Η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας

Τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι λύσεις είναι περιορισμένες και για την ώρα φαίνεται να μην αποδίδουν. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πέρασε στα ψιλά από την ώρα που είχε πολυδιαφημιστεί και άρα ήταν κάτι αναμενόμενο, ενώ η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εορτασμούς.

Την ίδια ώρα η είδηση της δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και οι λεπτομέρειες οι οποίες είδαν το φως

της δημοσιότητας σόκαραν το πανελλήνιο και ενέτειναν τον προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. Γι’ αυτό άλλωστε το Μαξίμου έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεφύγει επικοινωνιακά από αυτό το θέμα, τονίζοντας πως θα αυξηθούν τα γραφεία της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στον δημόσιο διάλογο συζητείται ξανά το θέμα νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία».

Από το ένα λάθος στο άλλο

Οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι πέρα από το θέμα των Τεμπών, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται ισχυρά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρρυθμίες υπάρχουν και στα θέματα της Υγείας αλλά και στην ασφάλεια. Δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών – αρχής γενομένης από την ακρίβεια – δεν πηγαίνει καλά, παρά τις προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου.

Με βάση, ωστόσο, τις αναλύσεις όλων των ειδικών, η καθημερινότητα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι η κάλπη της 9ης Ιουνίου θα δείξει «και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, αλλά και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα».

Η εντύπωση που υπάρχει πάντως σε αρκετά «γαλάζια» στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο, καθώς ακόμα και η έφοδος της αστυνομίας στον ΟΣΕ, προκειμένου να κατασχέσει τους σκληρούς δίσκους με τις συνομιλίες από τα Τέμπη, εγείρει ερωτήματα για το τι ακριβώς διερευνούσαν οι αρχές όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το θέμα των Τεμπών καταγράφεται ως πρώτο στην ατζέντα της αντιπολίτευσης και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία επικαλούμενος τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων ομογενών, η επικαιρότητα δείχνει ότι θα κινηθεί γύρω από αυτά τα θέματα μέχρι και τις κάλπες του Ιουνίου, ενώ η θετική ατζέντα την οποία αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Σε αυτό το θέμα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Ο τελευταίος ειδικά βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιδράσεων κομμάτων και φορέων, καθώς με τις τοποθετήσεις του περισσότερο προκαλεί παρά εξομαλύνει τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η παραίτηση – αποπομπή των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη – του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου – έρχεται να πιστοποιήσει την αίσθηση που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κοινή γνώμη, ότι δηλαδή κάτι δεν πάει καλά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απόπειρα συσπείρωσης

Η κυβέρνηση επενδύει τα πάντα – για να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος – στο σαββατοκύριακο, καθώς στο Ζάππειο θα γίνει το συνέδριο της Ν.Δ., αν και η δημοσιοποίηση της απόφασης των δύο πρώην πρωθυπουργών – του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή – να παραστούν στο συνέδριο χωρίς ωστόσο να μιλήσουν δημιούργησε αίσθηση και εντυπώσεις.

Πολλοί το συνέδεσαν με το γεγονός ότι τα δύο αυτά ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. διαφωνούν με το στίγμα που έχει δώσει στο κυβερνών κόμμα ο Μητσοτάκης. Δηλαδή με τη στροφή προς το Κέντρο, η οποία έχει αφήσει εκτός κάδρου μία σειρά από παράγοντες της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να αναπολούν τον αποφασιστικό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη επιείκεια τους συνεργάτες του, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, οδηγεί κάποια κυβερνητικά στελέχη σε χαλαρότητα.

Βλέπουν κίνδυνο για το 30%

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα στελέχη της κυβέρνησης αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως για το πού βάζουν τον πήχη των ευρωεκλογών, ενώ ανεπισήμως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές να πέσει ακόμα και κάτω του 30%. Οι πιο ρεαλιστές μάλιστα αναρωτιούνται πού θα μπορούσε να σταματήσει αυτό το «κάτω από το 30%» από τη στιγμή που κάθε μέρα υπάρχει και ένα νέο θέμα που σκιάζει το προφίλ του κυβερνώντος κόμματος.

Η αγωνία των «γαλάζιων» στελεχών έχει να κάνει κατ’ αρχάς με το πώς θα σταματήσουν οι δεξιές διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς, τα οποία φαίνεται να καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος από τις απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτό το διάστημα δεν δείχνει τάση επανασυσπείρωσης, καθώς οι πολίτες εξακολουθούν να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση και να θεωρούν ότι υπάρχει θέμα συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα για τα απογευματινά χειρουργεία – Παραδοχή Άδωνι ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν εγκριθεί ακόμη

Νέα Αριστερά: Αν ο Μητσοτάκης δε συμφωνεί με τον Μηταράκη, να τον διαγράψει

Επανέρχεται ο Καρανίκας για την Ακρίτα: Δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε την πολιτική κριτική με «Αν» και με υπόνοιες

Keywords
Τυχαία Θέματα