Η βαριά ατζέντα της Ε.Ε.

9 Ιουνίου 2024. Οι σημερινές ευρωεκλογές θα αναδείξουν τους εκπροσώπους των κρατών – μελών που θα εκπροσωπήσουν τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης στο Κοινοβούλιό τους για την επόμενη πενταετία.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν και θα μας απασχολήσουν κατά τη νέα ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και κατά τη συνεχιζόμενη θεσμική συζήτηση που αφορά στην εξέλιξη της Ε.Ε., θα επικεντρώνονται στη γεωστρατηγική πολιτική, στην αντιμετώπιση των μεγάλων

προκλήσεων, δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ένοπλες συγκρούσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων στη Γάζα και στην εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης το ενδοπαλαιστινιακό πρόβλημα, που απασχολεί και τους διαμεσολαβητές για την επίτευξη ευρύτερης ειρήνης, επειδή διχάζει τους Παλαιστινίους, παρά τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ευθεία αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων της Παλαιστινιακής Αρχής, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς από τη Χαμάς, αλλά και οι επιλογές του Ισραήλ, προκειμένου να εξασφαλίσει διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς, επιβαρύνουν την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή και τους όρους σταθερότητας που ήδη αποσταθεροποιούν:

– η κατάσταση στην Υεμένη,

– οι πολιτικές διαφοροποιήσεις στο Ιράν, εσωτερικοί αφανείς και εμφανείς ανταγωνισμοί σε συνδυασμό με την ιρανική παρεμβατική πολιτική στην ευρύτατη γειτονιά του,

– η παραμένουσα πολιτική αστάθεια στη Λιβύη και οι παράνομες συνεργασίες της Τρίπολης με την Τουρκία,

– το Σουδάν,

– οι ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία,

– η επιθετική δογματική κινεζική θέση για «Μία Κίνα» όσον αφορά το μέλλον της Ταϊβάν και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Εκτός των πιο πάνω υπάρχουν και πολλά άλλα διεθνή προβλήματα που εμφανώς εκκινούν από ανταγωνισμούς των τριών υπερδυνάμεων δημιουργώντας πολλά μέτωπα συγκρούσεων, θερμότερων ή διπλωματικότερων.

Μισός αιώνας κατοχή

Η Ε.Ε. πέραν όλων των μεγάλων απειλών, ορατών διά γυμνού οφθαλμού, υποχρεώνεται για τις ανάγκες των γεωστρατηγικών, ενεργειακών της σχεδιασμών για αποκατάσταση της σταθερότητας στον ευρωπαϊκό χώρο και στις γειτνιάζουσες περιοχές να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τις εξελίξεις των σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου, όπως αναδείχθηκε από το πρόσφατο συμβούλιο κορυφής.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, περισσότερο από κάθε κράτος – μέλος και θεσμό της Ε.Ε., εξ αιτίας και της συμπλήρωσης 50 ετών από την εισβολή, ενεργοποιούνται πολιτικά και στρατηγικά ώστε να αρθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία και να αμβλυνθούν οι εντάσεις της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εισβολής.

Προφανώς και θα βρεθεί το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, αντιμέτωπο με την αναθεωρητική τουρκική πολιτική, που δημιουργεί σοβαρό δομικό πρόβλημα σε όλη τη λειτουργία – πολιτική, οικονομική, θεσμική, κοινωνική – της Ε.Ε., παρόλο που η Αθήνα στηρίζει την ολοκλήρωση της τουρκικής ενταξιακής διαδρομής.

Στην επέτειο των 50 ετών της εισβολής και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής ο θρήνος και ο πόνος αποκορυφώνονται παραμένοντας κυρίαρχα στοιχεία της τραγωδίας, που μας θλίβει και ταυτόχρονα μας εξοργίζει όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία της εισβολής (20 Ιουλίου 1974).

Όμως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στη διάρκεια του μισού αιώνα που παρήλθε με διεθνή ανοχή της τουρκικής παρανομίας, οι κυπριακές κυβερνήσεις τιμούν τους νεκρούς τους όχι μόνο με μνημόσυνα, αλλά με σημαντικές διεθνείς επιτυχίες που επιτρέπουν με πολιτικό πλεονέκτημα να επιδιωχθεί το 2024 επανέναρξη των συνομιλιών από θέση ισχύος, χωρίς να λησμονείται ό,τι έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν από επιλογές που δίχασαν τον κυπριακό πληθυσμό.

Παρά την επιχειρηματολογία των τετελεσμένων και των χαμένων ευκαιριών συνεχίζουν να κυριαρχούν όσα δημιούργησαν ως τετελεσμένα σε βάρος της Τουρκίας η Ελλάδα και η Κύπρος (2004) εμποδίζοντας την Άγκυρα να επιβάλει τις αναθεωρητικές πολιτικές της.

Το πολιτικό έργο που επιδιώκεται προς όφελος του Κυπριακού εξασφαλίζεται μόνο μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιοποιώντας ταυτοχρόνως τη συνολική εργασία που διαμορφώθηκε από το 1960 στον ΟΗΕ, που συμπληρώνεται ενισχυτικά και καθοριστικά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. τερμάτισε σε αξιοπρόσεκτο βαθμό τους αναθεωρητισμούς της Τουρκίας και τις κατευθυνόμενες ψηφοφορίες που μπορούν να επιτύχουν στα Ηνωμένα Έθνη ομάδες κρατών, οι οποίες συντάσσονται σε κοινές δράσεις και στήριξη ψηφισμάτων με μοναδικά συνδετικά τους χαρακτηριστικά μία διευρυμένη συναντίληψη κοινής θρησκείας και κακής αποικιοκρατικής εμπειρίας.

Όπλο η ένταξη

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών παρέχουν το δικαίωμα στους Κύπριους ευρωβουλευτές να περιλάβουν στο επιτελείο των συνεργατών τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες με ισχυρά κυπριακά διαβατήρια και να προσκαλέσουν στα ταξίδια που διοργανώνουν για ενημέρωση και εξοικείωση όλων των πολιτών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς Κύπριους απ’ όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβλέποντας με πολιτικό ορθολογισμό οποιαδήποτε αντίδραση της κατοχικής δύναμης, που καταπιέζει τους Κυπρίους στα κατεχόμενα και εμποδίζει την καλή λειτουργία της δημοκρατίας και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Προώθηση κάθε ήπιας πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, της μορφής που προαναφέρθηκε, μεταφέρει ισχυρά μηνύματα προς τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας ότι μετά το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται πλέον εγγυήσεις τρίτων για την καλή διακυβέρνηση και τη λειτουργία του κράτους καθόσον ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. Στην Ενωμένη Ευρώπη εξασφαλίζεται κατά κοινή ομολογία καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό σύστημα το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατική λειτουργία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος όλων των διεκδικήσεων και απαιτήσεων κάθε Κύπριου, αλλά και συνολικά του κυπριακού λαού για να επιτύχει κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη, πρόοδο και ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητάς του.

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τα κόμματα, οι εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και κάθε κοινωνική ομάδα μέσα στην Ε.Ε. έχουν εξασφαλισμένους τρόπους να αναδείξουν τις απαιτήσεις τους, αλλά και τη διαφορετικότητά τους, υποστηριζόμενοι από ένα προωθημένο σύστημα δικαίου και κοινωνικής κατανόησης που εδράζεται στη σταθερή βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Οι ευρωεκλογές του 2024 αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για προώθηση των διεκδικήσεων κάθε μορφής προκειμένου να εξελιχθεί θεσμικά η Ε.Ε., που τόσο πολύ έχει προκληθεί από τις διεθνείς κρίσεις.

Οι… φίλοι Βρετανοί

Προφανώς το μέλλον των Κυπρίων πολιτών εξασφαλίζεται πρωτίστως από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το πλαίσιο του ΟΗΕ και όχι από οποιαδήποτε πρόθεση που προβάλλουν τρίτες προς την Ε.Ε. κυβερνήσεις, δυστυχώς μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αυτοβούλως αποχώρησε από την Ε.Ε. και επέλεξε να συγκαταλέγεται, έστω και με αυξημένη πολιτική συμβολή, στις τρίτες προς την Ε.Ε. χώρες.

Βεβαίως η διμερής προτιμησιακή σχέση των κυβερνήσεων της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ισχυρότατη, όπως διαχρονικά το επιλέγουν οι δύο πλευρές, αναγνωρίζοντας την πολυδιάστατη σημασία της σχέσης τους.

Ακόμη και θέματα πολύ μεγάλων εντάσεων, όπως η διαμορφούμενη κίνηση Βρετανών κοινοβουλευτικών για απευθείας αεροπορική σύνδεση Λονδίνου με το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την κυπριακή κυβέρνηση, χάριν της βαθιάς γνώσης που διαθέτει επί της βρετανικής νομοθεσίας και της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, που συνομιλούν στη βάση και κοινών εμπειριών για θέματα νόμων, εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, και επιβολών του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λευκωσία και Λονδίνο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βρετανική νομοθεσία προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις ακόμη και σε υπουργούς αν βρετανικό αεροσκάφος προσγειωθεί σε οποιοδήποτε παράνομο ή μη αποδεκτό από τους διεθνείς κανονισμούς αεροδρόμιο.

Την απόλυτη γνώση και εμπειρία ειδικά επί του θέματος του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Κύπρο διαθέτει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στα χρόνια της θητείας του στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ως διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου και υπουργός Εξωτερικών, χειρίσθηκε αποτελεσματικά το θέμα μαζί με πολλά άλλα πολύπλοκα θέματα που η Τουρκία και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούσαν να επιβάλλουν, αλλά έβρισκαν πάντοτε μπροστά τους τον αδιαπέραστο τοίχο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και τη νομοθεσία των ευρωπαϊκών κρατών.

Πενήντα χρόνια δοκιμασιών, εντάσεων, κρίσεων, ανικανοποίητης προσδοκίας για αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων βαρύνουν στην ιστορική και πολιτική εξέλιξη της Κύπρου. Όμως δεν παραβλέπεται από καμία ενδιαφερόμενη πλευρά το γεγονός της ένταξης στην Ε.Ε., που επιτρέπει στην Κύπρο να εκλέξει στις 9 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρωβουλευτές που θα αξιοποιήσουν όλα τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρά τις αδυναμίες που διαπιστώνονται στη θεσμική και πολιτική – στρατηγική ενηλικίωση της Ε.Ε. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, «δεν υπάρχει κακό που να μην γεννάει κάποιο καλό/ this ill wind has to blow somebody good/ bu kötü rüzgar iyi birini estirmeli».

Με τον προσήκοντα σεβασμό στο σύνολο των Κυπρίων που θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών για να αναδείξουν την πολυπολιτισμική αξία της επιλογής τους να ανήκουν στην Ε.Ε. και την απαίτησή τους για άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, που δεν προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

* Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.

Διαβάστε επίσης:

Οργή Κρεμλίνου για Μακρόν: Πυροδοτεί εντάσεις στην Ευρώπη με τις προκλητικές δηλώσεις του για την Ουκρανία

Τρόμος στις ΗΠΑ: Ένοπλος πυροβολεί τυχαία αυτοκίνητα, σκοτώνει έναν άνδρα (Video, σκληρές εικόνες)

Ερυθρά Θάλασσα: Σοβαρή απειλή για τους αχινούς και τα κοράλλια, κίνδυνος θαλάσσιας πανδημίας

Keywords
ατζεντα, ιουνίου, νέα, οηε, λύση, λιβυη, κυπρος, ελλαδα, αθηνα, wind, blow, ηπα, video, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κομματα, αποτελεσματα, ημερομήνια, χωρες, το θεμα, αυτοκινητα, γνωση, δημοκρατια, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιερουσαλημ, ιραν, ισραηλ, κυπρου, λονδινο, οηε, ουκρανια, πλαισιο, υεμενη, αγκυρα, αεροδρομιο, αιωνας, γαζα, γεγονος, γειτονια, δυστυχως, δηλωσεις, ευκαιρια, υπαρχει, εκφρασεις, ενημερωση, εξελιξη, εξοικειωση, ετων, ευρωπη, κυβερνηση, κινηση, κυπριακα, λευκωσια, λειτουργια, λύση, μηνυματα, μνημοσυνα, ομαδα, ουδεν κακον αμιγες καλου, οφελος, προβληματα, σεβασμος, συζητηση, σχεδιο, σχεδιο αναν, ταξιδια, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, αφανεις, blow, δικαιωμα, εφαρμογη, ευθεια, φιλοι, υπουργειο, εισβολη, ιουνίου, μπροστα, ομαδες, οργανα, σκοτωνει, θεματα
Τυχαία Θέματα
Ε Ε,e e