Η δική μας «δίκη της Νυρεμβέργης»-Απόντες βουλευτές της ΧΑ–Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Ξεκινά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη της ηγεσίας, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Από το δικαστήριο πάντως, λείπουν αρκετοί από τους κατηγορούμενους βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Η δίκη αναμένεται να εκφωνηθεί και ακολούθως να διακόψει για άλλη ημερομηνία.

Ιστορικής

σημασίας η δίκη

Μια ιστορικής σημασίας απόφαση καλούνται να πάρουν οι εφέτες. Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καλείται να αποφανθεί αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας «ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος», όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι υποθέσεις που θα ανοίξουν είναι μονάχα «το κερασάκι στην τούρτα» της δράσης της οργάνωσης. Αυτές, είναι κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», εκείνες που φαίνονται να αποτελούν «στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.»

Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών "αρχών" και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.

Η δίκη, εφόσον ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Οι αριθμοί της δίκης:

Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

Η δολοφονία Φύσσα

* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα».

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ τους: Αναστάσιο Πανταζή - πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά και Μάρκο Ευγενικό.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι: Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.

Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στην Ιεράπετρα

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

Δολοφονία Ζαχζάρ Λουκμάν

* Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια»

* Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συγκεντρώσεις για τη δίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται όλες οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, υπέρ της καταδίκης της Χρυσής Αυγή. Οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια, απ' όπου με πορεία προσέγγισαν τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέθεταν σε ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, ψήφισμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο ψηφίστηκε από εκατοντάδες εργατικούς και άλλους συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ξεκίνησε η πορεία των αντιεξουσιαστών.

Η τρίτη συγκέντρωση, ήταν εκείνη που συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας.

Δρακόντεια μέτρα γύρω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από το πρωί, περιμετρικά των Φυλακών Κορυδαλλού για την πολύκροτη δίκη. Η αστυνομία έχει λάβει μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους από το πρωί, ενώ όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στο χώρο της δικαστικής αίθουσας αλλά και έξω από αυτήν.

δίκηΧρυσή Αυγήγυναικείες φυλακές ΚορυδαλλούΠΑΜΕσυγκεντρώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα