Η Γερμανία θέλει την προεδρία της ΕΚΤ

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Πιέσεις στη Μέρκελ να παραιτηθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές

«Φωτιές» άναψε, ως φαίνεται, η συνέντευξη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χρησιμοποίησε τη φράση «να φροντίσω μαζί με άλλους για την τύχη αυτής της Ευρώπης», που οδήγησε σε φήμες πως η «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου είναι έτοιμη να αναλάβει ευρωπαϊκό πόστο. Ωστόσο το περιβάλλον της καγκελαρίας επιμένει πως η Μέρκελ

είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της το 2021.

Επιπλέον η καγκελάριος διασαφήνισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στηρίζει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, παρότι παραδέχεται ότι μεταξύ τους επικρατούν διαφωνίες, για παράδειγμα στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας - Γερμανίας Nord Stream 2, αλλά και στη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε πως – παρά τις ισχυρές δηλώσεις της ίδιας της καγκελαρίου πως θα ολοκληρώσει τη θητεία της τον Σεπτέμβριο του 2021 – δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Οι πιέσεις προέρχονται από το εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα από τη διάδοχό της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, το «πουλέν» της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να χάσουν έδαφος στις εκλογές της 26ης Μαΐου και η επικεφαλής της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Μέρκελ ζητώντας της να παραιτηθεί μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, ενώ συγκάλεσε συνέδριο του κόμματος στις 2 Ιουνίου, χωρίς μάλιστα να έχει προειδοποιήσει τη Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του συμβουλίου Ευρωπαίων ηγετών.

Είναι γεγονός ότι οι ευρωεκλογές γίνονται αντιληπτές στη Γερμανία κυρίως ως ψηφοφορία για τις εθνικές υποθέσεις – και ίσως όχι μόνο στη Γερμανία – όπως μια μικρή εκλογική διαδικασία στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag). Φέτος αποτελούν ένα δύσκολο τεστ για το αν ο μεγάλος συνασπισμός της Μέρκελ θα μπορέσει να παραμείνει έως το 2021 ή θα καταρρεύσει νωρίτερα.

Οι ευρωεκλογές είναι επιπλέον η πρώτη σοβαρή δοκιμή για την Καρενμπάουερ που θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει το κόμμα της στη μάχη, καθώς τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις είναι αδύναμα και στους Χριστιανοδημοκράτες επικρατεί νευρικότητα.

Η στροφή του CDU και της ίδιας της Καρενμπάουερ προς το εθνικό κράτος – ίσως όχι με τη σκληρή λογική των ευρωσκεπτικιστών – άρχισε να γίνεται εμφανής από τις πρώτες μέρες της προεδρίας της, καθώς σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις της «άδειασε» τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και την ευρωπαϊκή του ατζέντα ή, τουλάχιστον, έβαλε στον πάγο την πολυσυζητημένη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών.

Η Καρενμπάουερ φαίνεται να κρατά μια στάση αναμονής έως το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, καθώς γνωρίζει πως η CDU χάνει έδαφος, το οποίο κερδίζουν σε μεγάλο ποσοστό οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει παγιώσει τη θέση της στο γερμανικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Μοιράζονται τα πόστα της Ε.Ε.

Αίσθηση προκάλεσε άρθρο της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας «Die Welt» με αναφορά στον Μάνφρεντ Βέμπερ και τη στήριξη που λαμβάνει από το κόμμα του. «Ο Βαυαρός Xριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν και υποστηρίζεται σε αυτό από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Θα τηρηθεί όμως η δέσμευση μετά τις ευρωεκλογές; Υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες επ’ αυτού» έγραψε η εφημερίδα.

Η ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε. δεν έκρυψε ποτέ ότι επιθυμεί δικό της άνθρωπο στο ανώτερο αξίωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την Κομισιόν. Η υποψηφιότητα του Βέμπερ, με δεδομένο πως το ΕΛΚ θα είναι η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαντάζει ως φαβορί. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αν ο Βαυαρός σύμμαχος τής Μέρκελ δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, τότε ένας Γερμανός θα πρέπει να είναι πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Γερμανία φαίνεται να δελεάζεται από το συγκεκριμένο πόστο. Εξάλλου το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Bundesbank Γενς Βάιντμαν έχει φιγουράρει αρκετές φορές σε δημοσιεύματα για τη διαδοχή του Ιταλού Ντράγκι. Είθισται ο επικεφαλής της ΕΚΤ να προέρχεται από τη Γαλλία ή την Ιταλία (βλ. Τρισέ, Ντράγκι). Με τον Γενς Βάιντμαν όμως στο τιμόνι της ΕΚΤ η Γερμανία αποκτά τον χειρισμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε φάση «ανανέωσης».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι γερμανικές κινήσεις και θέσεις δείχνουν πως ετοιμάζεται μία σύγκρουση με τη Γαλλία. Ο Μακρόν δεν φαίνεται να συμφωνεί ιδιαίτερα με τις θέσεις της Μέρκελ και αμφισβητεί καθαρά την υποψηφιότητα Βέμπερ. Διαφαίνεται μια ψύχρανση των σχέσεων Μέρκελ - Μακρόν, οι οποίοι δυσκολεύονται να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για σειρά πολιτικών ζητημάτων.

Εξάλλου η καγκελάριος, σε συνέντευξή της στη «Sueddeutsche Zeitung», εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Βέμπερ, υπονοώντας παράλληλα ότι θέλει τον Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εικάζουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει μια από τις άλλες θέσεις που διεκδικεί αν εξασφαλίσει την ΕΚΤ. Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας μπορεί να μην επιδιώκει τελικά ευρωπαϊκό πόστο για τον εαυτό της, αλλά δεν αφήνει από τα χέρια της τα ευρωπαϊκά «νήματα».

ΜέρκελΕυρωεκλογέςΕΚΤΓερμανίαIssue: 2074Issue date: 23-5-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα