Η κλιματική αλλαγή και οι Απεργοί Γεννήσεων!

TOPONTIKI.GR - ΘΕΜΑΚΟΣΜΟΣ

Όταν η Μπλιθ Πεπίνο, μια 33χρονη Βρετανίδα μουσικός, γνώρισε τον Τζόσουα, είδε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο με τον οποίο θα ήθελε να δημιουργήσει οικογένεια. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ήθελε να γνωρίσει και τους γονείς του. Η Μπλιθ είναι μία δραστήρια γυναίκα, μέλος του electropop συγκροτήματος Vaults, γράφει μουσική και στίχους, δηλώνει… μάλλον άθεη και απολαμβάνει να κάνει διαλογισμό. Τι είναι αυτό που ώθησε μια νέα γυναίκα όπως η Μπλιθ να ορκιστεί πως ό,τι και να γίνει, δεν θα φέρει παιδιά στον

κόσμο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέγει κάποιος να μην κάνει παιδί: το εισόδημα, ο χρόνος, η υπομονή, λιγότερη φασαρία, περισσότερη τάξη και ξεγνοιασιά. Φαίνεται ότι έχει προκύψει κι ένας επιπλέον λόγος που ωθεί τους ανθρώπους να μην κάνουν παιδιά κι αυτός είναι η αλλαγή του κλίματος, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η ζωή των παιδιών που θα γεννηθούν σήμερα, θα αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η τεράστια αλλαγή στη ζωή της Μπλιθ ήρθε όταν διάβασε αυτές τις μελέτες και παραβρέθηκε σε μια διάλεξη για το κλίμα, την οποία οργάνωσε η ομάδα Extinction Rebellion με σκοπό να αφυπνίσει πολίτες για τη σοβαρότητα της καταστροφής που έχει προκαλέσει η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. «Κατάλαβα πως ακόμα κι εάν ήθελα να δημιουργήσω οικογένεια κάποια στιγμή, δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να το κάνει», δηλώνει. «Είπα στον σύντροφό μου, πως παίρνοντας υπόψη μου όσα μάθαμε, δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω αυτό. Εάν δεν υπάρξει η πολιτική θέληση να αλλάξει κάτι, δεν έχουμε καμία ελπίδα»…

Η Μπλιθ ανακάλυψε πως δεν ήταν η μόνη που προβληματιζόταν γι’ αυτό το ζήτημα, και πως κι άλλοι άνδρες και γυναίκες -κυρίως ακτιβίστριες- είχαν τις ίδιες απόψεις αλλά δεν τις μοιράζονταν για να αποφύγουν την κριτική. Αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να φανούν περίεργες και ανοίκειες σε πολλούς καθώς οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν στις ακραίες αποφάσεις ζωής.

Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι παραπάνω από υπαρκτές όπως διαπιστώνουν πλέον έγκυρες μελέτες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου αλλά και αποφάσεις διεθνών οργανώσεων και παγκόσμιων οργανισμών. Όσο η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, ο αέρας θα γίνεται πιο αποπνικτικός, οι καλλιέργειες θα καταστρέφονται προκαλώντας παγκόσμια πείνα, η ζέστη θα γίνει αβίωτη, οι τυφώνες θα είναι καταστροφικοί, φωτιές θα ξεσπούν συνεχώς, ενώ η στάθμη του νερού θα αυξηθεί αφανίζοντας τις παραθαλάσσιες περιοχές. Μπροστά σε όλες αυτές τις πληροφορίες για το ζοφερό μέλλον, η Μπλίθ αναρωτήθηκε «πως θα μπορούσα να γεννήσω όταν αντιμετωπίζουμε ένα τόσο αβέβαιο και τρομακτικό μέλλον;»

Κι έτσι, η Πεπίνο αποφάσισε να ιδρύσει την ομάδα των «Απεργών Γεννήσεων», μια ομάδα ακτιβιστών που αρνούνται να αποκτήσουν παιδιά λόγω της επερχόμενης κλιματικής καταστροφής. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του καλέσματός της, 140 άτομα, κυρίως γυναίκες από την Μεγάλη Βρετανία, συντάχθηκαν πίσω από το μήνυμά της. Σκοπός του κινήματος Birth strike, σύμφωνα με τους οργανωτές του, δεν είναι για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κάνουν παιδιά ή να καταδικάσει όσους έχουν ήδη, αλλά να επικοινωνήσει με αυτόν τον τρόπο την επικινδυνότητα της κλιματικής κρίσης και να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η εξαφάνιση του είδους μας δεν είναι τόσο μακριά όσο πιστεύουμε.

Πιστεύουν ότι η μείωση πληθυσμού έχει αποδεχτεί αναποτελεσματικό μέτρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, διερευνά διάφορα μελλοντικά σενάρια αλλαγών του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχοντας τα ποσοστά γονιμότητας και θνησιμότητας. Διαπίστωσαν ότι και να εφαρμοστεί η πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένεια σε παγκόσμια κλίμακα, δεν θα μειωθεί ιδιαίτερα ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι το 2100. Αντ’ αυτού υποστηρίζουν πως «πιο άμεσα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη θα είχαν πολιτικές και τεχνολογίες που αντιστρέφουν την εξάντληση των φυσικών πόρων».

Το κίνημα των BirthStrikers δεν καλεί τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν παιδιά, αλλά να απαρνηθούν τον επιβλαβή για τον πλανήτη, τρόπο ζωής τους. Η Πεπίνο πιστεύει ότι το κίνημα είναι μια πράξη ελπίδας: «Δεν πήραμε αυτή την απόφαση για να κρυφτούμε ή να τα παρατήσουμε. Πολιτικοποιούμε την απόφασή μας- και ελπίζουμε ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε τα μυαλά. Και έχουμε προφανώς απόλυτη συνείδηση ότι η τρομακτική αυτή κρίση του περιβάλλοντος έχει προ πολλού ξεπεράσει το σημείο όπου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ατομικές αποφάσεις και παρεμβάσεις. Η δράση πρέπει να έχει πλέον πλανητικές διαστάσεις».

Photos: Pixabay

 

κλιματική αλλαγήγεννήσειςθνησιμότηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα