Η μικροπολιτική του φράχτη στον Έβρο

Συνεχίζεται (εξαιτίας και των αναγκών της προεκλογικής αντιπαράθεσης) ο «σκοτωμός» για τον φράχτη στον Έβρο, με τις απόψεις να εκφέρονται με έντονα ιδεολογικά κριτήρια και κατά κανόνα δίχως να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, καθώς η συζήτηση αντιμετωπίζει το έργο ως καθαρά αποτρεπτικό της εισόδου στη χώρα μεταναστών και προσφύγων.

● Η μια (ιδεολογική) προσέγγιση λέει ότι δεν χρειάζονται φράχτες καθώς εμποδίζεται η μετακίνηση βασανισμένων ανθρώπων οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα βρουν άλλον δρόμο και θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα στους «δουλεμπόρους».

● Μια άλλη (κρατούσα)

άποψη λέει πως η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Η εν λόγω άποψη βέβαια δεν λαμβάνει υπόψη της πως δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που μπορεί να αποτρέψει πεινασμένους ανθρώπους να μετακινηθούν αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. Άλλωστε το παράδειγμα του φράχτη στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα δεν έχει σταματήσει (απλώς έχει ακριβύνει) την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην αμερικανική «γη της επαγγελίας».

Η πολιτική συζήτηση για την κατασκευή / επέκταση του φράχτη στον Έβρο εξαντλείται, λοιπόν, στο ιδεολογικό επίπεδο και οι όποιες προσεγγίσεις δεν «βλέπουν» καν μια ακόμη σκοπιμότητα της ύπαρξής του ως αμυντικό/ οχυρωματικό έργο.

Ο φράχτης, σε συνδυασμό με μια σειρά ακόμη αμυντικά / οχυρωματικά έργα πίσω του στο ελληνικό έδαφος, καθώς και τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, στόχο έχουν, σε στρατιωτικό επίπεδο, να εκμηδενίσουν τις προοπτικές μιας επίθεσης / εισβολής τουρκικών αρμάτων – όχι πεινασμένων ανθρώπων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η εκκίνηση κατασκευής του φράχτη συνέπεσε με την ανάπτυξη (από την Τουρκία) μιας συναρμολογούμενης γέφυρας που θα μπορούσε να διακινήσει άρματα προς το ελληνικό έδαφος…

Ενδεχομένως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ιδεολογικά μύωπες ή κατ’ επάγγελμα και συστηματικά ψηφοθηρούντες, που άλλοι εμφανίζονται ως κοσμοπολίτες ανθρωπιστές και άλλοι ως προστάτες της καθαρότητας του ελληνικού αίματος που θα αλλοιωθεί απ’ την εισβολή των «λάθρο»… Δεν θα περίμενε πάντως κανείς κάτι περισσότερο ούτε από τους μεν ούτε από τους δε. Άλλωστε και οι μεν και οι δε απ’ το ίδιο πανέρι (του τουρκικού προξενείου) «ψωνίζουν» τους υποψήφιους βουλευτές τους στη Θράκη…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Όλα έτοιμα για τις κάλπες της Κυριακής – Επιτυχής η τελική γενική δοκιμή

ΣΥΡΙΖΑ: Υγεία μόνο για πλούσιους ή αναβάθμιση του ΕΣΥ για όλους;

ΠΑΣΟΚ για Κατσέλη: Είναι στο ΔΣ ενός fund – «Αυτά έλεγε ο Βελόπουλος και ανακάλεσε»

Keywords
Τυχαία Θέματα