Η ψυχική υγεία πάει για κατάρρευση

ΥΓΕΙΑΈντυπη Έκδοση

«Μεταρρύθμιση» προσπάθησαν να βαπτίσουν αρκετοί «ηγέτες» του υπουργείου Υγείας, τα τελευταία μνημονιακά – και όχι μόνο – χρόνια, τις αλλαγές που επέφεραν στις μονάδες ψυχικής υγείας, οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση.

Όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεσμεύονται από το σύμφωνο Άντορ - Λυκουρέντζου να ακολουθήσουν ένα εξαιρετικά προβληματικό μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο από τη μία τυποποιεί και κοστολογεί «με το κεφάλι» τις υπηρεσίες (με στόχο τη μείωση του κόστους του θεραπευτικού

έργου) και από την άλλη αναφέρει «εναλλακτικές» και... ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, οι οποίες θα είναι συμπληρωματικές στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ.

«Η θεσμοθέτηση “εναλλακτικών” πηγών χρηματοδότησης οδηγεί σε περαιτέρω παρατυπίες τις διοικήσεις των φορέων προκειμένου να καλύψουν το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση των Μονάδων» μας λένε οι εργαζόμενοι της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων και Απολυμένων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

«Είναι εμφανές πως, όσο οι μονάδες ψυχικής υγείας δεν καλύπτονται από το κράτος όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, τόσο θα αντιμετωπίζουν προβλήματα οι εργαζόμενοι και θα υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο “κατάρρευσης”» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Κατά καιρούς οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο που διοικούνται οι φορείς, τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις που γίνονται, τις πιέσεις για παραιτήσεις, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον αυταρχισμό και τις υποτιμητικές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζομένους, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία με ευθύνη των φορέων, παράνομο κλείσιμο Μονάδων και διακοπή υπηρεσιών με συνοπτικές (ή ακόμα και χωρίς) διαδικασίες κ.ά.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι, τις καταγγελίες για παράνομες παρακρατήσεις συντάξεων και επιδομάτων των ψυχικά πασχόντων, για παράνομες χρεώσεις υπηρεσιών που έπρεπε να παρέχονται από τον φορέα δωρεάν, για κακοδιαχείριση κ.ά. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, έστειλαν και επιστολή στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό αναπληρωτή Υγείας Ανδρέα Ξάνθο και τον υπουργό αναπληρωτή Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη προκειμένου να τους «υπενθυμίσουν» τα φλέγοντα ζητήματα.

«Οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας αγνοούσαν τις καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κάλυπταν τις παραπάνω διοικήσεις και συναινούσαν στο κουκούλωμα των σκανδάλων, αφού το ΣΕΥΥΠ, το ΣΔΟΕ κ.λπ. δεν προχωρούσαν σε βάθος την έρευνα» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς.

Οι εργαζόμενοι παράλληλα ζήτησαν «διαφάνεια» και «δέσμευση» από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχει ενημερωθεί για τα παραπάνω θέματα.

Μονάδες Ψυχικής ΥγείαςIssue: 1854Issue date: 5-3-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα