Η καταδίκη της Λεπέν αλλάζει το παιχνίδι

Νέα δεδομένα στην αντιπολίτευση την ώρα που ο Μακρόν δεν δικαιούται τρίτη θητεία

Μεγάλος κερδισμένος ο Μπαρντελά

Η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία δεν είναι νέο γεγονός. Η δικαστική απόφαση που στερεί από τη Μαρίν Λεπέν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να οξύνει μια ήδη υπάρχουσα κρίση, η οποία μαίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια – άλλοτε στο προσκήνιο, άλλοτε στο παρασκήνιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι για εκείνον ούτε

η Ακροδεξιά ούτε η Αριστερά αποτελούν επιλογές, ακόμη κι αν κερδίσουν τις εκλογές. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» για την πορεία του, καθώς οδεύει προς το τέλος της δεύτερης και – εκτός αν αλλάξει το σύνταγμα (τακτική που συζητιέται τελευταία) – καταληκτικής θητείας του.

Τον περασμένο Ιούλιο, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς πέτυχε ιστορική νίκη απέναντι στη δεξιά παράταξη της Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά. Παρ’ όλα αυτά, λίγους μήνες αργότερα, ο Μακρόν άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα να επιλέξει πρωθυπουργό της αρεσκείας του – μια απόφαση νόμιμη μεν, αλλά αντίθετη με την πολιτική παράδοση της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος επιλέγει πρωθυπουργό από το νικητήριο στρατόπεδο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει «συγκατοίκηση» και την ανάγκη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων.

Οι Γάλλοι πολίτες, οι οποίοι αποδοκιμάζουν μαζικά τόσο την πολιτική του Μακρόν όσο και τον ίδιο, βρίσκονται ξανά μπροστά σε ένα δίλημμα: «Ακροδεξιά ή κάτι άλλο;». Ένα δίλημμα που ο ίδιος ο Μακρόν έθεσε στην πολιτική ατζέντα όταν, μετά τη συντριπτική ήττα του στις ευρωεκλογές, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Μια κρίσιμη απόφαση

Η καταδίκη της Λεπέν και η άμεση εφαρμογή της σημαίνει πως, ανεξαρτήτως της εξέλιξης μιας πιθανής έφεσης, η ίδια αποκλείεται ουσιαστικά από την πολιτική σκηνή. Αυτό φέρνει τους Γάλλους μπροστά σε μία ακόμη κρίσιμη απόφαση, αλλά αυτή τη φορά τα διακυβεύματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τον Μακρόν.

Η απόφαση του δικαστηρίου αφαιρεί από τη Λεπέν το θεσμικό δικαίωμα να διεκδικήσει αξίωμα, αλλά δεν αποδυναμώνει ούτε το κόμμα της ούτε τον 29χρονο Μπαρντελά, που έχει ήδη αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες. Αντιθέτως η απόφαση αναμένεται να ενοποιήσει όχι μόνο την ακροδεξιά αντιπολίτευση, αλλά και ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στον Μακρόν εντείνοντας την πολιτική πίεση καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2027.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση δείχνουν ότι μόνο η Αριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδικάζει την απόφαση ως αντιδημοκρατική. Ανάμεσα στις γραμμές του μηνύματός του ο Μελανσόν στέλνει ξεκάθαρη προειδοποίηση στον Μακρόν ότι γνωρίζει ακριβώς τις προθέσεις του. Με την τοποθέτησή του ότι «τα πολιτικά δικαιώματα μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από τον λαό» αφήνει να εννοηθεί η ανάγκη μετάβασης σε μια Έκτη Γαλλική Δημοκρατία.

Ωστόσο η Γαλλία βρίσκεται υπό το καθεστώς της Πέμπτης Δημοκρατίας από το 1958 και οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρεία στήριξη στην Εθνοσυνέλευση – κάτι που ο Μακρόν επιθυμεί διακαώς, αλλά δύσκολα θα εξασφαλίσει. Ο Μελανσόν μπορεί να δηλώνει ανοιχτός σε συνταγματικές συζητήσεις, αλλά δεν πρόκειται να στηρίξει καμία αλλαγή που θα επιτρέψει στον Μακρόν τρίτη θητεία.

Η εποχή του Μπαρντελά

«Σήμερα, δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάζεται άδικα» έγραψε ο Μπαρντελά στην πλατφόρμα Χ. «Είναι η Γαλλική Δημοκρατία που εκτελείται» πρόσθεσε, σε μια δήλωση που βρήκε απήχηση εντός και εκτός Γαλλίας. Ο αποκλεισμός της Λεπέν από την προεδρική κούρσα του 2027 αναμένεται να ενισχύσει το διεθνές ντιμπέιτ σχετικά με τον ρόλο των μη εκλεγμένων δικαστών στον έλεγχο πολιτικών προσώπων – ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην Άκρα Δεξιά.

Ο προεδρεύων δικαστής που επέβαλε την απαγόρευση τόνισε πως «κανένας πολιτικός δεν είναι υπεράνω του νόμου», ενώ οι εισαγγελείς υπερασπίστηκαν την απόφαση σημειώνοντας πως εφαρμόζουν απλώς τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς που ενισχύθηκε το 2016. Οι νόμοι αυτοί έχουν οδηγήσει σε αυξημένα πολιτικά bans, όπως αυτό που αντιμετωπίζει τώρα η Λεπέν.

«Σε ποιο σημείο θεωρούμε ότι ένας δικαστής δεν θα εφαρμόσει τον νόμο;» διερωτήθηκε στο Χ ο κεντρώος βουλευτής Σάσα Ουλιέ. «Είναι η κοινωνία μας τόσο νοσηρή ώστε προσβάλλεται από αυτό που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το κράτος δικαίου;».

Ο πολιτικός αναλυτής Αρνό Μπεντετί, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο για την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού (RN), εκτιμά πως η καταδίκη της Λεπέν θα ενισχύσει τη δυσπιστία των Γάλλων απέναντι στο δικαστικό σύστημα. «Πρόκειται για ένα γεγονός με προφανείς επιπτώσεις σε πολιτικό, θεσμικό και δημοκρατικό επίπεδο» ανέφερε. «Αν υπάρχει δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς στη Γαλλία, τότε η δυσπιστία προς τη Δικαιοσύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Η απουσία της Λεπέν δημιουργεί «τεράστιο πρόβλημα» για τον RN, πρόσθεσε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν ο Μπαρντελά διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να σταθεί στο ύψος των προεδρικών εκλογών του 2027. Με τον Μακρόν αποκλεισμένο από μια τρίτη θητεία, ο Μπεντετί εκτιμά πως οι ψηφοφόροι μπορεί να προτιμήσουν «ένα πιο έμπειρο προφίλ», όπως τον υπουργό Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό.

Ωστόσο, μια δημοσκόπηση της Odoxa-Mascaret, που δημοσιεύθηκε από το Public Senat τη Δευτέρα, δείχνει πως η ανάδειξη του Μπαρντελά στην ηγεσία του RN μπορεί τελικά να ωφελήσει το κόμμα. Η έρευνα, που διεξήχθη πριν από τη δικαστική απόφαση, έδειξε πως το 66% των Γάλλων – και το 69% των ψηφοφόρων του RN – πιστεύει ότι ο αποκλεισμός της Λεπέν δεν θα πλήξει το κόμμα, ενώ περίπου το ένα τέταρτο εκτιμά πως μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επωφελής, καθώς επιτρέπει στον Μπαρντελά να αναλάβει τα ηνία.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκ Ρούτε: «Δαπανούμε αρκετά για την Αμυνα, χρειαζόμαστε όμως ακόμη περισσότερα»

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ «έτοιμη να απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ – Τρομερές οι συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους

Η Ουγγαρία αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ ο Όρμπαν υποδέχεται τον καταζητούμενο Νετανιάχου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λεπέν,lepen