Η μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα που προστατεύει την υγεία

Τι θα θέλατε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας; Να περπατάτε περισσότερο; Να τρέφεστε πιο υγιεινά; Να κόψετε το κάπνισμα; Να κοιμάστε περισσότερο ή να μειώσετε το αλκοόλ; Το πιθανότερο είναι πως στις πιθανές απαντήσεις σας δεν συμπεριλαμβάνεται το νερό. Και όμως θα έπρεπε.

Τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες κυκλοφορούν αφυδατωμένοι διότι δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά, με συνέπεια να διψάνε, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο η καλή ενυδάτωση του οργανισμού έχει πολλά να προσφέρει. Τόσο πολλά, ώστε μετατρέπει το νερό σε αληθινό ελιξίριο ζωής.

Στην πραγματικότητα, αν πίνετε αρκετό νερό μπορείτε

μεταξύ άλλων:

Να βελτιώσετε την πέψη και την αρτηριακή πίεσή σαςΝα διευκολύνετε την αποβολή βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη σαςΝα προστατευθείτε από τη δυσκοιλιότηταΝα ρυθμίσετε καλύτερα την σωματική θερμοκρασία σαςΝα προστατεύσετε την υγεία των αρθρώσεων, των νεφρών και των άλλων οργάνων και ιστών του σώματοςΝα τροφοδοτήσετε καλύτερα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά όλο το σώμα σαςΝα διατηρήσετε την ισορροπία ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο) στον οργανισμό σας

Μπορεί επίσης να καταπραΰνετε τις ημικρανίες σας και να δώσετε λάμψη στο δέρμα σας, αναφέρει το CNN.

«Η διατήρηση ιδανικής ενυδάτωσης του οργανισμού είναι μία απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορεί να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής», λέει η Dr. Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ.

Όντως, πρόσφατη μελέτη της Dr. Dmitrieva και των συνεργατών της έδειξε ότι οι ενήλικες που είναι καλά ενυδατωμένοι:

Είναι πιο υγιείςΑναπτύσσουν λιγότερα χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και η πνευμονοπάθειαΖουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι δεν πίνουν αρκετά υγράΈνα ποτήρι

Για να αποκομίσετε τα προαναφερθέντα οφέλη, το μόνο που χρειάζεστε είναι να αρχίσετε να πίνετε ένα ποτήρι νερό περισσότερο την ημέρα. Αργότερα μπορείτε να τα κάνετε δύο ή και τρία, αναλόγως με το πόσο καταναλώνετε.

Στόχος σας πρέπει να είναι τα 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα αν είστε γυναίκα και τα 10-12 αν είστε άνδρας. Ωστόσο πολλοί ούτε που πλησιάζουν αυτές τις ποσότητες, τονίζει η Dr. Dmitrieva.

«Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο νερό χρειάζονται», λέει. «Επιπλέον, βασίζονται στη δίψα τους για να πιούν νερό ή πίνουν μόνο μαζί με το φαγητό. Όταν όμως κάποιος διψάει, η αφυδάτωση έχει ήδη αρχίσει».

Επιπλέον, τα υγρά που χρειαζόμαστε δεν πρέπει υποχρεωτικώς να προέρχονται από το σκέτο νερό, αναφέρουν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Ο σκέτος καφές/τσάι, το μεταλλικό νερό και τα νερά με γεύσεις χωρίς προσθήκη ζάχαρης παρέχουν καλή ενυδάτωση στον οργανισμό μας.

Αντιθέτως, δεν ωφελούν τα ροφήματα με ζάχαρη ή/και καφεΐνη (αναψυκτικά, φρουτοποτά, νέκταρ, ενεργειακά ποτά, νερά με ζάχαρη, καφέ/τσάι με ζάχαρη).

Μην ξεχνάτε επίσης ότι πολλά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σούπες κ.λπ.) συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Τομάτες, αγγούρια, πορτοκάλια, μαρούλια, γιαούρτια είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τι να κάνετε

Για να εξασφαλίσετε καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας, αρχίστε να συνδυάζετε την κατανάλωση 1 ποτηριού με άλλες συνήθειές σας. Ζεσταίνετε, π.χ., το φαγητό σας στον φούρνο μικροκυμάτων; Να πίνετε ένα ποτήρι μέχρι να τελειώσει.

Αγοράζετε καθημερινά το πρωινό καφέ καθ’ οδόν προς την δουλειά σας; Να ζητάτε ένα ποτήρι νερό όσο περιμένετε να σας τον ετοιμάσουν. Βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα; Πάρτε μαζί ένα μπουκαλάκι και αδειάστε το μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι.

Θέστε επίσης ως στόχο να πίνετε 1 λίτρο (τέσσερα ποτήρια) την ημέρα, τις ημέρες της εβδομάδας χωρίς έντονη σωματική καταπόνηση. Αν όμως είναι η μέρα π.χ. που κάνετε γυμναστική ή δουλειές στο σπίτι, χρειάζεστε περισσότερο. Και αν κάνει ζέστη, ακόμα παραπάνω, τονίζει η Dr. Dmitrieva.

Αυτό το 1 λίτρο είναι μια καλή αρχή, σε συνδυασμό με τα άλλα υγρά που προαναφέρθηκαν, καταλήγει.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ λειτουργεί κανονικά»

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Επαναφέρατε την παλαιά πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ – Απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών»

Αντιδράσεις από τους παθολόγους για τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: «Είναι ανούσια, περιττή και δεν προσφέρει τίποτα»

Keywords
Τυχαία Θέματα