Η μοναξιά της Μέρκελ - Το τσαλάκωμα από τις τοπικές εκλογές στην Γερμανία και τα μηνύματα της κάλπης

ΚΟΣΜΟΣ

Παραδοσιακά, τα ζητήματα που συνήθως κυριαρχούν στις περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια της Γερμανίας είναι η προώθηση έργων υποδομών και οι βελτιώσεις στα σχολεία. Αυτή τη φορά, όμως, οι εκλογές της Κυριακής σε τρία από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια κρίθηκαν από ένα και μόνο θέμα: Την προσφυγική πολιτική της Γερμανίας.

Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως μήνυμα

στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική ανοιχτών θυρών. Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγω για πολιτικό σεισμό. Οι εκλογές της Κυριακής ήταν για πολλούς ένα δημοψήφισμα για την στάση της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Και το πολιτικό σκηνικό στην χώρα - ατμομηχανή της Ευρώπης, θερμαίνεται επικίνδυνα.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα τρία κρατίδια. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι μια ισχυρή βιομηχανική δύναμη στα νοτιοδυτικά. Οι κάτοικοι στην Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι γενικά συντηρητικοί με οικολογική κλίση. Η Ρηνανία-Παλατινάτο είναι η περιοχή που παράγει κάποια από τα καλύτερα κρασιά της Γερμανίας. Η Σαξονία-Άνχαλτ είναι ένα πολύ φτωχότερο κρατίδιο που ανήκε στην Αν. Γερμανία. Ωστόσο, τα ποσοστά του AfD ήταν παντού υψηλά και διψήφια. Από 12-24%. Με το 24άρι να καταγράφεται στην Σαξονία...

Τα υπόλοιπα κόμματα αποκλείουν ήδη συμμαχίες με το AfD λόγω της ακροδεξιάς ρητορικής του. Αλλά και το ίδιο το AfD αποτελεί ένα λαϊκίστικο σχήμα αντιπολίτευσης που δεν επιθυμεί με τίποτα την φθορά που θα του προκαλούσε η συμμετοχή του σε κυβερνητικούς σχηματισμούς. Η πρόεδρος του κόμματος, άλλωστε, Φράουκε Πέτρι δήλωσε «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες».

Το AfD δεν πρόκειται να εισέλθει σε κυβερνητικό σχηματισμό, όμως ως μια καινούργια, λαϊκίστικη φωνή στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών στα τοπικά κοινοβούλια, θα πιέζει για να στραφεί η δημόσια συζήτηση, ειδικά στο θέμα των προσφύγων, εκεί που αυτό επιθυμεί. Κάποιοι αναλυτές στην Γερμανία παρομοιάζουν τους ψηφοφόρους του AfD με τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική.

Στην Ρηνανία-Παλατινάτο, η Μαλού Ντράιερ των Σοσιαλοδημοκρατών κέρδισε με 36.2%. Υποστήριξε την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ αλλά τον σημαντικότερο ρόλο τον έπαιξε η προσωπική της δημοφιλία. Η Μαλού Ντράιερ, που πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση πραγματοποίησε την προεκλογική της καμπάνια με την βοήθεια ενός ηλεκτρικού τρίκυκλου, που ο κόσμος αποκαλούσε Malumobil.

Όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, το ηλικίας μόλις τριών ετών AfD θα πρέπει τώρα, σηκώνοντας το βάρος των πρόσφατων αποτελεσμάτων της κάλπης, να ορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πολιτικές του θέσεις, σε ένα μεγαλύτερο εύρος ζητημάτων κι όχι απλά με φωνές, σκληράδα και ακρότητες, όπως γινόταν ως τώρα.

Όπως και να έχει, η θέση της Μέρκελ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Και στους εσωτερικούς της χειρισμούς και προς το εξωτερικό. Και όσον αφορά διαβουλεύσεις, όπως αυτή με την Τουρκία εν όψει Συνόδου Κορυφής, αλλά και στον δημόσιο διάλογο εντός Γερμανίας. Η πειστικότητα της καγκελαρίου υποχωρεί...

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξ' αρχής θεωρεί ότι η δική της προσφυγική πολιτική θα αποτελέσει την βασική πολιτική κληρονομιά που θα καθορίσει την ηγεσία της. Η υλοποίηση των προθέσεών της, αλλά και οι ίδιες οι προθέσεις της, αμφισβητούνται όλο και πιο έντονα. Οι πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις πλέον μοιάζουν με Γολγοθά και με κουβάρι που δύσκολα λύνεται. Και για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης δέχεται τόσες πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας.

Το κυριακάτικο τσαλάκωμα της Μέρκελ, η οποία δείχνει όλο και πιο μόνη πια χάνοντας ερείσματα πλέον και στο κόμμα της, στις εκλογές - διαμαρτυρία απέναντι στην προσφυγική πολιτική της, περιπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο σε ένα πολύ ευαίσθητο τάιμινγκ.

ΜέρκελεκλογέςΓερμανίακρατίδιαAfDHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα