Η καλλιτεχνική ψυχή του Αναστάσιου…

Για τον Αναστάσιο διαβάσατε και θα γραφτούν ακόμη εκατομμύρια λέξεις. Γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου 1929 στον Πειραιά, ο κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ήταν προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Θεολόγος, κληρικός, συγγραφέας, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίο Αθηνών, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου

και πάσης Αλβανίας, αφήνει πίσω του μία πλούσια παρακαταθήκη ενώ το 2000 είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης.

Εγώ θα σας μιλήσω για την καλλιτεχνική πλευρά του Αρχιεπισκόπου, την αγάπη του για τα βιβλία, τη μουσική και τα εικαστικά. 

Επισκέφτηκα τα Τίρα τα τελευταία χρόνια δυο φορές κι είχα τη χαρά να τον συναντήσω και να μιλήσουμε για πολλή ώρα για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Μου χάρισε τα βιβλία του, τα διάβασα με πολλή προσοχή, μου αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο πνεύμα, ένας υπέροχος άνθρωπος.

Και στις δυο επισκέψεις μου -με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και με τον Γιώργο Νταλάρα–  είδα πόσο αγαπούσε τη μουσική, στο δείπνο τραγούδησε μαζί μας, απολαύμανε τις συναυλίες χαμογελώντας.

Όταν πέρασα την είσοδο του Παρεκκλησιού της Γέννησης στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Τιράνων, μου αποκαλύφθηκε ένα εικαστικό θαύμα, μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τέχνης, ένα έργο που είναι μια πολιτιστική κληρονομιά του αρχιεπισκόπου Αναστασίου, στον αλβανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είχα τη χαρά, να σχεδιάσω μια όμορφη βραδιά με ποίηση και μουσική με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποίησε η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο πολιτιστικό κέντρο του καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού, μετά από πρόσκληση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για απαγγελίες ποιημάτων, που αγάπησε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Ο σπουδαίος Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, για περισσότερα από δέκα χρόνια δίνει ζωή και έκφραση στους τοίχους του Καθεδρικού ναού  του παρεκλησιού, με έργα τέχνης που απεικονίζουν τις μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας.

«Ο Αναστάσιος, μού έδωσε το φως. Με επένευσε, μού έδωσε τη δυνατότητα. Για να κάνεις ένα μεγάλο έργο, χρειάζεσαι μια μεγάλη έμπνευση και αυτή, είναι η προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου», μου εξομολογείται σήμερα ο καλλιτέχνης.

Αν επισκεφτείτε τα Τίρανα μη χάσετε την ευκαρία να απολαύσετε αυτά τα έργα τέχνης του Παπανικολάου, που οφείλονται στην καλλιτεχνική ψυχή του Αναστάσιου…

Διαβάστε επίσης:

«Η Πύλη της Κόλασης» του Γιάννη Καλαβριανού

Τα ζώα που μας μιλάνε…

Γαλλία: Νέα μέτρα για την προστασία των θρυλικών καμπαρέ – Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού για το πακέτο στήριξης

Keywords
Τυχαία Θέματα