Η Ευρώπη αποφασίζει εάν θα υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική – Ανησυχούν οι χώρες του Νότου

Το βράδυ της Πέμπτης (24/2) στις Βρυξέλλες στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. αναμένεται για μια ακόμη φορά να διερευνηθεί κατά πόσον η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ακόμα ζωντανή ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η καταδίκη της Ρωσίας δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αφού όπως είναι γνωστό το σύνολο των Ευρωπαϊκών χώρων είναι εξαρτημένο ενεργειακά από τον Πούτιν, ενώ την ίδια στιγμή πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν πολύ καλές διμερές σχέσεις όπως η Γερμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία.

Παρ όλα αυτά οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ενώ αναμένεται να εξειδικεύσουν τις κυρώσεις που ήδη έχουν αποφασίσει.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επαναφέρει στην συζήτηση την πρότασή του για κοινή στάση των Ευρωπαίων έναντι των δραματικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει διάχυτη αγωνία ότι οι πόροι από τις δημοπρασίες των ρύπων – οι οποίοι μέχρι σήμερα τροφοδοτούν τα μέτρα στήριξης – κάποια στιγμή θα εξαντληθούν, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί αν κληθεί να στηρίξει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, η οποία την συγκεκριμένη στιγμή μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα βρίσκονται όλες οι χώρες του νότου – η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγεται ότι θα προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, αλλά και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διαρκεί η κρίση.

Ακόμα κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και η οποία μιλούσε για κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με στόχο τη μείωση του κόστους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις νέες ενεργειακές οδούς, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν την αγωνία τους, καθώς όπως λένε εάν δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όπως έγινε με την πανδημία τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν στην χώρα θα είναι ανυπέρβλητα.

Διαβάστε επίσης

«Ώρα μηδέν» στην Ουκρανία: «Σε θέση μάχης» οι ρωσικές δυνάμεις – «Καμπανάκι» ΗΠΑ για εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

Επισήμως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα