισμός εξασφαλίζεται από δύο σειρές παραθύρων, μια στο ύψος του δαπέδου και μια ψηλότερα. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά. Η κεντρική είσοδος πλαισιώνεται από έναν εντυπωσιακό πυλώνα που διακόπτει το στιβαρό και αδιάρθρωτο όγκο της εξωτερικής όψης. Δύο πλευρικές είσοδοι βρίσκονται από μια στην ανατολική και δυτική πλευρά. Εξωτερικά κοσμείται από έναν ενιαίο κυλινδρικό μιναρέ, ύψους 22 μέτρων, στη νοτιοανατολική γωνία, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο περίγραμμα του κτιρίου, αλλά με δική του εξωτερική είσοδο. Αρχικά ο μιναρές είχε έναν εξώστη. Το 1913 ανακατασκευάστηκε το ανώτερο τμήμα του μιναρέ που είχε γκρεμιστεί και προστέθηκε δεύτερος εξώστης, ψηλότερα από τον πρώτο. Η στέγη του τεμένους είναι πυραμιδοειδής εξωτερικά (τετράκλιτη), ενώ εσωτερικά υπάρχει θολωτή ψευδοροφή. Εξωτερικά η στέγη ήταν καλυμμένη από φύλλα μολύβδου. Ο εσωτερικός διάκοσμος του νότιου τοίχου αναπαριστά την ουράνια πόλη. Οι υπόλοιποι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με καλλιγραφικά γράμματα, ρητά και γνωμικά από το Κοράνι, μικρές προσευχές και επικλήσεις ιερών προσώπων.
Στο εσωτερικό του τεμένους υπάρχει διακοσμητικός ξύλινος θόλος φτιαγμένος από μικρές σανίδες δρύινου ξύλου, του 14ου αιώνα. Πάνω από το ιερό (μιχράμπ) το οποίο βρίσκεται στο νότιο τείχος απεικονίζεται η ουράνια πόλη ενώ οι υπόλοιποι τοίχοι και κολώνες είναι διακοσμημένες με γνωμικά από το Κοράνι και παρακλητικά κείμενα στον Αλλάχ, σε καλλιγραφική μορφή.
Ιστορία
Η είσοδος του τεμένους
Ο εσωτερικός ξύλινος θόλος
Η ανέγερση του τέμενους Βαγιαζήτ ξεκίνησε επί Βαγιαζήτ Α΄ (1389–1402), αλλά διακόπηκε λόγω της τουρκικής ήττας και του θανάτου του Βαγιαζήτ στη Μάχη της Άγκυρας το 1402 και της ταραγμένης περιόδου που ακολούθησε. Η κατασκευή ξαναξεκίνησε επί του γιου του Βαγιαζήτ Μεχμέτ Α΄ (1413–1421) και εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1420. Την οικοδόμησή του, ανέλαβε ο Καδής του Διδυμοτείχου Σεγίντ Αλί και το τζαμί το έκτισε ο Ντογκάν Μπιν Αμπντουλάχ με μηχανικό τον Ιβάζ Μπιν Μπαγεζίντ. Οι τοίχοι του κτιρίου έχουν πάχος περίπου 2,50 μ. και η κύρια είσοδος είναι στην νότια πλευρά. Στην νοτιοανατολική πλευρά βρίσκεται ο επιβλητικός μιναρές ο οποίος αρχικά είχε έναν εξώστη. Το 1913 οι Τούρκοι πρόσθεσαν δεύτερο εξώστη, ψηλότερα από τον πρώτο ξανακτίζοντας το πάνω μέρος του μιναρέ, το οποίο είχε καταρρεύσει.
Σημαντικότητα Μνημείου
Διακόσμηση με γνωμικά του Κορανίου
Το τέμενος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη. Αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν ενός στρέμματος) στο χώρο των Βαλκανίων. Το τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1946. Η αρχική στέγη του μνημείου (του 14ου αιώνα) είναι κατασκευασμένη από ξύλο βελανιδιάς και διατηρείται μέχρι σήμερα, θεωρείται δε από τα σημαντικότερα μνημεία από ξύλο στον κόσμο. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της στέγης είναι ότι είναι τριγωνική (σε αντίθεση με άλλα Οθωμανικά τεμένη που η στέγη αποτελείται από τρούλους) και έχει τεχνοτροπία αρχιτεκτονικής των Σελτζούκων. Η ιδιαιτερότητα της στέγης (σύμφωνα με τους μελετητές του μνημείου), ίσως να οφείλεται σε αλλαγή του αρχικού σχεδίου κατασκευής μετά τον θάνατο του σουλτάνου. Σύμφωνα με το πάχος των τοίχων, ίσως αρχικά στο σχέδιο ήταν να μπουν δύο κεντρικοί θόλοι στον άξονα της εισόδου και άλλοι δύο σκαφοειδείς θόλοι εκατέρωθεν. Κατά τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 16ο αιώνα, η ανέγερση καθυστέρησε λόγω της επέλασης των Μογγόλων στην Μικρά Ασία, η οποία δημιούργησε προβλήματα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το μνημείο έχει επίσης μοναδική αξία λόγω της τοιχογραφίας με την ουράνια πόλη (στο ισλάμ δεν επιτρέπονται γραφικές αναπαραστάσεις).
Πληροφορίες: wikipedia
τέμενος ΒαγιαζήτΔιδυμότειχοκαταστροφήφωτιάNotre DameHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρουν οι εικόνες μετά το δυστύχημα - Σκοτώθηκε σε φοβερό τροχαίο 20χρονη κοπέλα
- Κακός, χειρότερος, χείριστος, Πάγκαλος...
- MasterChef 3: Συγκίνηση στην αποψινή αποχώρηση
- Εκκενώνεται ουρανοξύστης στη Μαδρίτη
- Αγωνία για τον εντοπισμό εικοσάχρονου που άφησε σημείωμα αυτοκτονίας και εξαφανίστηκε
- Ακόμα πανηγυρίζει ο Βόλος για την… διπλή άνοδο (video)
- Έκτακτο : Ο Λυσάνδρου νέος πρόεδρος της Super League
- Ποια ελληνίδα παρουσιάστρια έγινε μαμά και δεν το πήρε είδηση κανείς;
- Καιρός για το Σαββατοκύριακο: Bροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας
- Ο γολγοθάς του 17χρονου κοριτσιού που το χέρι του παρέλυσε μετά από εμβόλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τεράστια γκάφα του YouTube με την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (Photo)
- Η «δική μας» Notre Dame: Το θαυμαστό μνημείο της Ελλάδας που έγινε στάχτη εν μέσω συντήρησης (Photos/Video)
- Ξανά στο τραπέζι το επενδυτικό σχέδιο της Cosco στον Πειραιά
- Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος
- Αλχημεία, μυστικισμός και μαγεία: Τα κρυμμένα μυστικά της Παναγίας των Παρισίων
- Οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία κινητοποιούνται για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ
- Η Γιουνάιτεντ προσφέρει 25 εκατ. για Μανωλά
- Πέτρος Κόκκαλης: Πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρή πολιτική φωνή κόντρα στη δεξιά ρητορική
- Ο Σπίρτζης «τσιγκλάει» τη ΝΔ: Θέλει εκλογές το φθινόπωρο, θα της κάνουμε το χατήρι
- Τα μέσα μεταφοράς στην Κρήτη αλλάζουν! - Δωρεάν wi-fi για τους επιβάτες του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η «δική μας» Notre Dame: Το θαυμαστό μνημείο της Ελλάδας που έγινε στάχτη εν μέσω συντήρησης (Photos/Video)
- Πετρόπουλος: Απαλλαγή από κατασχέσεις για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις
- Νέος πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ ο Λυσάνδρου
- Οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία κινητοποιούνται για την ανοικοδόμηση της Notre Dame de Paris
- Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος
- Active Member: Full Band σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
- Οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία κινητοποιούνται για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ
- Χαμός σε υπό κατάληψη λύκειο της Πάτρας: Έφεραν την αστυνομία και απείλησαν με εισαγγελέα
- Αλχημεία, μυστικισμός και μαγεία: Τα κρυμμένα μυστικά της Παναγίας των Παρισίων
- Τα μέσα μεταφοράς στην Κρήτη αλλάζουν! - Δωρεάν wi-fi για τους επιβάτες του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και απαλλαγή από κατασχέσεις – Τι ισχύει για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
- Πρόσληψη 1.500 εποχιακών πυροσβεστών
- Πυρ ομαδόν από ΝΔ για την σκανδαλώδη τροπολογία για τις ιπποδρομίες
- Απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση
- «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα - Ελεύθερνα - Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»
- Γερμανικός Τύπος: Έρευνα στο Μάτι, ιδιοτελείς προσδοκίες και διδάγματα
- Δραγασάκης: Αινιγματική δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ
- Ουκρανία: Τεράστιο προβάδισμα Ζελένσκι σε δημοσκόπηση
- Βασίλισσα Ελισάβετ για Παναγία των Παρισίων: Βαθιά λύπη για τη φωτιά