Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας τιμάται στο Cinema du reel στο Πομπιντού

"Π" ARTΣΙΝΕΜΑ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα «βρίσκεται» στην …καρδιά του Παρισιού σε λίγες μέρες! Θα τιμηθεί στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Cinema du reel που διοργανώνεται από την B.p.i (Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών), του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 19 ως τις 29 Μαρτίου στο Παρίσι.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προγραμματίζεται στο πλαίσιο του Cinema du reel η θεματική

ενότητα που αφορά σε Ταινιοθήκες που αγωνίζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να διασώσουν την εθνική κινηματογραφική τους κληρονομιά, και ασχολούνται με τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, και τη διανομή της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Το 2013 το φεστιβάλ είχε τιμήσει την Ταινιοθήκη της Χιλής, ενώ το 2014 την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας.

Με περισσότερους από 25.000 θεατές, το Cinema du reel, διοργανώνεται από το 1978 στο Κέντρο Πομπιντού και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς. Το φεστιβάλ στοχεύει στο να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη δημιουργία και την κινηματογραφική κληρονομιά του ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο. Ενώ παράλληλα αναδεικνύει τόσο ανερχόμενους όσο και ήδη καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Cinema du reel τιμά το 2015 το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Το αφιέρωμα, μια συνδιοργάνωση του Cinema du reel και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι, το Γραφείο της Μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, την Aegean Airlines, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τo σύλλογο Φωνή Γραφή.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο Μια ιστορία σε εικόνες: FOCUS στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το έργο της Ταινιοθήκης αναδεικνύεται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες:

-Διαμάντια της συλλογής: Οι περιπέτειες του Βιλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924), Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Μοναστηράκι (Γκαίη Αγγελή, 1976), Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983)

-Πολιτικές: Μέγαρα (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης 1974), Μπέττυ (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), To γελεκάκι (Ίρις Ζαχμανίδη,1976)

-Βιομηχανία και μετανάστευση: Γράμμα από το Σαρλερουά (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), Πρώτη ύλη (Χρήστος Καρακέπελης, 2011)

-Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο: Ημερολόγια αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012)

-Δάνεια τεκμηρίωσης: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1997, Ροβήρος Μανθούλης), Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών (1998, Ροβήρος Μανθούλης)

Την προβολή της ταινίας Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών πλαισιώνει συζήτηση με το Ροβήρο Μανθούλη στo αμφιθέατρο της INALCO.

Η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού θα προλογίσει τις προβολές, ενώ θα παρευρεθούν στο Παρίσι επίσης οι σκηνοθέτες Στέλλα Θεοδωράκη και Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

ΤαινιοθήκηΠομπιντούταινίεςαρχείοντοκιμαντέρ
Keywords
Τυχαία Θέματα