Η τροπολογία Τσίπρα και η αναφορά σε «δύσκολες αποφάσεις»

Στη γραμμή περί «λευκής πετσέτας» παραμένει η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην κυβέρνηση για την πανδημία και μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την Τρίτη. Η Κουμουνδούρου τα χαρακτήρισε «ημίμετρα» που αποκαλύπτουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Διαπίστωσε δε «ακραίες αντιφάσεις» στο γεγονός ότι ενώ προβλέπεται η υποχρέωση ράπιντ ή μοριακού τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε τράπεζες,

υπηρεσίες, εμπορικά και εστίαση, εξαιρούνται για ακόμη μια φορά οι εκκλησίες και οι πιστοί αφήνονται στο «έλεος του Θεού», αφού η κυβέρνηση δεν λαμβάνει «κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας».

Το κενό επιχείρησε να καλύψει χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Προηγουμένως, στη σχετική δήλωσή του σέρνει τα εξ αμάξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

-Τον κατηγορεί για «επιλεκτική ατολμία» και λήψη μέτρων με κριτήριο το πολιτικό κόστος και τον φόβο να έρθει σε ρήξη με την εκλογική του πελατεία. «Την ώρα που μετράμε νεκρούς, αυτός μετράει ψήφους» τόνισε. Και του χρεώνει «λαϊκισμό», καλώντας τον να προσχωρήσει στον «ορθό λόγο».

-Του καταλογίζει ότι σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως αυτή, για μια ακόμη φορά αρνείται τη συναίνεση.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας την πρότασή του για την επιτροπή με ειδικούς κοινής αποδοχής, παρά την απόρριψη της κυβέρνησης, της έδωσε νέα χροιά ή εν πάση περιπτώσει έκανε το μήνυμα πιο καθαρό για την περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό την πρώτη φορά: έδωσε χαρακτήρα επιμερισμού του πολιτικού κόστους με ανάληψη μέρους αυτού από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται:

«Αν δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος για δύσκολες αποφάσεις, επαναφέρω την πρότασή μου: να ορίσουμε μια ολιγομελή επιτροπή από υψηλού κύρους επιστήμονες να μας υποδείξουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να τα αποδεχθούμε όλοι».

Ανοιχτά ενδεχόμενα

Αίσθηση στο μεταξύ προκαλεί η αναφορά σε «δύσκολες αποφάσεις», καθώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της ανακοίνωσης, τα τεστ σε ανεμβολίαστους πιστούς κ.λπ. – άλλωστε η πρόταση για την επιτροπή κοινής αποδοχής είχε προηγηθεί των μέτρων της κυβέρνησης. Αντιθέτως μπορεί να πει κανείς ότι η αναφορά αυτή φαίνεται να αφήνει ανοιχτά και άλλα θέματα για τα οποία είναι δύσκολη η απόφαση και τα οποία αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τα αποκλείει, αλλά κανείς δεν εγγυάται τι θα συμβεί σε λίγες εβδομάδες: ο λόγος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. κληρικοί, ένστολοι, Δημόσιο κ.λπ.) ή ακόμη κι ένα λοκντάουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Αιματολογίας και γιατρός στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας – ο οποίος εδώ και περίπου έναν χρόνο είναι τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα – υποστηρίζει τον καθολικό, μαζικό εμβολιασμό (κάτι που στην πράξη παραπέμπει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό), ενώ σε πρόσφατο σχόλιό του στον λογαριασμό του στο Facebook προειδοποιεί ότι, όπως είναι η κατάσταση σήμερα, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί ώς τα Χριστούγεννα και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό να πάει και λοκντάουν να κάνει.

Επίσης, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας σε ανάρτησή του χθες παραπέμπει σε tweet του Γρ. Γεροτζιάφα για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο και σημειώνει πως ο ίδιος θα προσέθετε ότι η αρχή πρέπει να γίνει από στρατιωτικούς, αστυνομικούς και ιερείς. «Η επιστήμη μπροστά από τις προκαταλήψεις» σημειώνει και εν είδει υστερόγραφου αναφέρει τα εξής: «Η Αριστερά πρέπει να βάζει μπροστά το κοινό καλό και όχι τις ατομικές ιδιοτροπίες, προκαταλήψεις, φοβίες, θρησκοληψίες. Αυτά τα περί ατομικών ελευθεριών, για την αποφυγή εμβολιασμού, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Όποιος θέλει απόλυτη ατομική ελευθερία υπάρχει και η κορυφή του Ολύμπου. Η κυβέρνηση φοβάται μη χάσει πελατεία, εμείς;». Κοινώς, παροτρύνει σε πιο δραστικές θέσεις για τον εμβολιασμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η Αριστερά «φοβάται» ένα ειδικό κοινό που αρνείται τα εμβόλια από «ατομική ιδιοτροπία» με πρόσχημα τις ατομικές ελευθερίες.

Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα

Προς το παρόν, πάντως, στη δημόσια εκφώνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε χαλαρότητα και να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμη λοκντάουν, το οποίο χαρακτηρίζει «καταστροφικό» για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου φροντίζει από τώρα να διαχωρίσει τη θέση της από πιθανή επιβολή λοκντάουν το επόμενο διάστημα και να αποδώσει την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ένα λοκντάουν θα είναι καταστροφικό και αν δεν το αποφύγουμε θα φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση με τα λάθη και τις παραλείψεις της και το χάιδεμα των αντιεμβολιαστών.

Τους τελευταίους ο ΣΥΡΙΖΑ τους χρεώνει στην κυβέρνηση ήδη από τον ανασχηματισμό και την τοποθέτηση Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας – καθώς, όπως συχνά αναφέρουν, θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα με το δεξιό αντιεμβολιαστικό κοινό –, πολλώ δε μάλλον με την τωρινή εξαίρεση για τις Εκκλησίες.

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις προτάσεις του για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ – το χαρακτηριστικό περιστατικό της on camera κατάρρευσης του διευθυντή της Α’ κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γ. Γκαμπράνη δίνει πλέον μια ευρύτερη «νομιμοποίηση» στη θέση αυτή –, για την αραίωση των σχολικών τμημάτων και σε κάθε περίπτωση την αποτροπή των συγχωνεύσεων που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, για την πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και των κλινών ΜΕΘ, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται στο κόκκινο.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Να συζητήσουμε ιδεολογικά και πολιτικά χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση» (Videos)

Λοβέρδος: Παρουσίασε τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ

Μητσοτάκης: Τι απάντησε για τις εκκλησίες – Και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα