Η νικοτίνη του τσιγάρου επιδρά αρνητικά στη μνήμη

ΥΓΕΙΑ

Η νικοτίνη του τσιγάρου, τόσο του καπνού, όσο και του ηλεκτρονικού, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στις γνωστικές (νοητικές) λειτουργίες των εφήβων και των ενηλίκων, τονίζει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαράλαμπος Σιγάλας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Εκτός από άλλα πιο γνωστά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων ή τα καρδιαγγειακά, είναι λιγότερο γνωστό ότι η νικοτίνη είναι μια τοξική ουσία που κάνει ζημιά στον εγκέφαλο σε διάφορα επίπεδα: μοριακό, κυτταρικό και οργανικό. Αυτό εξηγεί γιατί, σύμφωνα με τον κ.Σιγάλα, τμήματα του εγκεφάλου των καπνιστών έχουν βρεθεί να είναι μικρότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ επίσης η νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά την μνήμη, την μάθηση και την προσοχή, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο.

Ο νεαρός έλληνας νευροεπιστήμονας - ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα για το θέμα αυτό σε ημερίδα του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας στο Ίδρυμα Ευγενίδου με θέμα «Νευροβιολογία της Μάθησης» - θεωρεί «μύθο που κυκλοφορούσε παλιότερα, πως με το κάπνισμα αυξάνεται η μνήμη κάποιου». Στην πραγματικότητα, η απόδοση της μνήμης των καπνιστών είναι χειρότερη σε σχέση με των μη καπνιστών.

Ειδικά στους εφήβους, όπως λέει, «μελέτες έχουν δείξει μειωμένες μαθησιακές επιδόσεις στους μαθητές που καπνίζουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές».

κάπνισματσιγάρονικοτίνημνήμηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα