Η παγκοσμιοποίηση του δημόσιου χρέους
Του Νίκου Γεωργιάδη
Το ποσοστό του δημοσίου χρέους των χωρών παγκοσμίως ανέρχεται φέτος στο 286% του παραγόμενου παγκοσμίως ακαθάριστου προϊόντος. Πρόκειται για ένα στοιχείο που προκαλεί ανατριχίλα σε όλους τους συνετούς οικονομολόγους. Από το 2007-2008 έως σήμερα η Κίνα τετραπλασίασε το χρέος της, που ανέρχεται πλέον στα 28 τρισ. δολάρια. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ από 9 τρισ.Η μυστική επιδρομή της Delta Force και ο βάλτος της Τζιχάντ
Τη νύχτα της 14ης προς 15η Μαΐου η αιχμή του δόρατος των ενόπ λων δυνάμεων των ΗΠΑ επέδραμε στην ανατολική Συρία. Στόχος η αφρόκρεμα της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους. Η επιδρομή κρίθηκε επιτυχής. Σκοτώθηκε ο αρχιτέκτονας της υποδομής παράνομης πώλησης υδρογονανθράκων των τζιχαντιστών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Στην επιδρομή συμμετείχαν τα ελικόπτερα Blackhawk, τεχνολογίας Stealth, και αεροσκάφη μεταβλητού στροφίου.
Η επιχείρηση απαιτούσε εξαιρετικά μεγάλη δύναμη υποστήριξης. Κανείς δεν γνωρίζει τη βάση εκκίνησης του εγχειρήματος. Κατά τους αναλυτές, η επέμβαση της δύναμης Delta σηματοδοτεί τη σταδιακή εμπλοκή των ΗΠΑ σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά του ISIS.
Στις 19 Μαΐου ο υπουργός Άμυνας του Ιράν επισκέπτεται αιφνιδιαστικά τη Βαγδάτη. Θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο από την εποχή του πολέμου Ιράκ - Ιράν αλλά και από την ανατροπή των εδαφικών δεδομένων μεταξύ σουνιτών και σιιτών στη Μέση Ανατολή μετά και τη δεύτερη αμερικανική επέμβαση στον Περσικό Κόλπο.
Κάτι σημαντικό συντελείται λοιπόν στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Τον Ιούνιο αναμένεται η τελική συμφωνία των ΗΠΑ με την Περσία των αγιατολάδων. Η Τεχεράνη εισέρχεται για τα καλά στον πόλεμο διευθέτησης των επόμενων συνόρων στο Ισλάμ μεταξύ σιιτισμού και σουνιτισμού. Ο πόλεμος θα κρατήσει χρόνια. Οι ανάγκες για υδρογονάνθρακες επίσης.
Το Βερολίνο πρώτη φορά μεταπολεμικά αρχίζει να εκφράζει το έκδηλο ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο. Η καγκελαρία υιοθετεί, παραφρασμένο έστω, το δόγμα του Νίκου Κοτζιά περί γεωοικονομικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Οι Αμερικανοί έχουν καταθέσει τις ευλογίες τους για τη σύμπραξη Αθήνας, Λευκωσίας, Καΐρου, το Ισραήλ συμφωνεί, η Τουρκία δεν διαφωνεί και ο νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων τα βάζει έως εκεί που τον παίρνει με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τα σημάδια είναι καλά και οι οιωνοί θετικοί, λένε οι αστρολόγοι που εντρυφούν στην παγκόσμια διπλωματία. Σε αυτό το περιβάλλον, το βαλκανικό, το μεσογειακό, το μεσανατολικό, στο περιβάλλον μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας και τοπικής αντιπαράθεσης Βερολίνου - Μόσχας, με την Ουάσιγκτον να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο ισλαμικό βαλτονέρι της Μεσοποταμίας, η Αθήνα επιχειρεί να επιβιώσει. Τα χρόνια είναι δύσκολα, αλλά οι ευκαιρίες είναι προκλητικά εμφανείς.
Ο πόλεμος κυριαρχίας Μόσχας - Βερολίνου στα Δυτικά Βαλκάνια
Η υποδοχή αυτοκράτορα που επιφύλαξαν οι Σέρβοι στον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι έφερε στην επιφάνεια την κρίση που σοβούσε εδώ και καιρό στη Δυτική Βαλκανική και σηματοδοτεί την αντιπαράθεση Βερολίνου - Μόσχας στην περιοχή.
Η αντιπαράθεση αυτή – με επίκεντρο τις πολιτικά «σαθρές» εδαφικές οντότητες του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας δυνητικά αλλά και του Νόβι Πάζαρ εντός της Σερβίας, που εφάπτεται του Μαυροβουνίου με κυρίαρχο μουσουλμανικό στοιχείο – παρακολουθεί ως «αντίβαρο» τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα, που είναι το μείζον.
Λες και δεν πέρασε ούτε μία ημέρα από τη βαλκανική κρίση στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν η Αυστρία ενσωμάτωνε τη Βοσνία και απαιτούσε την ίδρυση αλβανικού κράτους και στη συνέχεια με απειλή πολέμου πετύχαινε την απαγκίστρωση των Σέρβων και Μαυροβούνιων από τη Βόρεια Αλβανία (Σκόδρα), την οποία είχαν καταλάβει με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 και 1913. Το Βελιγράδι τότε απήλαυε της στήριξης της Αγίας Πετρούπολης. Τώρα της Μόσχας (;), αλλά έως πότε και μέχρι ποιο σημείο;
Όταν οι Δυτικοί παρουσίαζαν στον Μιλόσεβιτς το σχέδιο ειρήνευσης του Ραμπουγιέ, ο αειθαλής Χένρι Κίσινγκερ χαρακτήριζε απαράδεκτους τους όρους της συμφωνίας λέγοντας πως στην παγκόσμια διπλωματία αυτό το κείμενο έχει συνταχθεί για να απορριφθεί. Όντως το Βελιγράδι απέρριψε τους όρους και τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη άρχισαν τους βομβαρδισμούς. Περιέργως πώς, το καλοκαίρι του 1914 ένα άλλο κείμενο, που συνέταξε η αυστριακή διπλωματία, έφθανε στο Βελιγράδι εν είδει τελεσιγράφου.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήριζε τότε το κείμενο αυτό απαράδεκτο, αφού το περιεχόμενό του προδιέγραφε ήδη την απόρριψή του. Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Πάσιτς απέρριψε το τελεσίγραφο με την παρότρυνση του Ρώσου πρέσβη στο Βελιγράδι και φανατικού οπαδού της ρωσοσερβικής συμμαχίας. Ο Μιλόσεβιτς απέρριψε, έναν αιώνα μετά, το τελεσίγραφο των Δυτικών εμπιστευόμενος τον δικό του πρέσβη στη Μόσχα, τον αδελφό του δηλαδή. Τελικά η Σερβία επέζησε του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω των συμμάχων της Αντάντ. Η Σερβία του Μιλόσεβιτς επέζησε ακρωτηριασμένη χωρίς η Μόσχα να είναι σε θέση να ενεργήσει. Η Ιστορία πολλές φορές κάνει κύκλους.
Αμέσως μετά τη θριαμβευτική επίσκεψη Πούτιν στη Μόσχα, τα Τίρανα, διά του πρωθυπουργού τους Έντι Ράμα, «θυμήθηκαν» τη Μεγάλη Αλβανία και την ένωση με το Κόσοβο.
♦ Λίγες εβδομάδες αργότερα 40 αλβανόφωνοι του UCK επιτέθηκαν κατά συνοριακού φυλακίου της ΠΓΔΜ στα «φίλια» εδάφη του Τετόβου.
♦ Χωρίς χρονοτριβή, τα Τίρανα κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους με την Αθήνα στο θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο.
♦ Αμέσως μετά ξέσπασε πολιτική θύελλα στα Σκόπια με το θέμα των ηλεκτρονικών υποκλοπών. «Καπάκι», ύστερα από δύο εβδομάδες, καταγράφτηκαν οι βίαιες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με τις ειδικές δυνάμεις του εθνικιστή πρωθυπουργού Γκρουέφκσι να συγκρούονται με αντάρτες του UCK. Απολογισμός: 22 νεκροί.
♦ Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνόρων της. Η Σερβία το ίδιο.
♦ Άκρα του τάφου σιωπή από την Ουάσιγκτον.
♦ Αφύσικα μετριοπαθής η στάση της Ε.Ε.
♦ Αφύσικα επιθετική η στάση του Κρεμλίνου με έντονη φιλοσερβική χροιά.
♦ Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θέτει υπό αμφισβήτηση την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο και ζητά χάρτες με τα σημεία των εξορύξεων υδρογονανθράκων εντός ελληνικού εδάφους έξω από τα Ιωάννινα.
♦ Ο Ταγίπ Ερντογάν χύνει δάκρυα ισλαμικού πάθους στα εγκαίνια τεμένους στην Αλβανία. Το σκηνικό στήνεται.
Όλα αυτά συμβαίνουν περίπου ταυτόχρονα με τις εξαγγελίες περί αγωγών φυσικού αερίου και άλλων τινών από τον Καύκασο και τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και Ελλάδας που θα κατευθύνονται προς Αδριατική και Δυτικά Βαλκάνια. Στο παιχνίδι παρόντες οι Gazprom, BP, Shell, ENI, Total και οι θυγατρικές τους. Στην Αθήνα συνεδριάζουν εν κρυπτώ στο Hilton οι συμμέτοχοι στην κατασκευή του ΤΑΠ από το Αζέρι στα Βαλκάνια. Το αφεντικό της Gazprom Αλεξέι Μίλερ βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα για τον άλλον αγωγό από το Νοβοροσίσκ στην ευρωπαϊκή Τουρκία.
Ποιος αμφισβητεί στην πράξη την αντιπαράθεση Βερολίνου και Μόσχας στο μαλακό υπογάστριο της Μέσης Ευρώπης; Μόνον εκείνοι που αμφισβητούσαν την αντιπαράθεση Αγίας Πετρούπολης - Βιέννης τα δύσκολα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.
χρέοςπαγκοσμιοποίησητζιχάντΑΕΠοικονομίαIssue: 1865Issue date: 21-05-2015Has video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΟΣΑ; Αυτός είναι ο μισθός της Ελένης Ράντου!
- Φως στο θρίλερ της εξαφάνισης του επιχειρηματία - Το τελευταίο μήνυμα στην κόρη
- Στα σκαριά μεταγραφή Καρέλη με τρελά λεφτά
- Τραγικός θάνατος μπασκετμπολίστα
- Ποιοι βουλευτές πήραν άτοκα δάνεια
- Καταβαραθρώθηκε το κόμμα του Ραχόι στην Ισπανία
- Bόλος: Νεκρό ένα 8χρονο κορίτσι που έπεσε από άμαξα - Αφηνίασαν τα άλογα
- Η μεσσηνιακή Μάνη (και όλη η επαρχία) αιμορραγεί
- Καλό κουράγιο, Αλέξη!
- Πρώτο θέμα σε FT και Guardian η απειλή μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η παγκοσμιοποίηση του δημόσιου χρέους
- Περιμένοντας τον Βασίλη σ’ ένα εργοστάσιο...
- Ο Ράσελ Κρόου αποχαιρετά τον Τζον Νας
- «Έντιμος συμβιβασμός» 95, «Ρήξη» 75 στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Οι διαφωνίες Ζωής και Αριστερής Πλατφόρμας
- Κουτσούμπας: Ο λαός ζει τη συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, με αριστερό περιτύλιγμα
- Ο Καρεμπέ φωτογραφίζεται με άνδρες των ΥΜΕΤ! (Photo)
- Απίθανο κάρφωμα-Είναι 1,75 και πηδά πάνω από… δύο συμπαίκτες του! (Video)
- Στη Μητρόπολη Πειραιώς τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας
- Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει: Όλα όσα συνέβησαν στη Ρίγα-Ο… παραγκωνισμός και η καταγραφή των συνομιλιών
- To «αντίο» του Γιάνη Βαρουφάκη σε «έναν υπέροχο άνθρωπο» (Photo)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανόρθωση : Αποφασίζει για προπονητή, στην έξοδο ο Λέουβεν
- Απόπειρα φόνου στη Τσερίου – Τον πυροβόλησαν ενώ οδηγούσε
- Στους 28 ο υδράργυρος
- Άρση ασυφξίας ή στάση πληρωμών στο ΔΝΤ
- Γήπεδο «Β. Σπανούλης» στο Βελιγράδι
- Η Swiss Approval αναβαθμίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν
- Σερβιτόρα έβγαλε νοκ άουτ τον πελάτη που την παρενοχλούσε
- Ο Σαμαράς πετάει το γάντι σε διαφωνούντες - Βρυξέλλες
- Στήριξη, αλλά και αιχμές από Παπαδημούλη
- Οι Ισπανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Μαριάνο Ραχόι