Η Ευρώπη αναζητά ρόλο – Δεύτερη Σύνοδος Μακρόν στο Παρίσι με την συμμετοχή της Ελλάδας

Ιδιαίτερα διχασμένη εμφανίστηκε η Ευρώπη στην άτυπη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμάνουελ Μακρόν, στη σκιά του αποκλεισμού των Ευρωπαίων και της Ουκρανίας από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου, ωστόσο η Γαλλία επανήλθε με δεύτερη συνάντηση για την Ουκρανία σήμερα Τετάρτη, αυτή τη φορά με ευρωπαϊκές χώρες που ήταν δεν ήταν παρούσες στη σύνοδο της Δευτέρας, αλλά και τον Καναδά.

Ειδικότερα, η δεύτερη συνάντηση κορυφής για το Ουκρανικό, πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Μακρόν με τη συμμετοχή 20 συνολικά αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική πλευρά, στο Παρίσι είναι παρόντες εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετέχουν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Στη συνάντηση μετέχουν οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, ενώ όλοι υπόλοιποι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα στη σύνοδο του Παρισιού μετείχαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Βρετανία, η Δανία (που εκπροσωπούσε τις χώρες της Βαλτικής), η ΕΕ δια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το ΝΑΤΟ δια του Γενικού Γραμματέα.

H δεύτερη συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που ο Τραμπ χλευάζει τον Ζελένσκι και επιτίθεται σφοδρά στον Ζελένσκι, με τους ηγέτες σε όλη την Ευρώπη να βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πιο κρίσιμος σύμμαχος του Κιέβου τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τερματισμό του πολέμου και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία παρά να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα αντέξει.

Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία τους ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνάψουν μια συμφωνία για το ουκρανικό, που αγνοεί τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Μέχρι και ο Μπιν Σαλμάν εμφανίστηκε την Τρίτη ως ο επίτροπος και ο ξενοδόχος των ισχυρών, ως διευκολυντής και όχι ως διαπραγματευτής, αλλά στο επίκεντρο, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Στην εποχή του Τραμπ, η μοναρχία του Κόλπου έχει προτεραιότητα πάνω από τους παλιούς δημοκρατικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, ακόμη και σε ευρωπαϊκά θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι στις διαπραγματεύσεις τους με την Μόσχα θα πρέπει να είναι ενωμένοι και αποφασιστικοί, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος εμπλοκής τους σε πόλεμο είναι ορατός.

«Σήμερα η πρώτη γραμμή του μετώπου βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στην Ουκρανία. Αν δεν κάνουμε τίποτα, η γραμμή του μετώπου θα πλησιάζει όλο και περισσότερο τα σύνορά μας και κάποια στιγμή θα εισέλθουμε στην πορεία προς τον πόλεμο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Ο Μπαρό σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει να ανασυστήσει μία αυτοκρατορία που δεν γνωρίζει σύνορα και που στόχος της είναι να επεκτείνει την δύναμη και την επιρροή της όσο μακρύτερα γίνεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι διοργανώνει σήμερα μια νέα συνάντηση “με αρκετά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη” για την Ουκρανία, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στην οποία μετείχαν δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Στόχος του είναι να έχει συνομιλήσει και με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, όπως οι Le Parisien, La Provence, Sud Ouest.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “μπορεί να αρχίσει έναν χρήσιμο διάλογο” με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

“Δημιουργεί μια στρατηγική αμφισημία για τον πρόεδρο Πούτιν” χρησιμοποιώντας “πολύ ισχυρές λέξεις” και δημιουργώντας “αβεβαιότητα” η οποία “μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης”, πρόσθεσε ο Μακρόν, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος είναι έτοιμος να μιλήσει στον Ρώσο ομόλογό του “όταν είναι η κατάλληλη στιγμή στον επικείμενο κύκλο διαπραγματεύσεων”, στη συνέντευξή του σε εφημερίδες του γαλλικού Τύπου της περιφέρειας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διοργανώνει σειρά συναντήσεων για να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή συνεισφορά στην αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι “η Γαλλία δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις, να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση, στο μέτωπο”.

“Η ανησυχία όλων είναι ότι μια απλή εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά μια πλήρης ειρήνη με συνθήκες ασφαλείας, συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της Ουκρανίας σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επίλυσή της”, εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ των λύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, θα μπορούσε ωστόσο να είναι δυνατή η “αποστολή εμπειρογνωμόνων ή ακόμη και στρατευμάτων σε περιορισμένο αριθμό, εκτός κάθε εμπόλεμης ζώνης, για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς και σε ένδειξη αλληλεγγύης. “Εξετάζουμε αυτό το θέμα με τους Βρετανούς”, δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Parisien.

Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα “να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου“.

Διαβάστε επίσης:

Μπαϊρού: Πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε σχολείο

Κρεμλίνο: Πιθανή η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου

Διάστημα: Αυξήθηκε και άλλο η πιθανότητα να συγκρουστεί αστεροειδής με τη Γη το 2032

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη, – Δεύτερη Σύνοδος Μακρόν, Παρίσι, Ελλάδας,evropi, – defteri synodos makron, parisi, elladas