Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα «γκρέμισε» τα χρηματιστήρια

Τις βαριές απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών και την ισχυρή πτώση στη Wall Street ακολούθησε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τιμές των μετοχών να εγκλωβίζονται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, λόγω των φόβων για νέα περιοριστικά μέτρα που έφερε η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του πετρελαίου

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη νέα μετάλλαξη της covid-19 που

εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα της Αφρικής, η οποία δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη  που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής. «Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», ανέφερε.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

-Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

-Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 858,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,45%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 857,92 μονάδες (-4,57%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,13%, από τις αρχές Νοεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 4,36%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 6,17%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 123,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 62.398.710 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,55%.

Απώλειες σημείωσαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-8,18%), της Πειραιώς (-7,90%), της Aegean Airlines (-6,77%), Viohalco (-5,68%) και της Μυτιληναίος (-5,55%).

Πτρωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,41%) και των πρώτων Υλών (-5,52%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 23.267.087 και 12.267.137 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 23,920 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 13,315 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 12 μετοχές, 120 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη +17,53% και Ακρίτας +10,40%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -15,08% και Attica Bank -12,85%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες. Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI (σχεδόν 10%), ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι Wizz Air, easyJet και British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά περίπου 15% μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Βρετανία στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες.

«Δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά για αυτήν την παραλλαγή ακόμη, αλλά αν είναι σοβαρό θα μπορούσε να αλλάξει τελείως τα μακροοικονομικά σενάρια», εξήγησε ο Ρολάν Καλογιάν, στέλεχος της Societe Generale.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο λοκντάουν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάνοντας σχεδόν 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η νέα παραλλαγή θα πλήξει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Γύρω στις 18.00 η τιμή του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε κατά 11,30%, στα 69,53 δολάρια. Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης επίσης Ιανουαρίου, πωλείτο προς 73,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 10,23%.

Τόσο το Μπρεντ, όσο και το WTI επανήλθαν έτσι στις τιμές που κατέγραφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νέα παραλλαγή» του ιού SARS-CoV-2, συνόψισε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

Αυτή η νέα παραλλαγή, που προς το παρόν αποκαλείται B.1.1529, εντοπίστηκε στη νότια Αφρική και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Σε αυτό το στάδιο είναι άγνωστο αν τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία, θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες.

Οι επενδυτές φοβούνται «για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ακόμη και χωρίς σκληρούς περιορισμούς, οι άνθρωποι θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση», σχολίασε ο Έρλαμ.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown – Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα

Black Friday: Ελπίδες για οικονομική «ανάσα» στην αγορά – Πώς να μην πέσετε θύματα επιτήδειων (Video)

ΟΑΕΔ: «Κλείνουν» οι θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μποτσουάνα,botsouana