Η Όλγα Μαλέα για τη «Μαρία, που έγινε Κάλλας» στο topontiki.gr: Θα ήθελα να γίνουν ταινίες που να δείχνουν «αχαρτογράφητα μονοπάτια»

Στην Όλγα Μαλέα αρέσει να κινείται σε αχαρτογράφητες περιοχές χαρακτήρων και εποχών. Αυτό συμβαίνει και με την σκηνοθεσίας της βιογραφικής σειράς «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», μόλις 10 επεισοδίων για την ΕΡΤ1.

Αφηγείται την όχι ιδιαιτέρως γνωστή περίοδο για τους περισσότερους, από τη ζωή της κορυφαίας ερμηνεύτριας του λυρικού θεάτρου, εξηγεί στη συνέντευξη της στο topontiki.gr, κάτι που προσπαθούσε από το 2018. Αυτή την περίοδο υλοποιείται.

Η Όλγα Μαλέα με τις Κλεοπάτρα
Ελευθεριάδου και Demi

Τι σας παρακίνησε ώστε να φωτίσετε τα πρώιμα χρόνια της Μαρίας Κάλλας; Ποιο είναι το ζητούμενο για εσάς, τι θέλετε να δείξετε από εκείνη την περίοδο της ζωής της;

Είχα διαβάσει τυχαία το βιβλίο. Είδα, μέσα από τις σελίδες του, ένα κορίτσι να μεγαλώνει και να εξελίσσεται στην ντίβα του λυρικού θεάτρου. Με ενδιέφερε το «πέρασμα» από την ανασφάλεια, στην εδραίωση και την αναγνώριση ως καλλιτέχνιδα παγκοσμίου φήμης.

Εξασφάλισα τα δικαιώματα αξιοποίησης του βιβλίου «Η άγνωστη Κάλλας» του Νικόλα Πετσάλη- Διομήδη το 1998. Σε αυτό, οι 900 σελίδες είναι αφιερωμένες στα 20 χρόνια της Κάλλας στην Ελλάδα, όταν ήρθε με τη μητέρα της από τις ΗΠΑ. Οι 2.500 παραπομπές εξίσου ενδιαφέρουσες με το κείμενο του βιβλίου.

Μου αρέσει να εξερευνώ «περιοχές» όπου δεν έχω πάει. Εδώ το ενδιαφέρον είναι πως ένα κορίτσι από το πουθενά γίνεται Ντίβα. Είναι μια ιστορία που δεν έχουμε ξανακούσει.

Όλγα Μαλέα

Η έκπληξη για εκείνη την περίοδο είναι ότι μέσα στην Κατοχή, υπήρχε θεατρικός οργασμός. Ανέβαιναν διαρκώς θεατρικές παραγωγές. Τα ωδεία υπερλειτουργούσαν. Σκεφτείτε πως η Εθνική Λυρική Σκηνή τότε είχε 137 μονωδούς και σήμερα έχει 65. Το Zonars επίσης άνοιξε το 1940. Αυτό που αναδεικνύει η σειρά είναι η ανάγκη για ζωή που υπήρχε έντονη τότε. Υπήρχε μια ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελείωνε από μέρα σε μέρα. Επίσης μαθαίνουμε ότι η Κάλλας, με έναν τρόπο, είχε συμβάλει σε επιχείρηση κατάχωσης αρχαιοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, στο πλαίσιο του ευρύτερου μυστικού σχεδίου «Απόκρυψη» για την προστασία αρχαιοτήτων από τυχόν βομβαρδισμούς και λεηλασίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι δεν γνωρίζουμε για την Κάλλας και θα το μάθουμε από τη σειρά;

Ότι ήταν ένα κορίτσι παχουλό, όχι όμορφο. Δεν είχε παρουσιαστικό όχι μόνον Ντίβας αλλά ούτε και ερμηνεύτριας του οπερατικού θεάτρου. Βλέπουμε πως η μητέρα της, πήρε την Μάρια και την μεγαλύτερη αδελφή της, την Τζάκι (σ.σ. από το Υακίνθη), άφησε/εγκατέλειψε τον άνδρα και πατέρα των κοριτσιών στη Νέα Υόρκη και ήρθε στην Αθήνα το 1937.

Μαθαίνουμε τα πέντε πρόσωπα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα της αλλά και πώς έφθασε στις 14 Αυγούστου 1944, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού να ερμηνεύει την Λεονόρα στην όπερα «Φιντέλιο» και να αναγνωρίζεται ως Ντίβα από τους κριτικούς, το  λυρικό  θέατρο και το κοινό.

Η Όλγα Μαλέα με τις Ρένια Λουιζίδου και Ελένη Ράντου

Ποια είναι η πρόκληση και ποιες οι δυσκολίες σε αυτό το νέο εγχείρημα;

Μόνον δυσκολίες είχα. Προσπαθώ να κάνω αυτή τη σειρά από το 2018. Δεν έβρισκα ανταπόκριση. Τα οικονομικά είναι περιορισμένα στην Ελλάδα.

Με τι θα είστε ευχαριστημένη στο φινάλε;

Ότι η σειρά έχει επικοινωνήσει αυτά που ήθελα να πω και ότι ο κόσμος δεν αισθάνθηκε ότι έχανε μια ώρα από τη ζωή του για καθένα από τα επεισόδια.

Αν η Μαρία Κάλλας είναι το Μέσον, το «μήνυμα» σας ποιο είναι;

Αυτό θα το βρει καθένας με τον δικό του τρόπο. Όταν για παράδειγμα έκανα τον «Οργασμό της αγελάδας», δημιουργήθηκε ένας τρόπος για να διαβάσει κάποιος την «πρώτη φορά» για τα κορίτσια.

Το μεγάλο πρόβλημα στην πατριαρχική κοινωνία είναι πως οι γυναίκες προβάλλονται ως ηλίθιες, ότι μεγαλοποιούν ή δραματοποιούν την πρώτη ερωτική εμπειρία τους και στη συνέχεια υπάρχουν τα άλλα στερεότυπα που τη θέλουν να αφήνει καριέρες για την οικογένεια. Όλα αυτά τα κλισέ. Δεν είναι όμως έτσι.

Ποιος είναι ο λόγος που διοχετεύετε τελευταίως τη δημιουργικότητα σας στην τηλεόραση;

Το σινεμά δεν έχει λεφτά σήμερα. Τα σενάρια που έχω προτείνει δεν έχουν εγκριθεί.

Με το  δίκτυο WIFT, του οποίου είστε μέλος,  τι σχεδιάζετε στο εγγύς μέλλον  για την ενδυνάμωση της γυναικείας εκπροσώπησης στον ελληνικό κινηματογράφο και τηλεόραση;

Αρχές Ιουνίου είχαμε το σεμινάριο με την casting director Νάνσι Μπίσοπ. Ετοιμάζουμε το φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, όπως κάθε χρόνο με αφορμή την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στις 25/11. Είναι ένα φεστιβάλ με απήχηση. Θα ήθελα να γίνουν ταινίες που να δείχνουν «αχαρτογράφητα μονοπάτια».

Σε μια εποχή κατά την οποία έχουν πυκνώσει οι ειδήσεις με περιστατικά βίας κατά  γυναικών και γυναικοκτονιών μπορούμε να μιλούμε για «Διακριτική γοητεία αρσενικών» ακόμα;

Στην πατριαρχία δεν μπορούν να επιβιώσουν ισότιμες σχέσεις. Ο άνδρας πρέπει να επιβάλλεται. Αν δεν συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Απόδειξη οι 87 γυναικοκτονίες μέσα σε ένα χρόνο. Υπάρχουν όμως άλλες 87.000 περιπτώσεις που επιβάλλονται. Είναι ένα μοντέλο που «φοριέται» πολύ.

Θα άντεχε η ελληνική τηλεόραση μια εκπομπή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών;

Μπορεί… Εγώ έχω γράψει σενάριο για σειρά με τέτοιο θέμα. Ένα ψυχολογικό θρίλερ. Η πρόταση αν και έχει υποβληθεί παραμένει μετέωρη…

Info

«Η Μαρία που έγινε Κάλλας», σενάριο- σκηνοθεσία Όλγα Μαλέα, σεναριογράφοι Απόστολος Αλεξόπουλος, Βαγγέλης Νάσης, Πένυ Φυλακτάκη, Μανίνα Ζουμπουλάκη.

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Ράντου (Λίτσα, μητέρα Μαρίας) Ρένια Λουιζίδου (Ελβίρα δε Ιντάλγκο, δασκάλα Μαρίας), Demy (Τζάκι, αδελφή της Μαρίας), Ιωάννης Παπαζήσης (Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, βαρύτονος, εραστής της Μαρίας),  Μάξιμος Μουμούρης (Όσκαρ Μπόντμαν, Γερμανός αρχαιοκάπηλός).

Από το φθινόπωρο στην ΕΡΤ1.

Διαβάστε επίσης:

Αναζητείται λύση στο ζήτημα μισθοδοσίας σε Αυγή και Στο Κόκκινο – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Τηλεθέαση: Πρωτοπορία από την ΕΡΤ1 λόγω της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή

Action 24: Πρωινή ενημέρωση τα Σαββατοκύριακα με Δημήτρη Καμπουράκη – Βαγγέλη Γιακουμή από τέλος Αυγούστου

Keywords
Τυχαία Θέματα