Η «Φιλική Εταιρεία» του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1814 συναντήθηκαν στην Οδησσό τρεις άνδρες ελληνικής καταγωγής έχοντας στο μυαλό τους μιαν αλλόκοτη ιδέα: να συστήσουν μια μυστική εταιρεία η οποία θα οργάνωνε την Ελληνική Επανάσταση εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
α άτομα αυτά δεν διέθεταν κάποιο ιδιαίτερο κύρος, κάποια ξεχωριστή ικανότητα, πλούτη ή έστω τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια (με εξαίρεση τον Τσακάλωφ, ο οποίος είχε φοιτήσει στο πανεπιστήμιο στο Παρίσι) που να δικαιολογεί στο ελάχιστο το εγχείρημά τους, το οποίο αντικειμενικά στερείτο σοβαρότητας και… τύχης. Κι όμως, στην Ιστορία δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το ανθρωπίνως αδύνατο γίνεται δυνατό.
Ο Νικόλας Σκουφάς 35 ετών με καταγωγή από το Κομπότι της Άρτας, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα και ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο έμελλε να εκφράσουν και να κινητοποιήσουν τον βαθύτερο πόθο του ελληνισμού, την απελευθέρωσή του από τον οθωμανικό ζυγό. Και μόνο αν αναλογιστεί κανείς τούς συσχετισμούς των δυνάμεων και την τότε απόλυτα δυσμενή για παρόμοιες εξεγέρσεις διεθνή κατάσταση, ιδιαίτερα όπως αυτή εκφράστηκε έναν χρόνο αργότερα με τη σύσταση της Ιεράς Συμμαχίας, αντιλαμβάνεται όχι μόνο το παράτολμο αυτής τη ιδέας, αλλά το εντελώς απίθανο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σκουφάς ερχόταν αντιμέτωπος με την ιδέα της απελευθέρωσης του γένους. Ήδη είχε προϊδεαστεί από τον Κωνσταντίνο Ράδο, έναν Γιαννιώτη έμπορο της Ρωσίας, σπουδασμένο στην Πίζα της Ιταλίας, ο οποίος είχε προσπαθήσει δυο χρόνια νωρίτερα να ιδρύσει στη Μόσχα ελληνική επαναστατική εταιρεία, στην οποία υπολόγιζε και τον Σκουφά. Αλλά και ο Τσακάλωφ διέθετε επαναστατικό παρελθόν καθώς είχε υπάρξει ιδρυτικό μέλος το 1809 στο Παρίσι της εταιρείας « Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον», που υπήρξε τρόπον τινά ένας πρόδρομος της Φιλικής Εταιρείας. Πιθανολογείται μάλιστα ότι και αυτός ήταν επηρεασμένος από τον Ράδο, που υπήρξε φίλος και συμπατριώτης του. Ο Ξάνθος, τέλος, είχε μυηθεί το 1813 στην Τεκτονική Στοά της Λευκάδας και, όπως ο ίδιος διατεινόταν, είχε κατανοήσει τη δύναμη της ενώσεως.
Με βάση, καθώς φαίνεται, αυτές τις κοινές τους εμπειρίες στις οργανώσεις, συνέστησαν τη δική τους Φιλική Εταιρεία με κάθε μυστικότητα. Οι κανόνες της ήταν αυστηρά συνωμοτικοί και η επιλογή των μελών θα γινόταν ύστερα από μεγάλες δοκιμασίες. Η οργάνωση, πράγματι, στα πρώτα της χρόνια έως και το 1817 δεν
ξεπέρασε τα 30 μέλη, τα οποία στρατολόγησε από τον ελληνισμό της Ρωσίας και της Μολδοβλαχίας, ενώ δοκιμάστηκε συγχρόνως και από ένα σωρό δυσκολίες. Το 1918 άρχισαν να στρατολογούνται μέλη από τον ελλαδικό χώρο ενώ ταυτόχρονα τα ηγετικά της στελέχη εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που άλλαξε ριζικά τη δυναμική της Εταιρείας. Στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Εταιρεία στρατολογούσε ένα στα πέντε της μέλη της (δίχως αυτά να ανήκουν στους ανώτερους κληρικούς και στην τάξη των Φαναριωτών). Την επόμενη χρονιά στην Εταιρεία μυήθηκαν αρκετοί οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου αλλά και άνθρωποι από τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους. Η Εταιρεία αριθμούσε πλέον περί τα 3.000 μέλη.
Η ραγδαία ανάπτυξή της που ακολούθησε και η αύξηση των μελών της έθεσαν σε κίνδυνο τη βασική αρχή της μυστικότητας και η αποκάλυψη της Εταιρείας και του σκοπού της ήταν πλέον πολύ πιθανή. Υπήρξαν περιπτώσεις μελών που χρησιμοποίησαν την Εταιρεία ως μέσο πλουτισμού, όπως αναφέρει κι ο Κ. Κωστής στο έργο του «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας»: «Οι εσωτερικές τριβές και συγκρούσεις μεταξύ των μελών της Εταιρείας – ορισμένοι από αυτούς επεδίωξαν να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο για τον πλουτισμό τους – έκαναν το έργο της στρατολόγησης νέων μελών ακόμα πιο δύσκολο. Ο ηγετικός πυρήνας της Εταιρείας αντέδρασε, προσπαθώντας να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες επιλογής μελών, δεν δίστασε δε να σκοτώσει έναν τουλάχιστον από τους ανταγωνιστές του, προκειμένου να αποφύγει τις διαρροές των πληροφοριών»…
Η «Αόρατη Αρχή»
Από την πρώτη στιγμή, η Εταιρεία καλλιέργησε την εντύπωση ότι στην κεφαλή της οργάνωσής της υπήρχε μια «Αόρατη Αρχή». Αυτή ακριβώς η ασάφεια και μόνο δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα και προσέδιδε στην Εταιρεία κύρος. Αυτή η κρυφή δύναμη ήταν ικανή ακόμα και με την ανυπαρξία της να εξυπηρετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της. Βέβαια, πίσω από αυτήν την «Αόρατη Αρχή», κάθε λογικός συνειρμός διέκρινε τη Ρωσία, η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς η έδρα πολλών και σημαντικών ελληνικών οικογενειών. Η «Αόρατη Αρχή», κοντολογίς, θεωρείτο ο ίδιος ο τσάρος ως υπερασπιστής των εθνικών μας συμφερόντων. Έτσι, η Εταιρεία έδρασε στην ουσία ώς το 1820, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κρυμμένη πίσω από μια «Αόρατη Αρχή», που στην ουσία ήταν ανύπαρκτη.
Μετά το 1820 ετέθη εκ των πραγμάτων το κρίσιμο ζήτημα της ηγεσίας της οργάνωσης, που ώς τότε τη διαχειρίζονταν άσημες προσωπικότητες δίχως ευρύτερο κύρος και επιρροή, όπως και η αποκάλυψη αυτής της «Αόρατης Αρχής». Τα πολλαπλάσια μέλη της οργάνωσης απαίτησαν μια στιβαρή ηγεσία και περισσότερο σαφείς διαβεβαιώσεις για τις δυνατότητές της. Έτσι, έπεσε στο τραπέζι των επιλογών το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια, ενός διαπρεπούς Έλληνα, που υπηρετούσε στην αυλή του τσάρου ως πανίσχυρος και σημαντικότατος υφυπουργός των Εξωτερικών του. Η επιλογή φαινόταν και ήταν τέλεια, μια και συνδύαζε το ιδανικό ηγετικό πρόσωπο αλλά και την ενσάρκωση της περίφημης «Αόρατης Αρχής». Ωστόσο, ο Καποδίστριας αρνήθηκε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και τότε η ηγεσία της Εταιρείας βρήκε τον αμέσως καταλληλότερο, που δεν ήταν άλλος από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, του οποίου ο πατέρας Κωνσταντίνος υπήρξε ηγεμόνας των παραδουνάβιων περιοχών και κατέφυγε τελικά στη Ρωσία όταν αποκαλύφθηκε το 1808 από την Πύλη ότι κρατούσε επαφές με τον τσάρο. Ο Αλέξανδρος ήταν υπασπιστής του τσάρου. Μάλιστα, συμμετείχε και στους Ναπολεόντειους Πολέμους, όπου είχε χάσει το δεξί του χέρι.
Η συμμετοχή τού Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Εταιρεία άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της και τη δυναμική της. Με την ανάμειξή του στην ηγεσία και με την ένταξη στην Εταιρεία ανθρώπων του κύκλου του, άρχισαν οι πυρετώδεις πρεοτοιμασίες για την έναρξη της πιο παράτολμης επανάστασης!
φιλική εταιρείαελληνική επανάστασηIssue: 1934Issue date: 15-09-2016Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χρήσεις της λαδόκολλας που θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας!
- Η οικογένεια της τραγουδίστριας ανησυχεί: "Είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση!"
- Ποιος φταίει για τον Στέφανο Χίο;
- Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης
- Ισόβια για τον συζυγοκτόνο του Βελβεντού
- Μητέρα Ανθής: Τα παιδιά ζητούν να ξαναγεννήσεις τη μαμά τους
- Γιατί το ΣτΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές
- Η Αντζελίνα χώρισε αλλά η Τζένιφερ κατέκλυσε το διαδίκτυο
- 11 μειώσεις στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ισόβια στον Τσιουχάρα για τη δολοφονία της γυναίκας του στο Βελβεντό
- Συγκλονίζει Τούρκος βουλευτής με αυτιστική κόρη: «Μην της στερήσετε τη μόρφωση»
- Spiegel: Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να προσφύγουν ενάντια στα μέτρα μνημονιακής λιτότητας
- Κακοκαιρία την Τετάρτη - Βροχές και καταιγίδες
- Η επιστήμη «μίλησε»: Αυτό είναι το πιο χαρούμενο τραγούδι στον κόσμο (Video)
- Ο Πούτιν... πουλάει! - Θραύση τα προϊόντα με το πρόσωπό του στην Κίνα (Photos)
- Τα αιτία της πτώσης του Απάτσι στη Χαλκιδική
- Μήνυμα Ερντογάν σε παγκόσμιους ηγέτες: «Πάρτε μέτρα σε βάρος του Γκιουλέν, απειλεί την ασφάλειά σας»
- Χάος στις ΗΠΑ αν βγει ο Τραμπ - Η πρόβλεψη του Τόνι Μπλερ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκόσμια Ημέρα Αlzheimer: Η πρόληψη και το επιστημονικό «οπλοστάσιο» για τη νόσο
- Ευρώπη: Οι έφηβοι πίνουν και καπνίζουν λιγότερο, όμως το ρίχνουν στα... ναρκωτικά
- Λαβύρινθος οι προϋποθέσεις για μια φορολογική ενημερότητα -Παραδείγματα
- Συρία: Συνεχίζονται οι διαξιφισμοί ΗΠΑ-Ρωσίας για την επίθεση στο κονβόι, με φόντο την εκεχειρία
- 7 συχνά λάθη στο καθάρισμα που κάνουν κακό στην υγεία σας
- Οι τάσεις στα τουριστικά αξιοθέατα τότε και τώρα
- Ισόβια στον Τάσο Τσιουχάρα από το Βελβεντό για τον θάνατο της γυναίκας του
- Οι αμερικανικές αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες στον νοσηλευόμενο βομβιστή της Νέας Υόρκης
- Νότια Κορέα: Φόβοι για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα