Η πρόταση της Γερμανίας για άρση του αδιεξόδου - Ξεκλειδώνει η οικονομική βοήθεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο καθώς η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο να πετάξει σωσίβιο στην Ελλάδα καθώς και οι δύο πλευρές καθόρισαν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις για μία συμφωνία η οποία θα ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια, γράφει το Bloomberg.

Με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα όρια

και το χρόνο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τελειώνει, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει πρόταση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα την εφαρμογή μόνο μίας μεταρρύθμισης από τη λίστα που έχουν καταθέσει οι δανειστές στην Ελλάδα, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην καγκελαρία.

Οι τρεις ηγέτες, γράφει το πρακτορείο είχαν μία δίωρη συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι υπάρχει μία τέτοια πρόταση και είπε ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί την κοινή πρόταση που θα κατατεθεί από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η γερμανική πλευρά τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε ενταντικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group.

Δηλώσεις Τσίπρα

Την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη υπογράμμισε στη δήλωση του μετά την τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ,ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις έγιναν όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα και ότι αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.

«Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Παράταση του προγράμματος

Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, γράφει το Bloomberg, και τονίζει ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να μετακινηθούν από τις θέσεις τους εάν επιθυμούν να φθάσουν σε μία συμφωνία.

«Όπου υπάρχει το θέληση, υπάρχει διέξοδος» είπε η Μέρκελ όταν έφθασε στη Σύνοδο της ΕΕ με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, «ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Συμφωνία για το χρέος και η πρόταση της Ελλάδας για παράταση της συμφωνίας

Η απουσία συμφωνίας γράφει το πρακτορείο, κάνει πιθανή την ελληνική χρεοκοπία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έγραψε σε έκθεσή του ομάδα αναλυτών υπό τον Frank Gill. «Χωρίς την ανάκαμψη του ΑΕΠ και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Η πρόταση της Αθήνας για το χρέ­ος, σημειώνεται, περιλαμβάνει εννιάμηνη παράταση με αγορά ομολό­γων από τον Ε5Μ που κατέχει η ΕΚΤ («ομόλογα Τρισέ») ύψους 27 δισ. και την ανταλλαγή τους με ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερι­νό (8%). Παράλληλα, προβλέπει την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσε­ων της χώρας ως τον Μάρτιο του 2016 από πόρους των οποίων η εκταμίευση εκκρεμεί, όπως τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ, τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, η τελευταία δόση του τρέχοντος δανεί­ου κ.λπ. Πρόκειται για ποσά που συ­νολικά αγγίζουν το ύψος των υποχρε­ώσεων της χώρας σε τόκους και χρεο­λύσια ώς την επόμενη άνοιξη.

Ήδη η ΕΚΤ προχώρησε σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA να αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρώ.

Μετά την αύξηση αυτή στο σύστημα, παρά την εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το περιθώριο ασφαλείας στη ρευστότητα παραμένει στα 3 δισ. ευρώ.

Υψηλότεροι φόροι

Καθώς η Γερμανία επιμένει ότι η Ελλάδα τελικά οφείλει να προχωρήσει σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν υψηλότερους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό, μπορεί να φθάσει σε συμφωνία αποσπώντας την ρητή δέσμευση από την Ελλάδα σε ένα μόνο μέτρο προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη βοήθεια.

Το πρακτορείο, υποστηρίζει ότι μπορεί να δοθεί χρόνος στον Τσίπρα, μέχρι το 2016, για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μία μεγάλη μεταρρύθμιση εάν θέλει να εισρεύσει προς τη χώρα οικονομική βοήθεια.

Για να πείσει ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή, λένε πηγές του πρακτορείου, ο Τσίπρας θα πρέπει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα εισάγοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές. Εάν οι ελληνικές αρχές κινηθούν με ταχύτητα η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί αρχές Ιουλίου.

Η Γερμανία θα συμφωνήσει στην επέκταση της οικονομικής βοήθειας εάν ο Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για να φθάσει τους στόχους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου λένε οι πηγές του Bloomberg, και δεν καθορίζουν τη διάρκεια της παράτασης.

συνάντηση Τσίπρα ΜέρκελΤσίπραςΜέρκελσυμφωνίαδιαπραγματεύσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα