Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της για το στοίχημα του Ρέντσι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ρέντσι μπορεί να επιθυμεί με το δημοψήφισμα της Κυριακής να αλλάξει το πολιτικό σύστημα που όπως υποστηρίζει παραλύει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπερισχύσει το «όχι» γράφει η DW.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικεντρώνει την καμπάνια του στη «σιωπηλή πλειοψηφία» και

λέει ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τις αλλαγές, αλλά οι ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν για ένα απλό «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα για συνταγματικές αλλαγές που θέτει το δημοψήφισμα.

Ο Ρέντσι έχει πει ότι θα παραιτηθεί εάν χάσει το δημοψήφισμα. Τον περασμένο Ιούνιο είπε ότι οι συνταγματικές αλλαγές είναι «η μητέρα όλων των μαχών» και χωρίς να υπάρχει λόγος συνέδεσε το δικό του πολιτικό μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήταν μία ύβρις, η οποία μετέτρεψε το δημοψήφισμα σε ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα όσοι δεν θέλουν τον Ρέντσι να τείνουν να ψηφίσουν «όχι» την ερχόμενη Κυριακή.

Εάν η κυβέρνηση αποτύχει θα πληγώσει άσχημα μια χώρα του πυρήνα της ΕΕ, η οποία βυθίζεται στο χρέος, σε μία περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας κατέγραψε «ισχυρή άνοδο της ανασφάλειας» των διεθνών αγορών. Το spread των ιταλικών ομολόγων, η διαφορά σε σχέση με τα γερμανικά, έχει διπλασιαστεί από την αρχή του έτους και έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη στην ιταλική οικονομία. Οικονομολόγοι όπως ο νομπελίστας Στίγκλιτς και ο Γερμανός Ζιν, ήδη μιλούν για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο Ρέντσι είναι υπέρ της παραμονής, αλλά εάν χάσει κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, ένα δημοψήφισμα μπορεί να ακολουθήσει και η ενδεχόμενη αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας από την Ευρωζώνη δεν θα απειλήσει μόνο το νόμισμα, αλλά ολόκληρη την ΕΕ.

Το ντόμινο που θα ακολουθήσει χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό και τους συμμάχους του ως προειδοποίηση για την ψήφο της Κυριακής και το παρουσιάζουν το δημοψήφισμα με το δίλημμα υπέρ της σταθερότητας ή υπέρ της καταστροφής.

Ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει δώσει εξαντλητικές μάχες σε τρία μέτωπα. Ενάντια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μεγάλο τμήμα της ιταλικής αντιπολίτευσης και της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του.

Αυτό λένε γερουσιαστές του κόμματός του τον έχει κάνει να χάσει την ψυχραιμία του και ο δυναμικός, νεαρός Ματτέο που φάνηκε το 2014 έτοιμος να σηκώσει τα μανίκια και να πέσει στη δουλειά, έχασε τη δυνατότητα να ακούει και έχασε το δρόμο του.

Η κυβέρνηση του Ρέντσι καθιέρωσε το επίδομα πρόνοιας 84 δολαρίων για όσους παίρνουν χαμηλό μισθό, έκανε αλλαγές στην αγορά εργασίας και δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αν και πολλές από αυτές προσωρινές. Έκανε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και ολοκλήρωσε την 7ετή περίοδο παρακμής και η οικονομία αναπτύσσεται αν και με μικρούς ρυθμούς.

Άρα γιατί οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να του πουν όχι. Οι κριτικές που δέχεται λένε ότι ο χειρότερος εχθρός του είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Μόλις 23 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είπε ότι η Ιταλία θα διεκδικήσει τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη που δικαιούται και έχει όπως αναφέρουν, πέσει θύμα του “εγώ του” και της ευκολίας με την οποία λέει σημαντικά πράγματα.

Ακόμη και ο πρώην καθηγητής του στο πανεπιστήμιο της Φλορεντίας, λέει ότι μετέτρεψε τις αλλαγές στο Σύνταγμα σε μάχη για το δικό του πολιτικό μέλλον και τις καταδίκασε σε επιστολή του που υπογράφουν 56 ακόμη καθηγητές πανεπιστημίου.

Οι αλλαγές που ζητάει ο Ρέντσι θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίσουν τον αριθμό της άνω βουλής από τα 315 μέλη στα 100, δεν θα εκλέγονται απευθείας και θα περιοριστούν οι αρμοδιότητές τους. Η ανησυχία των Συνταγματολόγων είναι ότι οι αλλαγές θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ο Ρέντσι και οι συνεργάτες άρχισαν να ξανασκέφτονται το ζήτημα, μόνο όταν το κόμμα του Γκρίλλο κέρδισε τους δήμους στη Ρώμη και το Τορίνο τον περασμένο Ιούνιο. Αν και είπε ότι οι τοπικές εκλογές δεν καθορίζουν την κεντρική πολιτική σκηνή, ο ελέφαντας είχε μόλις μπει στο δωμάτιο.
Τι θα συνέβαινε εάν αυτές οι ενισχυμένες κυβερνητικές αρμοδιότητες έπεφταν σε λάθος χέρια.

Ο Γκρίλλο είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο τοξικούς αντιπάλους του Ρέντσι. Γυρνάει τη χώρα κάνοντας εκστρατεία κατά των αλλαγών στις πλατείες των πόλεων, και χρησιμοποιεί συνθήματα όπως ο περιορισμός των βουλευτικών αποζημιώσεων αντί του διαμελισμού της γερουσίας.

Όμως ο Γκρίλλο δεν είναι ο μόνος αντίπαλος του Ρέντσι. Αντιμετωπίζει σκληρή κριτική από την ριζοσπαστική Αριστερά, που ποτέ δε τον συμπάθησε, όσο και από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες, από τους ακροδεξιούς της Λέγκας του Βορά, αλλά και από τους μορφωμένους της μεσαίας τάξης που τον χαρακτηρίζουν ως ένα ταλαντούχο άξεστο.

Ο πρώην αρχισυντάκτης της Corriere della Sera λέει ότι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου εξελίχθηκε σε ένα δημοψήφισμα για το έργο της κυβέρνησης, αλλά και για την οικονομία. Μόνο το 2015 το χρέος έχει αυξηθεί κατά 36 δισ. ευρώ και η Ιταλία επιβιώνει εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ και του Ντράγκι. Τι θα γίνει όμως το 2019 όταν λήξει η θητεία του Ντράγκι, τα πράγματα εδώ θα οδηγηθούν σε ένα πλήρες αδιέξοδο, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Ιταλίαδημοψήφισμα ΙταλίαΡέντσιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα