Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κάσο

Εφέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Λόγω ευρωεκλογών οι εκδηλώσεις έγιναν ετεροχρονισμένα, κι εμείς πάντα ελπίζουμε ότι μετά, την επόμενη μέρα, η κεντρική διοίκηση θα φροντίσει να έχουμε στο ηρωικό νησί καλύτερη περίθαλψη, συγκοινωνίες, Παιδεία, θέσεις εργασίας, ριζικές αποφάσεις για να μην ερημωθεί ο βράχος μας.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και η ανακήρυξή της ως επίτιμου δημότη Κάσου

ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός, γι’ αυτό και η στήλη σήμερα της ανήκει.

Είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ, στην ένδοξη και μαρτυρική νήσο Κάσο, ένα από τα πολύτιμα πετράδια της Δωδεκανήσου, για να τιμήσουμε μαζί τη θυσία των ηρωικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος της 7ης Ιουνίου 1824. Να μνημονεύσουμε εκείνη τη ζοφερή ημέρα, που το νησί καταστράφηκε ολοσχερώς από τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα και πάνω από τέσσερις χιλιάδες αθώοι οδηγήθηκαν στον θάνατο, στην ατίμωση και στην αιχμαλωσία. Ήταν το βίαιο και ανελέητο ξέσπασμα της οργής των Οθωμανών, που έβλεπαν τα κασιώτικα καράβια, πολεμικά, καταδρομικά και εμπορικά, να εμποδίζουν κάθε κίνηση του τουρκικού ναυτικού στο νότιο Αιγαίο, και θεωρούσαν τους έμπειρους ναυτικούς τους μεταξύ των πλέον γενναιόψυχων μαχητών στον Αγώνα της ανεξαρτησίας. Ο Ιμπραήμ θα στρεφόταν κατά της Κάσου και θα την καταλάμβανε έπειτα από τριήμερη πολιορκία, παρά τη σθεναρή αντίσταση και την αυτοθυσία των υπερασπιστών της. Πολύ λίγοι Κασιώτες γλίτωσαν τη σφαγή και το νησί ερημώθηκε.

Άχνη ή Κάσος κατά τον Πλίνιο, Αστράβη κατά τον Στράβωνα, αφρολουσμένη από τα κύματα του Καρπάθιου πελάγους, μνημονευόμενη από τον Όμηρο καθώς συμμετείχε στον τρωικό πόλεμο, η Κάσος θα διανύσει τους αιώνες ως υπόδειγμα ναυτοσύνης και εμπορικού δαιμονίου. Κι ας πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς, ας καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912, ας έζησε μια σκληρή γερμανική κατοχή, ώσπου να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό. Η μετανάστευση έπληξε το νησί, αποψιλώνοντάς το από κατοίκους. Η απελευθέρωση ωστόσο των Δωδεκανήσων το 1948 αποτέλεσε την αφετηρία μιας νέας, ελπιδοφόρου πορείας προς το μέλλον. Η ναυτιλία και η ναυπηγική της, που από τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν γνωρίσει μεγάλη ακμή, συνετέλεσαν στο ναυτιλιακό θαύμα της ελληνόκτητης ναυτιλίας του 20ού αιώνα· εξάλλου πολλές μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες του τόπου μας από εδώ ξεκίνησαν την επιτυχημένη επιχειρηματική τους διαδρομή.

Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία σας για την ίδρυση στην Κάσο σχολής ξυλοναυπηγών, στο πνεύμα της μακράς παράδοσης της νήσου. Το παράδειγμα των προγόνων μας, που διακόσια χρόνια πριν θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, ας είναι οδηγός όλων μας σε μια διαρκή δημιουργική πορεία».

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Σάδερλαντ: Ο κόσμος του σινεμά αποχαιρετά τον εμβληματικό ηθοποιό (Photos-Video)

Μάνος Χατζιδάκις: Τριάντα χρόνια δίχως τον Μεγάλο Αισθητικό

Δημήτρης Ζάχαρης: Ο «ποιητής χωρίς φωνή» παρουσιάζει το νέο βιβλίο του «Προσοχή, εντός εκτελούνται έργα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος, Δημοκρατίας, Κάσο,proedros, dimokratias, kaso