Η Ρωσία ανοίγει θαλάσσιο δρόμο ανάμεσα στους πάγους της Βόρειας Θάλασσας – Συντομότερο κατά 13 μέρες το ταξίδι Κίνα-Ευρώπη

ΚΟΣΜΟΣ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο θέτει σε εφαρμογή η Ρωσία, δημιουργώντας τη δική της θαλάσσια διαδρομή εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη.

Η Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, μέσα από τους πάγους της Αρκτικής.

Στόχος, η αύξηση της μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω αυτής της διαδρομής από τους 4 στους 80 εκατ.

τόνους μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

"Πρόκειται για την πιο σύντομη διαδρομή για τη σύνδεση της Ευρώπης με την Ασία, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής", δήλωσε ο Μεντβέντεφ τη Δευτέρα.

Περίπου 600 άδειες δίνονται κάθε χρόνο για πλεύση μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, ενώ ο στόχος για τα επόμενα 15 χρόνια είναι η αύξηση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων 20 φορές, έτσι που ο όγκος τους να ξεπεράσει ακόμα και αυτόν της Σοβιετική περιόδου.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται σε ισχύ. Χρειάζεται όμως η οργάνωση υποστήριξης της πλοήγησης καθώς και της κυκλοφορίας μεγάλου αριθμού πλοίων σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες.

Ήδη δρομολογείται η δημιουργία ομάδας έρευνας και διάσωσης για τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, στην οποία θα συμμετέχουν παγοθραυστικά και μικρότερα συνοδευτικά πλοία, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή επιτρέπει το πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω της Βόρειας ακτής της Σιβηρίας. Η διάρκεια του ταξιδιού από την Κίνα στη Βόρεια Ευρώπη είναι 12 μέρες συντομότερη απ’ ότι η παραδοσιακή διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ, η βόρεια διαδρομή χρησιμοποιούταν κυρίως για την παροχή αγαθών στις απομονωμένες κοινότητες του βόρειου αρκτικού κύκλου.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων επιτρέπουν πλέον τον διάπλου της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συνοδεία παγοθραυστικών.

Βόρεια Θαλάσσια ΔιαδρομήεμπορεύματαΡωσίαπάγοιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα