Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και κάνει το δέρμα να… λάμπει!

Πιθανώς έχετε δει την βιταμίνη Ε στα συστατικά πολλών προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Ωστόσο δεν την χρειαζόμαστε μόνο για αισθητικούς λόγους. Συμμετέχει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες και είναι απαραίτητη γενικότερα για την υγεία.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, συνεργάτις στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η βιταμίνη αυτή είναι λιποδιαλυτή και διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χάρη σε αυτές καταπολεμά τις βλάβες

που προκαλούν οι  ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – ένα είδος ιδιαίτερα δραστικών μορίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη πολλών χρονίων παθήσεων.

Σε αντίθεση, όμως, με αυτό που υποδηλώνει η ονομασία της, η βιταμίνη Ε δεν είναι μία ενιαία ουσία. Αντιθέτως, διαθέτει οκτώ χαρακτηριστικές μορφές. Οι τέσσερις από αυτές είναι τοκοφερόλες και οι υπόλοιπες τοκοτριενόλες. Η πιο συχνή μορφή είναι η άλφα-τοκοφερόλη, η οποία υπάρχει στα υψηλότερα επίπεδα στους ιστούς του σώματος και στο ήπαρ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι υπόλοιπες επτά μορφές είναι λιγότερο σημαντικές. Κάθε μία έχει τις δικές της ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα τρόφιμα συχνά περιέχουν δύο ή περισσότερες μορφές.

Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη που μας παρέχει η βιταμίνη Ε; Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ άλλων προσφέρει τα εξής:

Συμβάλλει στην υγεία των ματιών

Η βιταμίνη Ε ασκεί προστατευτική δράση στα κύτταρα των ματιών. Η επαρκής πρόσληψή της μέσω της διατροφής, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος και καταρράκτη. Στους ασθενείς που ήδη έχουν εκφύλιση της ωχράς συχνά χορηγούνται ειδικά συμπληρώματα που περιέχουν μεταξύ άλλων και αυτή την βιταμίνη.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις ιών και βακτηρίων πρέπει να έχουμε γερό ανοσοποιητικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύτταρά του περιέχουν άφθονη βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά θρεπτικά συστατικά για τη ρύθμισή του. Αντιθέτως, η έλλειψή της προκαλεί διαταραχή της ανοσολογικής λειτουργίας.

Η βιταμίνη δρα άμεσα στα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλά και έμμεσα, επηρεάζοντας φλεγμονώδεις ουσίες που παράγουν άλλα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Οι πάσχοντες από νοσήματα που εμποδίζουν την απορρόφηση των λιπών ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Ε. Η Dr. Zumpano συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, εάν πάσχετε από νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου, όπως:

ΚοιλιοκάκηΝόσο του CrohnΕλκώδη κολίτιδα

Ενδέχεται να χρειάζεστε συμπλήρωμα της βιταμίνης, αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Η βιταμίνη Ε διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει το αίμα να δημιουργήσει θρόμβους στο εσωτερικό τους.  Σε υψηλές δόσεις, όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να μην λαμβάνει κάποιος συμπληρώματα με την βιταμίνη, εάν δεν το έχει συστήσει ο γιατρός του.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μερικές μελέτες έχουν δείξει πως τα πολύ χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα. Δεν πρέπει, όμως, να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα της βιταμίνης για να προστατευθείτε από τον καρκίνο, διότι σε υψηλά επίπεδα μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προτιμότερο είναι να την λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας.

Χαρίζει υγεία στο δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και η «ασπίδα» μας με τους περιβαλλοντικούς εχθρούς που μας περιβάλλουν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιοί και βακτήρια, τα υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου κ.λπ. Η βιταμίνη Ε εκ φύσεως υπάρχει στο λίπος του δέρματος (στο σμήγμα) και υπερασπίζεται τα δερματικά κύτταρα από τις βλάβες. Όταν, εξ άλλου, εφαρμόζεται τοπικά, συντελεί και στην ενυδάτωσή του, επισημαίνει η Dr. Zumpano.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Φακές: Με τι να τις φάτε για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Όγκος στον εγκέφαλο: Τα συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται

Διαβήτης τύπου 2: Ο βιοδείκτης που καθορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και κάνει το δέρμα να… λάμπει!,