Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά και πώς τοποθετούνται οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν ανοίξει διαδικασίες αμφισβήτησης όμως η συζήτηση για την κεντροαριστερά και την ανάγκη / προοπτική σύγκλισης, κατά βάση με το υπό περιδίνιση ΠΑΣΟΚ, καλά κρατεί.

Αν δεν αλλάξει ο προγραμματισμός, το θέμα μοιραία θα τεθεί στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο (παράλληλα με την κρίσιμη ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ) – κάποιοι

πάντως αμφιβάλλουν για το αν θα συγκληθεί το όργανο.

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη που έχουν παρουσία στα ΜΜΕ μοιραία καλούνται να τοποθετηθούν για αυτό το ενδεχόμενο και τις σχετικές διεργασίες. Πλέον όλο και περισσότεροι δηλώνουν υπέρ της σύγκλισης και αναδεικνύουν την πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα, ήτοι την επιστροφή του προοδευτικού χώρου σε κυβερνητική τροχιά και την νίκη επί της δεξιάς και του Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια μάλλον απότομη μετεκλογική στροφή μπήκε γρήγορα στη συζήτηση, τηρώντας ωστόσο ισορροπίες με την προεκλογική απορριπτική στάση του.

Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι το κόμμα συνεχίζει αυτόνομα, με ορόσημο το Συνέδριό του και τις αλλαγές που αυτό θα σηματοδοτήσει, ωστόσο καλεί το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας σε κοινοβουλευτική συνεργασία, καθώς και στα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, και γενικότερα στη βάση. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει, πως σε ένα σενάριο που η σύγκλιση αποτελεί ευρύ κοινωνικό αίτημα, τότε για την αρχηγία του υπό ένωση σχήματος θα πρέπει να υπάρξει εκλογή από τη βάση, διαδικασία στην οποία δηλώνει από τώρα υποψήφιος, ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα αν χρειαστεί. Ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, θέλησε να δηλώσει παρών στη συζήτηση για όσους τον λογαριάζουν εκτός, (είτε από τα άλλα κόμματα είτε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ) και με εμφανή την ανησυχία για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και τα σενάρια επιστροφής του.

Ο μετεκλογικώς «επισπεύδων» Παππάς

Στη συζήτηση μπήκε γρήγορα και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δείχνει να αξιώνει ρόλο στις διεργασίες: κατέθεσε μάλιστα πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα αναδειχθεί από τη βάση. Πρόταση που μοιάζει με αυτή του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος μιλά για κοινό ψηφοδέλτιο ουσιαστικά από πέρυσι το καλοκαίρι.

Προφανώς η πρόταση Παππά διαφοροποιείται από αυτή του Κασσελάκη στο ότι παραπέμπει σε άμεση εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες, όταν η πρόταση του προέδρου παραπέμπει σε πιο αργές διαδικασίες και επί της ουσίας, δείχνει περισσότερο ελιγμός που στόχο έχει να περιφρουρήσει την κυριαρχία του εντός του κόμματος και να συντηρεί το μήνυμα προς τα έξω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στον προοδευτικό χώρο.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Παππάς στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στο πρόσφατο Συνέδριο, δίνοντας τότε μαζί με τους Σ. Φάμελλο και Γ. Τσίπρα, διέξοδο στην ηγεσία έναντι της παραλίγο προσφυγής στην ανανέωση της εντολής από τη βάση μετά την πρόκληση του Α. Τσίπρα.

Ο καχύποπτος Πολάκης και οι συν αυτώ

Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης σε συνέντευξή του χθες τοποθετήθηκε με καχυποψία και επιφύλαξη στην όλη συζήτηση και τα σενάρια που τη συνοδεύουν, εκφράζοντας μια μερίδα του κόμματος που θεωρεί – όπως και ο ίδιος – ότι η συζήτηση αυτή εκκινεί από κέντρα εξουσίας και επιδιώκει να καθοδηγήσει τα πράγματα με στόχο να αναδυθεί ένας δεύτερος πολιτικός πόλος, απέναντι στον Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής Χανίων, ο οποίος έχει ανοίξει εσχάτως κι ένα μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα, θέλησε ουσιαστικά να στιγματίσει τα διάφορα σενάρια – ανάμεσα σε αυτά και μιας πιθανής επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού – ως ελεγχόμενα από την οικονομική και πολιτική ελίτ. Δεν απέρριψε εξ ολοκλήρου τη συζήτηση, είπε ότι υπάρχει ανάγκη, και κατέθεσε την δική του πλατφόρμα για τους προγραμματικούς όρους σύγκλισης.

Διαφωνούντες και αποστασιοποιημένοι

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εκείνοι που ουσιαστικά μετά τη διπλή διάσπαση άρχισαν να διακρίνουν ότι δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής και κομματικής συνεννόησης με τον Κασσελάκη, αν και ορισμένοι ξεκίνησαν να θέτουν τις βάσεις της συζήτησης πολύ νωρίτερα – η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 ουσιαστικά εγκαινίασε αυτή τη συζήτηση.

Κατέφυγαν έτσι από τις αρχές του έτους στην ρητορική για τη σύγκλιση (μέσα από διάφορες εκδοχές και πλατφόρμες) ποντάροντας σε διεργασίες που θα ξεπεράσουν τον σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη σειρά του διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ήρθε για να μείνει και ότι «κάποιες καριέρες θα τελειώσουν» στο όνομα της ανανέωσης που ευαγγελίζεται.

Όταν ρωτούνται, δηλώνουν ότι δεν αμφισβητούν την ηγεσία, είναι σαφές όμως ότι δεν τον υπολογίζουν ως πολιτικό μέγεθος και αμφισβητούν την δυνατότητά του να δώσει ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ τη φυσιογνωμία κόμματος εξουσίας, επομένως βρίσκονται σε αναζήτηση, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν κοινό σχέδιο και με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάποιοι ανεβαίνουν ουσιαστικά στο «άρμα» των συγκλίσεων μετεκλογικά, μετά το 14,92% που κατέγραψε το κόμμα στην ευρωκάλπη.

Πρόσωπα όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χάρης Τσιόκας, ο Χρήστος Γιαννούλης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιώργος Τσίπρας, κ.ά. μετεκλογικά, με δεδομένο το μέτριο έως αρνητικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονται όλο και πιο εμφατικά υπέρ της σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, αν και με διαφορετικούς βαθμούς έντασης. Υπέρ τάσσεται και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπενθυμίζεται στο πρόσφατο συνέδριο «βγήκε» απέναντι στον Στ. Κασσελάκη ως υποψήφια για την ηγεσία. Η κ. Γεροβασίλη επιλέγει να τοποθετείται πιο ισορροπημένα λόγω και του θεσμικού της ρόλου (Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής) αλλά και διότι θεωρεί, όπως έχει δηλώσει, ότι η συζήτηση αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Διαβάστε ακόμη:

Πολάκης: «Βλέπει» κέντρα εξουσίας πίσω από τη συζήτηση για την κεντροαριστερά – «Δεν θα βάλω πλάτη», διαμηνύει

ΚΚΕ σε κυβέρνηση για φωτιές: «Μετά από τόσα “δύσκολα καλοκαίρια”, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες»

ΠΑΣΟΚ: Fake news η συνάντηση Αναστασίου με Καπνισάκη – «Αποκύημα φαντασίας που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ,kentroaristera, syriza