«Η κυβέρνηση τήρησε τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης»

Πολιτική

H κυβέρνηση τήρησε τις βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ο γγ Συντονισμού της Κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών της Βουλής με την ομάδα

εργασίας του της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παπαγιαννάκος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, είχε δεσμευτεί να περιοριστεί η λιτότητα και η άγρια δημοσιονομική προσαρμογή, να ζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν και είχε ζητήσει ως και διαγραφή, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης (ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές στην εφορία), να υπάρξουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις (αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, ανασυγκρότηση δημόσιας διοίκησης), να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. "Αυτό ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ως κυβέρνηση αυτό διαπραγματευτήκαμε. Και το διεκδικήσαμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει" είπε ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος και επέμεινε πως όταν έφτασαν τα πράγματα σε αδιέξοδο η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη του ελληνικού λαού.

"Κάναμε τη συμφωνία, διότι έπρεπε. Δεν μπορούσαμε. Είχαμε capital controls, ήταν δραματική η κατάσταση τότε, αλλά θέσαμε τη συμφωνία αυτή -και είναι η πρώτη κυβέρνηση, νομίζω, που το έχει κάνει σε αυτά τα οκτώ χρόνια - υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Κάναμε εκλογές και είπαμε «αυτή είναι η συμφωνία, εάν θέλετε ψηφίστε μας να την εφαρμόσουμε, αν θέλετε ψηφίστε την αντιπολίτευση» και λάβαμε εντολή να την εφαρμόσουμε" είπε ο γγ Συντονισμού της Κυβέρνησης.

"Είναι εξαιρετικά υψηλό το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των νέων μέτρων και δεσμεύσεων. Τα νέα μέτρα και οι ρυθμίσεις έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία. Η παράταση των μνημονίων και η μετατροπή του αρχικού προγράμματος μνημονίου, σε μια οκταετή μνημονιακή περίοδο η οποία θα έχει και μια άτυπη διετή συνέχεια, έχει οδηγήσει τα δύο τρίτα των συμπολιτών μας" ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και πρόσθεσε: "Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται. Είμαι σίγουρος ότι κανένας συνάδελφος ευρωβουλευτής δεν θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει στη χώρα προέλευσης του, για νέα μείωση συντάξεων κατά 14% γιατί αυτό ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα. Επομένως έχουμε μια κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα ευρωπαϊκά κριτήρια στην εσωτερική πολιτική ζωή, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο".

"Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκε στο Eurogroup, και παρατήρησε πως τα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, για τα οποία έγιναν αναφορές το 2016, πλέον δεν υπάρχουν. "Η Ελλάδα παραμένει με το στίγμα της ειδικής περίπτωσης, η χώρα δεσμεύεται με τη διατήρηση 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για πέντε χρόνια και 2,2% μέχρι το 2060 και η γαλλική πρόταση για αυτόματη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης εξαϋλώθηκε μέσα σ' έναν χρόνο. Μια ρύθμιση, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια λύση για το μεσοπρόθεσμο επίπεδο" είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη σε ένα τέτοιο υφεσιακό περιβάλλον. Μια μεταμνημονιακή περίοδος, η οποία θα συνοδευτεί εκτός από την αντιλαϊκή επίθεση, από την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς, άρα δηλαδή τη συγκέντρωση στον κλάδο της οικονομίας προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, από τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

"Η αποκαλούμενη μεταμνημονιακή περίοδος θα συνοδευτεί από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την προσαρμογή της στις ανάγκες των μονοπωλιακών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, δηλαδή ένα πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέσα από αυτή τη διαδικασία απλά και μόνο για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι έρχεται μια νέα μνημονιακή περίοδος κατά την οποία θα συνεχιστεί η ταξική πολιτική και το μόνο που θα γίνει θα είναι μια αναδιανομή της φτώχειας, όπου τα λιγότερα φτωχά λαϊκά στρώματα θα στηρίζουν τα περισσότερο φτωχά και τα πιο εξαθλιωμένα, μένοντας στο απυρόβλητο τα τεράστια προνόμια που καθημερινά, διευρύνονται προς όφελος της αστικής τάξης και του κεφαλαίου. "Από αυτή την άποψη λοιπόν, η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, στηρίζεται στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, 3,5% μέχρι το 2022 και πάνω από περίπου 2,2%, μέχρι το 2060, που επιβεβαιώνουν επί της ουσίας, ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τη βιωσιμότητα ενός κρατικού χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

"Η 21η Ιουνίου έμεινε στην ιστορία ως μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, ως μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Οι αποφάσεις του Eurogroup διαμορφώνουν μια συμφωνία που είναι πολύ πιο πάνω από οι προσδοκίες των αγορών και που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος, απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένοντας στο δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει πλέον, τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας", είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης.

"Η Ένωση Κεντρώων, σε αυτήν τη δήθεν γιορτή καθαρής εξόδου δεν μπορεί να συμμετάσχει. Είναι γιορτή πάνω σε αποκαΐδια και χαλάσματα. Είναι γιορτή για λίγους. Είναι γιορτή για εκείνους που δεν πεινάνε. Είναι γιορτή για εκείνους που έχουν δουλειά και δεν είναι άνεργοι. Είναι γιορτή για αυτούς που δεν χρωστάνε και αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι σήμερα σε αυτήν εδώ τη χώρα", είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑπρόγραμμα της ΘεσσαλονίκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα