Η πρεμούρα Κεραμέως με την ψήφο Αποδήμων και ένα αδιέξοδο παρασκήνιο με Πέτρο Κόκκαλη για τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Μία απορία μου στροβιλίζει τα τελευταία δύο, τρία 24ωρα το μυαλό και δεν μπορώ, παρά να την εκφράσω.

Αφορά στην ξαφνική κίνηση της κυβέρνησης να φέρει κατά προτεραιότητα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων.

Για την ειδησεογραφία πρέπει να σας πω ότι η Νίκη Κεραμέως ξεκινά από σήμερα κιόλας επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, μιας και η ρύθμιση θέλει αυξημένη πλειοψηφία 2/3 (200 ψήφων).

Η απορία είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση

ανέτρεψε τον προγραμματισμό της και αντί να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του «επιτελικού κράτους», προτάσσει αυτό για την ψήφο των Αποδήμων, με στόχο μάλιστα να ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιουλίου – πριν το κλείσιμο του Σώματος δηλαδή για τις αυγουστιάτικες διακοπές.

Γιατί τόση βιασύνη άραγε;

Η απάντηση ότι θέλει να εμφανίσει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική εξαίρεση» δεν αρκεί.

Ούτε ότι θέλει να σύρει το ΠΑΣΟΚ σε μία συναινετική διαδικασία.

Η εξήγηση ότι θέλει να περιορίσει τη ρητορική των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της και… παίζουν με περισσή ευκολία (και υποκρισία) τις έννοιες «έθνος», «πατρίδα», «ελληνισμός» είναι ίσως πιο ενδιαφέρουσα. Ιδίως που πολλοί γαλάζιοι βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες συναδέλφους τους από την Ελληνική Λύση, τη ΝΙΚΗ και τους Σπαρτιάτες, έστειλαν μήνυμα στο Μαξίμου ότι θα έχουν πρόβλημα με αυτή τη ρητορική και την ακατάσχετη πατριδοκαπηλεία των τριών αυτών σχημάτων της ακροδεξιάς.

Αλλά και πάλι, όλος αυτός ο επαναπρογραμματισμός του νομοθετικού έργου είναι κάπως περίεργος.

Θα δούμε τι θα πει στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης η Κεραμέως και το εκτιμάμε μετά…

Ο Πέτρος και οι… λύκοι

Τώρα που ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία, κάποιος με ενημέρωσε για ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο – αδιέξοδο τελικά – στην προσπάθεια που έκαναν κάποιοι τις προηγούμενες ημέρες να βρουν πιθανούς διεκδικητές της αρχηγίας.

Το παρασκήνιο λέει ότι κυκλοφόρησε η σκέψη (και διερευνήθηκαν προθέσεις και δυνατότητες), να μπει στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Κυρίως από στελέχη της πάλαι ποτέ προεδρικής πτέρυγας, η οποία ένα πρόβλημα το είχε, με την εξεύρεση κάποιου στελέχους για να την εκπροσωπήσει – τελικά βγήκε μπροστά ο Νίκος Παππάς, ενώ πολλοί παράγοντες αυτής της τάσης τα βρήκαν ή τα βρίσκουν με την Έφη Αχτσιόγλου.

Βλέπετε, το σενάριο με τον Πέτρο δεν προχώρησε, καθώς ούτε ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμος να κάνει το άλμα. Διότι άλμα θα ήταν, ίσως και κάτι σαν πολιτικό «σάλτο μορτάλε». Οι «λύκοι της Κουμουνδούρου» δεν αστειεύονται, ειδικά με όσους δεν διαθέτουν αμέτρητα κομματικά ένσημα…

Διαβάστε επίσης:

Οι γεμάτες νόημα εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και το χατίρι Τασούλα στη Ζωή για το γραφείο της στη Βουλή

Η «νέα» Νέα Δημοκρατία και το… εκσυγχρονιστικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η παραλίγο κρίση με Φλωρίδη και η απορία που θα κρίνει πολλά για τη σχέση του με την κυβέρνηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεραμέως, Αποδήμων, Πέτρο Κόκκαλη, ΣΥΡΙΖΑ,kerameos, apodimon, petro kokkali, syriza