Η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της και οι τελευταίες 48 ώρες το αποδεικνύουν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για να κατανοήσει κανείς πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος δεν χρειάζεται παρά να δει τι έγινε τις τελευταίες 48 ώρες, γράφει το Politico.

Οι de facto ηγέτες της Ευρώπης δεν μπήκαν σε ένα αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες ή το Παρίσι για υψηλού επιπέδου συζητήσεις σε σχέση με τις ανατροπές στο μακροχρόνιο σχέδιο συνοχής

της Ευρώπης (αυτό που δεν υπάρχει) μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, γράφει το περιοδικό.

Αντίθετα η Άνγκελα Μέρκελ, έμεινε στη χώρα της, στο Potsdam, λίγη ώρα με το αυτοκίνητο μακριά από το Βερολίνο. Το Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με του Βαυαρούς εταίρους της για να περιορίσει τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί μετά από την προσφυγική κρίση.

Λίγα μίλια μακρύτερα στο Βερολίνο, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαγιερ συναντούσε τους ομολόγους του από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης. Οι έξι υπουργοί, συζήτησαν το χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για το πώς θα προχωρήσουν σε μία πολιτική συμφωνία για την μετά Brexit εποχή.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε αυτό που ακούγεται ως ένα καλόπιστο σχέδιο, αλλά χωρίς λεπτομερείς προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας σε ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων. Άνθρωποι κοντά στη Μέρκελ, λένε ότι δεν έχει εγκρίνει το γαλλογερμανικό σχέδιο, το οποίο μιλάει για βήματα που θα οδηγήσουν σε κοινό προϋπολογισμό και κινείται προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης.

Το Brexit αναδεικνύεται ως το τελευταίο θέμα που προκαλεί τριβές στην ΕΕ καθώς ήδη 21 μέλη της Ένωσης δεν κλήθηκαν στις συνομιλίες που έγιναν στη Γερμανία. «H συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 6 ιδρυτικών μελών της ΕΕ, στέλνει το λάθος μήνυμα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ σε tweet.

Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης που σκιαγραφούσαν την Ευρώπη ως διχασμένη και δυσλειτουργική. Μετά από σκληρές συζητήσεις για την λιτότητα και τους πρόσφυγες, το Brexit εξελίσσεται στο νέο πεδίο ευρωπαϊκής διαμάχης.

Τη Δευτέρα η Μέρκελ θα φιλοξενήσει τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Μέχρι τώρα, αυτό που έμοιαζε με την επιτροπή που θα έσωζε την Ευρώπη, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Όχι απλά έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η ΕΕ, αλλά η επιμονή της Γερμανίας στην οικονομία κάνει δύσκολη την εξεύρεση κοινού εδάφους.

Μικρά περιθώρια συμφωνίας

Σε αντίθεση με την καταγραφή ενός σχεδίου για να προσφέρει εγγυήσεις ότι η Ευρώπη δεν είναι στο όριο της κατάρρευσης και να στηρίξει τα μέλη της Ένωσης των 27 για το πώς θα δουλέψουν μαζί για να ενισχύσουν την ΕΕ, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο εάν η Βρετανία θα πρέπει να υπογράψει άμεσα τα χαρτιά του διαζυγίου.

Ο Στάινμαγερ, ο Γιούνκερ και αξιωματούχοι των Βρυξελλών ζητούν από την Βρετανία να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 την ώρα που η Μέρκελ καλεί για υπομονή. Δεν χρειάζεται να γίνουμε μοχθηροί απέναντι στους Βρετανούς είπε το Σάββατο.

Ίσως η Μέρκελ πιστεύει ότι η ενίσχυση της σύγκρoυσης θα αποτρέψει την ελπίδα ότι το Λονδίνο ίσως να μην προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Brexit. Το Λονδίνο, πρέπει να έχει την ευκαιρία να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις της εξόδου, είπε στενός συνεργάτης της Μέρκελ.

Η Μέρκελ δεν βιάζεται να τιμωρήσει τη Βρετανία για την απόφασή της να εγκαταλείψει την ΕΕ, είναι πιο ανήσυχη για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου. Συνεργάτες της Μέρκελ, λένε ότι η ομοφωνία που απαιτείται για μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδη ζητήματα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεσα.

Από την πλευρά του ο Ολάντ βλέπει την αποχώρηση της Βρετανίας ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το όραμά του για την εμβάθυνση της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθώς πλέον θα λείπουν τα εμπόδια που έβαζαν οι ευρωσκεπτικιστές Βρετανοί.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι οι αλλαγές στην Ευρώπη πρέπει να είναι βαθιές και θα χρησιμοποιήσει το Brexit για να πιέσει για μία πολιτική ενοποίηση με Ευρπωαϊκή ηγεσία τον υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό, ως μοναδική ευκαιρία για να περιοριστεί η οικονομική παντοδυναμία της Γερμανία πάνω στην Ευρώπη.

Όμως ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του και στις συναντήσεις κλήθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός για να ενισχύσει την πιθανότητα συναίνεσης καθώς η Γαλλία και η Ιταλία έχουν πιο ευθυγραμμισμένες θέσεις.

Εάν η ιστορία έχει επιλέξει την Μέρκελ και τον Ολάντ για να εργαστούν μαζί για να διαμορφώσουν το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να επιλέξει πιο απρόθυμους εταίρους. Πολιτικά εμποδίζονται από τις παραδόσεις και από την πρώτη στιγμή που ο Ολάντ ταξίδεψε στο Βερολίνο μετά την εκλογή του φάνηκαν οι δυσκολίες στις σχέσεις τους που επηρεάζουν την πορεία της ΕΕ.

Για το Ρέντσι, λέγεται ότι είναι χαρούμενος που έλαβε την πρόσκληση για τη συνάντηση στο Βερολίνο καθώς η Ρώμη έχει παραπονεθεί ότι δεν έχει θέση στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera έγραψε ότι η πρόσκληση του Ρέντσι δείχνει ότι ο Γαλλογερμανικός άξονας δεν είναι πλέον αποτελεσματικός. Σε συνάντησή του με τον Ολάντ ο Ρέντσι συζήτησε για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη λιτότητα στους προϋπολογισμούς τους. Η Ολάντ αντιμετωπίζει εκλογές τον επόμενο χρόνο και ο Ρέντσι ένα δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση και οι δύο ψηφοφορίες είναι σημαντικές για το πολιτικό μέλλον των δύο ανδρών.

Η Μέρκελ όμως, παρά το Brexit δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους κανόνες.

Με την απουσία σχεδίου, οι ηγέτες προετοιμάζονται για τη Σύνοδο με ακόμη ένα βασικό εμπόδιο την έλλειψη νομικού προηγούμενου για την αποχώρηση της Βρετανίας, κάτι που «εγγυάται» ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και δύσκολες. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από τη στιγμή που οι ηγέτες μπορεί να εγκρίνουν κάποια από τα στοιχεία του γαλλογερμανικού προσχεδίου η ιδέα για μία Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα έγγραφο είπε υψηλόβαθμος διπλωμάτης και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, είπε ότι είναι θέμα του Κάμερον, αλλά είναι καθαρό ότι έχουμε πια βαρεθεί με τους Βρετανούς.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Brexitδημοψήφισμα ΒρετανίαΜέρκελ Ολάντ ΡέντσιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα