Η Τουρκία «ασφαλές καταφύγιο» για Ρώσους ολιγάρχες – Ο φόβος για δευτερεύουσες κυρώσεις

Από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε ένα κύμα σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα, αρκετοί ολιγάρχες αλλά και χιλιάδες άλλοι Ρώσοι βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία, που θεωρείται ασφαλές μέρος για να μείνουν, να επενδύσουν και να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Η λειτουργία της χώρας ως ασφαλές καταφύγιο εγκυμονεί κινδύνους για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας

που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σκληρές αποφάσεις και κυρώσεις εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εντείνουν την πίεση στη Μόσχα με ευρύτερες «δευτερεύουσες» κυρώσεις, επισημαίνει το Reuters.

Η Τουρκία είπε ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις και δεν τις επιβάλλει.

Η οικονομία της Τουρκίας, που έχει ήδη πληγεί από μια νομισματική κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Περίπου 14.000 Ρώσοι φέρεται να έφτασαν στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί από τους οποίους κουβαλούσαν πολλά μετρητά λόγω των φραγμών στις πιστωτικές τους κάρτες και της αδυναμίας στο να κάνουν βασικές τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με μεσίτες, πολλοί Ρώσοι χρησιμοποιούν μετρητά για να αγοράσουν ακίνητα ως ασφαλή επένδυση.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ένας από τους πολλούς Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα από τη Δύση, έχει επίσης επισκεφθεί την Τουρκία και δύο από τα σούπερ γιοτ του συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελλιμενίστηκαν σε τουρκικά θέρετρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Ρώσοι πολίτες είναι «φυσικά» ευπρόσδεκτοι και μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ήδη κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ολιγαρχών, έχουν παγώσει τα αποθεματικά της Ρωσίας και την έχουν εκδιώξει από το τραπεζικό σύστημα SWIFT ενώ θα μπορούσαν να πιέσουν την Άγκυρα να κάνει το ίδιο. Οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε όσους συναλλάσσονται με κύριο στόχο, τη Ρωσία.

«Εάν η ανθρωπιστική τραγωδία συνεχιστεί και ο Πούτιν δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει, νομίζω ότι οι δευτερεύουσες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Χακάν Ακμπάς, ιδρυτικός εταίρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία ασχολείται με τις κυρώσεις.

«Η Δύση θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε οποιεσδήποτε πιθανές χώρες που εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους Ρώσους ολιγάρχες, ώστε να μην γίνουν ασφαλή καταφύγια», είπε. «Τα χέρια της Άγκυρας θα ήταν δεμένα… και θα έπρεπε αναπόφευκτα να λάβει μια πιο σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας».

Μια σκληρότερη προσέγγιση θα εξανάγκαζε τις τουρκικές τράπεζες και εταιρείες που συναλλάσσονται με Ρώσους πελάτες ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, να τους αποκλείσουν από το πελατολόγιό τους. Το 2020, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε δευτερεύουσες κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, στον επικεφαλής της και σε άλλους σχετικά με την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400.

Ωστόσο, δεδομένων των προσπαθειών της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, θα μπορούσε να αποφύγει τα διασταυρούμενα πυρά των κυρώσεων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαιρέτισε τον διπλωματικό ρόλο της Άγκυρας, ενώ πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις».

Πώς προετοιμάζονται οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με μια πλημμύρα νέων Ρώσων πελατών, οι τουρκικές τράπεζες αντιστάθηκαν σε ορισμένα αιτήματα καταθέσεων και μεταφορών και ενίσχυσαν τους ελέγχους συμμόρφωσης υπό το φόβο της παράβασης των κυρώσεων.

Αυτό έχει απογοητεύσει ορισμένους Ρώσους. Αλλά αντανακλά την επιφυλακτικότητα του τραπεζικού τομέα που επιδιώκει να αποφύγει την επανάληψη της πολυετούς δίωξης από τις ΗΠΑ κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η ρυθμιστική αρχή της τράπεζας BDDK είπε ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για περιορισμό των πολιτών οποιασδήποτε χώρας. Ωστόσο, ανώτερη τραπεζική πηγή είπε ότι οι κυρώσεις παρόλα αυτά «εκλήφθηκαν ως νέος κίνδυνος» και οι εταιρείες έχουν συναντηθεί πολλές φορές για να το συζητήσουν από την έναρξη του πολέμου.

Μεγάλες τουρκικές εταιρείες και όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων έχουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία και η Μόσχα τις πιέζει τώρα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να πληρώσουν εργαζομένους ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οποιεσδήποτε συνέπειες κυρώσεων θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω την εικόνα της Τουρκίας στους ξένους επενδυτές μετά από χρόνια ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής και εκροών.

Αυτή η εικόνα δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα πέρυσι όταν ένας διεθνής εποπτικός φορέας, η Financial Action Task Force, υποβάθμισε την Τουρκία στη λεγόμενη γκρίζα λίστα επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Κίεβο: Ανακοίνωσε τα ονόματα 620 «Ρώσων πρακτόρων» που εμπλέκονται σε «εγκληματικές ενέργειες» στην Ευρώπη

Oscars 2022: Πώς σχετίζεται το αστείο του Chris Rock με την ταινία «GI Jane»

Ουκρανία: Πάνω από 500 δισ. ευρώ οι οικονομικές απώλειες λόγω του πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα