Η ΕΕ «κόβει» κονδύλια από την Ουγγαρία για το κράτος δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ενεργοποιήσει σύντομα έναν ισχυρό νέο μηχανισμό για τη μείωση της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας για τη μη ευθυγράμμιση της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το κράτους δικαίου, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία σε εκλογές που οι διεθνείς παρατηρητές είπαν ότι αμαυρώθηκαν

από άνισους όρους ανταγωνισμού προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών λένε ότι ο Ούγγρος ηγέτης έχει σταδιακά συγκεντρώσει όλο τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών και έχει διοχετεύσει τα χρήματα των φορολογουμένων σε φίλους και οικογένεια.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Κομισιόν ενημέρωσε την Ουγγαρία για την απόφασή της την Τρίτη αφού εξέτασε τις απαντήσεις της Βουδαπέστης σε μια άτυπη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες της για το κράτος δικαίου.

«Εκτιμήσαμε προσεκτικά το αποτέλεσμα αυτών των ερωτήσεων», είπε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε [στο] επόμενο βήμα».

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει διαδικασίες βάσει της νέας εξουσίας, η οποία δίνει στην ΕΕ το δικαίωμα να περικόψει τις πληρωμές κονδυλίων της ΕΕ σε χώρες όπου κρίνει ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου θέτουν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό του μπλοκ. Η απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην προθυμία των Βρυξελλών να τιμωρήσει ηγέτες του μπλοκ που κατηγορούνται για διαφθορά και δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Μόλις η Επιτροπή ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία, αναμένεται μια μακρά ανταλλαγή απόψεων με τη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, που αποτελείται από εκπροσώπους από κάθε χώρα, να αποφασίσει τελικά εάν θα περικοπούν τα κονδύλια. Οποιαδήποτε μείωση χρηματοδότησης χρειάζεται μια «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει — δηλαδή τουλάχιστον το 55% των χωρών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2010, η κυβέρνηση του Όρμπαν εισήγαγε ένα νέο σύνταγμα και άλλαξε το εκλογικό σύστημα, ενώ το κυβερνών κόμμα Fidesz επέκτεινε την επιρροή του στο δικαστικό σώμα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και το εκπαιδευτικό σύστημα, τοποθετώντας πιστούς του Όρμπαν στο τιμόνι θεσμών, από τον γενικό εισαγγελέα έως το όργανο εποπτείας των μέσων ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Προαναγγέλλει αντίποινα για τις κρατικοποιήσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε κρίσιμη φάση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπλόκο στις εισαγωγές άνθρακα από Ρωσία στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουγγαρία,oungaria