Η κατακραυγή από την αντιπολίτευση βάζει τέλος στο σενάριο του «Ίλιντεν»

Την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης επεσήμανε ο Τσίπρας στον ΠαυλόπουλοΠολιτική

Τυπική κρίνεται μάλλον η σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Κι αυτό διότι το βασικό στοιχείο των διήμερων επαφών που προβλήθηκε από διάφορες πλευρές εδώ και στη γείτονα, ως στοιχείο προόδου προς τη λύση,

δηλαδή το έκτο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» φάνηκε χθες πώς δεν γίνεται αποδεκτό στο εσωτερικό της χώρας από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εν ολίγοις, «ζυγίστηκε» και «κάηκε» την ίδια μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, έγινε γνωστή χθες το πρωί μέσω δημοσιευμάτων σκοπιανών ΜΜΕ, τα οποία μεταξύ άλλων μετέδιδαν ότι κατατέθηκε υπό το σκεπτικό πως με την ονομασία αυτή η κυβέρνηση Ζαεφ δε θα συναντούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό και θα μπορούσε να περάσεις το erga omnes. Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να διαψεύσει τις διαρροές αυτές κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ σε απογευματινή ανακοίνωση ουσιαστικά φάνηκε να επιβεβαιώνει την ύπαρξη της πρότασης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπαίνει στην ονοματολογία εφόσον δεν πληρούνται οι άλλες δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει, η χρήση έναντι όλων, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (erga omnes) και η συνταγματική αλλαγή πριν την ένταξη της γείτονος στους διεθνείς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό» ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Δεδομένων των διαρροών και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν ο πρωθυπουργός, αν και την Πέμπτη άφηνε την πρωτοβουλία της ενημέρωσης στους ίδιους τους αρχηγούς, χθες έλαβε την πρωτοβουλία της ενημέρωσης όλων για σήμερα.

Ο Μητσοτάκης «κάρφωσε» Τσίπρα

Τελικώς, ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το μεσημέρι, τηλεφωνικώς, κάτι που γνωστοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα: όταν ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή στη διαδικασία για το πόρισμα της υπόθεσης Νοβάρτις, έκανε γνωστό ότι είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ, ο δεύτερος είχε βγάλει μόλις ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». «Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση» ανέφερε η ανακοίνωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εμφανώς απέρριψε μετά βδελυγμίας την πρόταση.

Ηχηρό «όχι» από Φώφη και Βενιζέλο

Επίσης, λίγο νωρίτερα, πάλι στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη Νοβάρτις στη Βουλή, την πρόταση αυτή απέρριπταν η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: η μεν επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως η ονομασία αυτή είναι η «επιτομή του αλυτρωτισμού», ο δε βουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε πως είναι «ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως».

Χωρίς συναίνεση, τέλος στο έκτο όνομα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φάνηκε να κλείνει το θέμα με την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας στο ύφος της ανακοίνωσης που είχε βγει λίγη ώρα πριν ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις, που θέτει η κυβέρνηση αποτελούν όρο απαράβατο για τη λύση και πως οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είτε από τον Νίμιτς είτε από τα Σκόπια, «είναι κενές περιεχομένου, αν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί αυτές οι βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ακολουθώντας την εθνική γραμμή στο ζήτημα αυτό».

Άλλωστε σήμερα, στην συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, επισήμανε τη σημασία των ευρύτερων συναινέσεων στην επίλυση ενός κρίσιμου εθνικού ζητήματος όπως αυτό. Ελλείψει αυτής της συναίνεσης, προφανώς το σενάριο αυτό τερματίζεται εδώ.

ΤσίπραςΠαυλόπουλοςΣκοπιανόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα