Η κυβέρνηση ανάμεσα στις δυο ευρωπαϊκές γραμμές για τη Μέση Ανατολή

Τη στιγμή που η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά στην πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς άλλοι συντάσσονται απόλυτα με το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, ενώ κάποιες άλλες χώρες παραδοσιακά συστρατεύονται με τον παλαιστινιακό λαό, η Ελλάδα εμφανίζεται να ακροβατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η στάση αυτή άλλωστε, έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επισημαίνει τους παραδοσιακούς δεσμούς του Αραβικού κόσμου με την χώρα μας και κρούει τον κώδωνα

του κινδύνου ότι η Ελλάδα γίνεται μέρος του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής συντάχθηκε με την πλευρά εκείνη που τίθεται στο πλευρό του Ισραήλ χαρακτηρίζοντας την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ζητά να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στη δήλωσή του μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην νόμιμη αυτοάμυνα πάντα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του. Αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη λωρίδα της Γάζας και γι’ αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξει την ανθρωπιστική διαδρομή και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση έτσι ώστε και οι άμαχοι να προστατευτούν και να τους χορηγηθούν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η Αθήνα παγίως τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. «Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού».

Σημείωσε ότι «είναι υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών έχει για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ηρέμησε στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα θα έχω την ευκαιρία σήμερα το απόγευμα να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πλάκες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καθώς η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έχει δυσαρεστήσει μερίδα του Αραβικού κόσμου, ο πρωθυπουργός έσπευσε στην συνέχεια να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ενώ επανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, εξάλλου, την ευκαιρία να υπογραμμίσει εκ νέου τη θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών.

Επανέλαβε, τέλος, ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πάντως οι πληροφορίες λένε, ότι μεταξύ των «27» υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Ακόμα, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Υπερβολικές οι αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστικών

Δημοσκόπηση-έκπληξη δίνει «πρωτιά» στον Κουτσούμπα

Κασσελάκης στο Economist: Ο Τσίπρας ήταν ο λόγος που μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή,mesi anatoli