Η «Ημέρα του π»: Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα – Πώς μπορούμε να παίξουμε με το πιο διάσημο σύμβολο των μαθηματικών
Οι κύκλοι είναι μερικά από τα πιο όμορφα σχήματα στη φύση. Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου οι φίλοι των μαθηματικών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την «ημέρα του π» και την «Παγκόσμια Ημέρα των Μαθηματικών».
Στόχος είναι να αναδειχτεί η σημασία των μαθηματικών και ο ρόλος τους στον κόσμο, αλλά και η ομορφιά που υπάρχει στην επιστήμη των μαθηματικών.
Το θέμα της φετινής γιορτής είναι «μαθηματικά για όλους» και γι αυτό διοργανώνονται περισσότερες από 1.700 εκδηλώσεις.
Τι είναι το «π» και γιατί είναι σημαντικόΤο «π» είναι ο λόγος της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό
Η ιδέα του «π» ανάγεται χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά στις αρχές του 18ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το ελληνικό γράμμα «π» για να συμβολίσει την μαθηματική σταθερά. Πιστεύεται ότι το «π» επιλέχθηκε ως συντομογραφία της περιφέρειας ή της περιμέτρου που μετρά την απόσταση γύρω από το εξωτερικό του κύκλου, που αποκαλείται και περιφέρεια κύκλου.
Γιατί γιορτάζεται η «Ημέρα του π» στις 14 ΜαρτίουΗ 14η Μαρτίου αναγράφεται και ως 3/14 (αποδίδοντας τον μήνα και την ημέρα) και αυτό ταιριάζει με τα τρία πρώτα ψηφία της αριθμητικής τιμής του «π».
Η γιορτή της «Ημέρας του π» άρχισε στις 14 Μαρτίου 1988, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο φυσικός Λάρι Σόου διοργάνωσε μια εκδήλωση με στόχο να κάνει τα μαθηματικά πιο διασκεδαστική επιστήμη.
Η 14η Μαρτίου 1879 είναι επίσης η ημέρα γέννησης του Άλμπερτ Άινστάιν.
Διασκεδαστικές δραστηριότητες για την «Ημέρα του π»Στις 14 Μαρτίου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών είναι διαγωνισμοί στις σχολικές αίθουσες, αλλά και στο διαδίκτυο, με θέμα ποιος μπορεί να απομνημονεύσει τα περισσότερα ψηφία του «π». Τον Μάρτιο του 2015 ο 21χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου VIT στην Ινδία, Ρατζίβ Μέενα, κατάφερε να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες γιατί απομνημόνευσε 70.000 ψηφία του «π» και χρειάστηκε σχεδόν 10 ώρες για να τα παρουσιάσει.
Θέλετε να κάνετε κι εσείς μια προσπάθεια; Ιδού τα πρώτα 100 δεκαδικά ψηφία του «π»:
Π=3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679…
Πόσα μπορείτε να απομνημονεύσετε;;;
A feat that went down in #history, when Rajveer Meena memorised 70k #decimal places of Pi.#PiDay #throwback pic.twitter.com/gtyhShwXZM
— VIT University (@VIT_univ) March 14, 2016 Η «Ημέρα του π» στην τέχνηΑν η απομνημόνευση αριθμών δεν είναι το φόρτε σας, τότε μπορείτε να γίνεται δημιουργικοί κάνοντας… τέχνη με το «π».
Στις 14 Μαρτίου εμπνευσμένοι καθηγητές μαθηματικών και επιστημών ενθαρρύνουν τους μαθητές και τους φοιτητές κάθε ηλικίας να διασκεδάσουν με τα μαθηματικά και το «π»: μπορούν να φτιάξουν χάρτινες αλυσίδες με το «π», να παίξουν παιχνίδια με χαρτιά και να δημιουργήσουν αστείες φάρσες με βάση τα μαθηματικά.
What are your favorite #PiDay activities for the classroom? #iteachmath https://t.co/TUB0ZXJf1r
— WeAreTeachers (@WeAreTeachers) March 5, 2020 Γιορτάστε το «π» με… πίτσαΣτο πλαίσιο αυτό μπορείτε να γευτείτε την χαρά που κρύβει το «π» με μία πίτσα, ή άλλα φαγητά σε σχήμα κύκλου.
Ιδού ένα γευστικό παιχνίδι «π»:
Πάρτε τέσσερις πίστες και βάλτε τις σε σειράΚόψτε την κρούστα στην περιφέρεια μίας από τις πίτσεςΑπλώστε την κρούστα σε ευθεία, πάνω στις τέσσερις πίτσεςΘα διαπιστώσετε ότι η κρούστα έχει μήκος λίγο περισσότερο από τις τρεις πίτσες Πόσο περισσότερο; Για την ακρίβεια το μήκος αντιστοιχεί σε 3,1415 πίτσεςWith Pi Day just around the corner, let’s remember what Pi is all about.
After washing your hands thoroughly, cut the crust off a pizza pie and lay it across four others. You’ll see that the crust spans a little more than 3 pies. That’s Pi ≈ 3.14.
But that’s not all! (Cont’d) pic.twitter.com/xTVbObrPzH
Το «π» είναι ένας ιδιαίτερος αριθμητικός τύπος στα μαθηματικά -είναι ένας άρρητος αριθμός, δηλαδή δεν μπορεί να εκφραστεί ακριβώς ως λόγος δύο ακέραιων . Αλλά κατά προσέγγιση ορίζεται ως 22/7 (3.1428571) και 355/113 (3.1415929).
Χιλιάδες χρόνια οι μαθηματικοί προσπαθούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την αξία του «π». Ένας από τους πρώτους που υπολόγισε με εντυπωσιακή ακρίβεια την αξία του ήταν ο Αρχιμήδης, χρησιμοποιώντας γεωμετρικές τεχνικές βασιζόμενες σε πολύγωνα που σχημάτισε εντός ενός κύκλου. Με αυτή την τεχνική ο Αρχιμήδης απέδειξε ότι το «π» είναι μεταξύ 3 1/7 και 3 10/71.
Σήμερα οι μαθηματικοί χρησιμοποιώντας πανίσχυρα κομπιούτερ μπορούν να υπολογίσουν τα δεκαδικά ψηφία του «π» σε τρισεκατομμύρια. Το 2022 η Έμα Χαρούκα Άιαο, μία Γιαπωνέζα επιστήμονας του κλάδου της πληροφορικής, χρησιμοποίησε έναν υπερ-υπολογιστή που δούλευε επί 157 ημέρες για να υπολογίζει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια δεκαδικά του «π».
Ο κύκλος, η σφαίρα και οι εκπλήξεις τουςΗ λέξη «κύκλος» προέρχεται από την λατινική «circulus», που σημαίνει το δαχτυλίδι, ή μια κυκλική φιγούρα.
Οι κύκλοι είναι κομψά σχήματα, δεν έχουν γωνίες και υπάρχουν παντού στην φύση και στην ανθρώπινη έκφραση- είτε πρόκειται για τις τέχνες, είτε για την μηχανική.
Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ανθρώπινη ιστορία είναι ο τροχός, που πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε περίπου το 3.500 π.Χ στη αρχαία Μεσοποταμία, όπου αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην κεραμική και στην συνέχεια στις μεταφορές.
Κύκλους συναντάμε παντού στην φύση –από τη ίριδα του ματιού, μέχρι τους εσωτερικούς δακτυλίους στον κορμό ενός δέντρου. Μάλιστα οι εσωτερικοί δακτύλιοι στο δέντρο αποκαλούνται «δακτύλιοι ανάπτυξης» και κάθε ένας αντιπροσωπεύει ένα έτος ανάπτυξης του φυτού.
Η τρισδιάστατη αναπαράσταση του κύκλου είναι η σφαίρα. Και σε πάρα πολλά αθλήματα χρησιμοποιείται μια σφαίρα, δηλαδή η μπάλα. Η πιο δημοφιλής μπάλα στο κόσμο είναι βεβαίως η μπάλα ποδοσφαίρου, η αποκαλούμενη και «στρογγυλή θεά» από τους φανατικούς φίλους του αθλήματος. Ίσως κάτι που δεν γνωρίζουμε για την μπάλα είναι ότι το 70% από όλες τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα του κόσμου κατασκευάζονται στο Πακιστάν.
Στο σχέδιο οι κύκλοι χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν την ολότητα, την ισορροπία, την αρμονία. Ένας κυκλικός θόλος, όπως αυτούς που βλέπουμε σε εκκλησίες και τεμένη, είναι οπτικά ελκυστικός, αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείται στη αρχιτεκτονική για να παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα σε σύγκριση με μία επίπεδη στέγη.
Και βέβαια τα αστέρια και οι πλανήτες, μεταξύ των οποίων η Γη, είναι σφαιρικά αντικείμενα λόγω των βαρυτικών και φυγόκεντρων δυνάμεων. Στη πραγματικότητα η Γη έχει διάμετρο περίπου 12.742 χιλιομέτρων γύρω από το ισημερινό και 12.714 χιλιομέτρων στους πόλους -διαφορά μόλις 42 χιλιομέτρων. Ένα τέτοιο σχήμα με ελαφρώς πεπλατυσμένους πόλους ονομάζεται πεπλατυσμένο σφαιροειδές.
Διαβάστε επίσης:
NASA: Αγίου Βαλεντίνου, 2046 – Η μέρα που μπορεί να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή (Videos)
Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Twitter – Τι ανέφερε ο Έλον Μασκ
Ο χάρτης του σύμπαντος: Σπουδαία ανακάλυψη από επιστήμονες – Εντόπισαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Μου αρέσουν οι άνω των 50, παίρνω και τα δωράκια μου" - Σοκάρει η 15χρονη
- Tα 3 ζώδια που θα περάσουν δύσκολα τις επόμενες μέρες
- Νέες βόμβες Τζαβάρα ταρακουνούν το Μαξίμου
- Τέμπη: «Ανεξήγητα» εγκαύματα σε 4 πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο τρίτο βαγόνι
- Γιατί οι νοσηλευτές φεύγουν από τα νοσοκομεία
- Γενική απεργία την Πέμπτη: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ
- Ανεύθυνη η στάση του Βαρουφάκη δηλώνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος- Κάνει σόου μήπως και μπει στη Βουλή
- Βαρουφάκης: Σύλληψη 19χρονου για την επίθεση στα Εξάρχεια
- «Κράτα δυνατά παλικάρι...»: Δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης στον 20χρονο που δίνει μάχη στη ΜΕΘ μετά την τραγωδία στα Τέμπη
- Τέμπη: Μυστήριο με τα εγκαύματα πυροσβεστών που έσπευσαν στα συντρίμμια - Τα σενάρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Πυρά» Θεοδωρικάκου για Βαρουφάκη: Λέει ψέματα για τους δράστες – Δίνει πολιτικό σόου για να μπει στη Βουλή (Video)
- Η «Ημέρα του π»: Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα – Πώς μπορούμε να παίξουμε με το πιο διάσημο σύμβολο των μαθηματικών
- Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: Η πολιτική διάσταση και τα παιδαριώδη λάθη των τραπεζιτών (videos)
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πτώμα στον Αξιό ποταμό
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
- Βαρουφάκης: Προσήχθη 18χρονος για τον ξυλοδαρμό του
- Τέμπη: Εκδίδεται από την Τουρκία ο φυλακισμένος πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού
- Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων: «Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού»
![Ημέρα,imera](https://images32.inewsgr.com/4847/48473052/i-imera-tou-p-ti-giortazoume-simera-kai-pos-boroume-na-paixoume-me-to-pio-diasimo-symvolo-ton-mathimatikon-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η «Ημέρα του π»: Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα – Πώς μπορούμε να παίξουμε με το πιο διάσημο σύμβολο των μαθηματικών
- Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων: «Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού»
- Τέμπη: Εκδίδεται από την Τουρκία ο φυλακισμένος πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πτώμα στον Αξιό ποταμό
- «Πυρά» Θεοδωρικάκου για Βαρουφάκη: Λέει ψέματα για τους δράστες – Δίνει πολιτικό σόου για να μπει στη Βουλή (Video)
- Βαρουφάκης: Προσήχθη 18χρονος για τον ξυλοδαρμό του
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
- Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: Η πολιτική διάσταση και τα παιδαριώδη λάθη των τραπεζιτών (videos)
- Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τον σιδηρόδρομο – Ακόμα και σήμερα ανακοινώσεις για έναρξη δρομολογίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Ντουμπάι «δεύτερη πατρίδα» για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους
- Προειδοποεί ο ΕΟΦ για σταγόνες ματιών που κυκλοφορούν διαδικτυακά
- Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός στον Αξιό ποταμό
- Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Π. Ιωακειμίδη: «Ελλάδα: Ορίζοντας 2030. Οι Προκλήσεις Τουρκίας και Ευρώπης»
- Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διέγραψε ομόφωνα τον Κωνσταντίνο Πλεύρη
- Θεωδορικάκος: Θωρακίζονται τα σύνορα – Ενισχύεται η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης
- Φουλ για sold out ο Ολυμπιακός: Πόσα εισιτήρια απέμειναν για το ντέρμπι με Παναθηναϊκό
- Μητσοτάκης: «Προσωπικό μου στοίχημα η ανάταξη των σιδηροδρόμων»