Η Ρωσία εμπόδισε τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εμπόδισε την Πέμπτη στον ΟΗΕ τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων που ελέγχουν την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, διότι η Μόσχα διαφωνεί με ορισμένα από τα στοιχεία που περιέχει, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Η συζήτηση ήταν έντονη», είπε ο ρώσος διπλωμάτης μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών των αντιπροσώπων των 15

κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη μικρή αίθουσα όπου γίνονται οι άτυπες συναντήσεις.

Ο Νεμπένζια είπε ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης «ανεστάλη διότι διαφωνούμε με ορισμένα στοιχεία» που περιέχει και «με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία». Δεν διευκρίνισε με τι ακριβώς διαφώνησε η Μόσχα.

Σύμφωνα πάντως με μια διπλωματική πηγή που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η Μόσχα επέκρινε τους εμπειρογνώμονες διότι στο κείμενο αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα υπερέβη την ποσόστωση των εισαγωγών καυσίμων που είχε οριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων το 2017.

Οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσει —μάταια— τον Ιούλιο να ανασταλεί κάθε εξαγωγή αργού πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, καθώς κατήγγειλαν, επικαλούμενες δορυφορικές φωτογραφίες και τη χωρητικότητα πλοίων που μετέφεραν κατά παράβαση των κυρώσεων καύσιμα στη χώρα αυτή, ότι οι παράνομες παραδόσεις στη θάλασσα σήμαναν πως η Πιονγκγιάνγκ εισήγαγε ήδη περισσότερα καύσιμα από ό,τι της επιτρεπόταν όλη τη χρονιά.

«Πολλές από τις ανησυχίες μας, που είχαμε εκφράσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κυρώσεων (σε βάρος της Βόρειας Κορέας) δεν λήφθηκαν υπόψη. Για αυτό (η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης) ανεστάλη προς το παρόν», επέμεινε ο Νεμπένζια.

Ο ρώσος πρεσβευτής στηλίτευσε εξάλλου τις «συχνές διαρροές» στον Τύπο και είπε πως «ζητήσαμε να διενεργηθεί έρευνα για αυτές, αλλά ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν ήταν διατεθειμένα να συναινέσουν».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡωσίαΟΗΕέκθεση εμπειρογνωμόνωνδημοσιοποίησηεμπόδιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα