Η Ευρώπη αλλάζει μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες πιέζουν την Ευρώπη να σκεφτεί συντονισμένες και πιο ισχυρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γράφει το Politico.

Η πολιτική αντίδραση στο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ήταν άμεση και αναμενόμενη. Ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφραστεί σε ενέργειες τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει το πώς η δεύτερη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη

θα αλλάξει την προσέγγιση της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας.

«Είμαστε σε πόλεμο» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη με αυτή του προέδρου της χώρας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Έχουμε γίνει τους τελευταίους μήνες αντικείμενο πολεμικών ενεργειών», είπε ο Βαλς.

Οι προσπάθεια για στενότερη συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών, πάει πίσω στο 2001 και τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Το ερώτημα επανέρχεται σήμερα για μία νέα συμφωνία για πιο στενή συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας.

Αυτές οι επιθέσεις θα αυξήσουν το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό συναίσθημα σε ολόκληρα την ΕΕ. «Υπάρχει μία εντεινόμενη αίσθηση στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, ότι οι ηγέτες δεν έχουν τον έλεγχο απέναντι στην τρομοκρατική απειλή» γράφει πολιτικός αναλυτής και προσθέτει ότι συνολικά, αυτές οι επιθέσεις θα ενισχύσουν το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό συναίσθημα στην ΕΕ, το οποίο έχει ήδη αυξηθεί με αφορμή την μεταναστευτική κρίση.

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν σκληρή απάντηση. Η Λεπέν αποκάλεσε τις επιθέσεις ισλαμιστική βαρβαρότητα και ο Πρέτζελ από το γερμανικό ξενοφοβικό κόμμα AfD είπε «αρκετά έως εδώ».

Και ενώ μετά τις πρώτες συναισθηματικές αντιδράσεις θα αναζητηθεί πολιτική λύση, πολλοί βλέπουν ότι πρέπει να βελτιωθεί η ασφάλεια της Ευρώπης με συντονισμένες προσπάθειες. Καλύτερη επικοινωνία πληροφοριών και μεγαλύτερη βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν απειλές. Το πρόβλημα στο παρελθόν ήταν ότι η Ευρώπη δεν συμφωνούσε στα μέτρα που προτείνοντας. Ο Βέλγος ειδικός στα θέματα ασφάλειας Claude Moniquet, λέει ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν οι υπηρεσίες πληροφοριών και προβλέπει ότι η αναπόφευκτη σκλήρυνση της πολιτικής διάθεσης θα αποσπάσει την προσοχή από την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας.

Ακροδεξιοί βουλευτές στο Βέλγιο ζητούν σκληρές απαντήσεις και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας υποσχέθηκε να «καθαρίσει» το Molenbeek, εργατική γειτονιά των Βρυξελλών όπου «φιλοξένησε» κάποιους από τους εμπνευστές των επιθέσεων στο Παρίσι.

Αλλά όπως λένε σοσιαλιστές βουλευτές το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίηση. Και αυτό είναι ένα δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ολόκληρη η ευρωπαϊκή Ήπειρος.

Το Βέλγιο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, επιχειρεί να εφαρμόσει αντιτρομοκρατικά μέτρα και εστιάζουν σε μέτρα καταστολής, μεγαλύτερη δύναμη σε εισαγγελείς, να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες, να αυξηθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης υπόπτων και περισσότερα κονδύλια για τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις δυνάμεις ασφαλείας. Από τις αρχές Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ ένα πρόγραμμα για το «ξήλωμα» των εξτρεμιστών από τις φτωχές γειτονιές του Βελγίου, να «καθαρίσουν» τα καρτέλ των όπλων και των ναρκωτικών και να παρακολουθούνται άτομα που έχουν ριζοσπαστικές ιδέες.

Οι επιθέσεις επηρεάζουν και το δημοψήφισμα στη Βρετανία με τους υποστηριχτές του Brexit να δηλώνουν ότι διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του Κάμερον ότι η Βρετανία είναι πιο ασφαλής στην Ευρώπη. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις θα αυξήσουν τη διεισδυτικότητα των ακροδεξιών ομάδων και θα προκαλέσουν ισλαμοφοβικές αντιδράσεις, με συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.

Υποστηρικτές των ατομικών ελευθεριών αναφέρουν ότι η ενίσχυση της παρακολούθησης θα έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και προειδοποιούν ότι μία αντίδραση ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη θα είναι λάθος καθώς δεν οδήγησε σε λύσεις.

Οι επιθέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση και τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και τη συνθήκη Σένγκεν. Η απελευθέρωση της βίζας για του Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, κλειδί για τη συμφωνία προώθησης προσφύγων πίσω στην Τουρκία, είναι υπό απειλή. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο για την Ευρώπη. Αλλά και η Σένγκεν θα δεχθεί νέα πλήγματα με περισσότερους ελέγχους σε σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα.

Πηγή: Politico

ΒρυξέλλεςΒέλγιοεπιθέσεις ΒρυξέλλεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα