Φινλανδία: Fast track η διαδικασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Σε ετοιμότητα η χώρα για διακοπή του φυσικού αερίου από Ρωσία

Ανώτεροι αξιωματούχοι της φινλανδικής κυβέρνηση ειδοποιήθηκαν σήμερα από τη Ρωσία ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη γειτονική Φινλανδία την Παρασκευή, ανέφερε την Πέμπτη η τοπική εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται.

Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε από πού θα προερχόταν η προειδοποίηση και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος

της Φινλανδίας Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός Sanna Marin την Πέμπτη δήλωσαν ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», προτρέποντας τη Ρωσία να δεσμευτεί να απαντήσει.

Στις 5 Μαΐου, η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν έτοιμη για το ενδεχόμενο ο ανατολικός γείτονάς της να διακόψει την παράδοση φυσικού αερίου ως απάντηση στην άρνηση της Φινλανδίας να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ως το τέλος του μήνα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Αντίμετρα από τη Ρωσία

Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Δεν ξανανοίγουμε το σημείο διαμετακόμισης αερίου της Σοχρανίφκα μέχρι να θέσουμε υπό έλεγχο τους αγωγούς

Δίκη Τζόνι Ντεπ: Μάρτυρας υπεράσπισης της Άμπερ Χερντ η Έλεν Μπάρκιν

Σκληρό παιχνίδι με το φυσικό αέριο – Διακοπή εξαγωγών μέσω του αγωγού Yamal-Europe ανακοίνωσε η Gazprom

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Φινλανδία,rosia, finlandia