Η Βρετανία ερευνά εάν κρατικοί παράγοντες υποδαυλίζουν τις ακροδεξιές φιέστες μίσους – Τα social media και οι «φάρμες» των τρολ

Η βρετανική κυβέρνηση διερευνά εάν τα ακροδεξιά επεισόδια που σαρώνουν τη χώρα ενισχύονται και πυροδοτούνται με «εμπλοκή κρατικών παραγόντων».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί από πολλαπλά ξεσπάσματα βίας κατά των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες, με ακροδεξιούς διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, να θέτουν ως στόχο τζαμιά και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Τα επεισόδια ακολούθησαν το θανατηφόρο μαχαίρωμα τριών νεαρών κοριτσιών σε ένα μάθημα χορού στην παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ

την περασμένη εβδομάδα.

Αμέσως μετά από αυτές τις δολοφονίες, ψευδείς αναφορές κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ότι ο δολοφόνος ήταν ένας αιτών άσυλο που ονομαζόταν Ali Al-Sakati.

Το πρακτορείο που προώθησε πρώτα αυτόν τον ψευδή ισχυρισμό, αποκαλούμενο «Channel3 Now», δημοσίευσε ότι ο ύποπτος ήταν «στη λίστα παρακολούθησης της MI6 [υπηρεσία ασφαλείας]» και ήταν «γνωστός στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας». Ο ισχυρισμός του ενισχύθηκε από εξέχοντες ακροδεξιούς influencers, όπως ο Andrew Tate και ο Tommy Robinson.

Η Daily Mail ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι το Channel3 Now — του οποίου την ανάρτηση είδαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα πριν διαγραφεί και ζητηθεί συγγνώμη — ξεκίνησε να εκμπέμπει πριν από 11 χρόνια ως ρωσικό κανάλι στο YouTube.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Στάρμερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η οπτική γωνία εξετάζεται τώρα από τις βρετανικές αρχές.

«Σαφώς έχουμε δει δραστηριότητα από μποτ στο διαδίκτυο, μεγάλο μέρος της οποίας μπορεί κάλλιστα να ενισχύεται ή να έχει εμπλοκή κρατικών παραγόντων, ενισχύοντας μέρος της παραπληροφόρησης που έχουμε δει», είπε ο εκπρόσωπος.

«Και αυτό είναι κάτι που εξετάζουν η NCA [Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος] και το DSIT [Τμήμα Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας], σε σχέση με αυτό που έχουμε δει στο διαδίκτυο».

«Κάποιες από τις παραπληροφορίες που έχουμε δει στο διαδίκτυο, ενισχύονται από γνωστή δραστηριότητα bot — η οποία όπως λέω μπορεί να συνδεθεί με δραστηριότητα που υποστηρίζεται από το κράτος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία διερευνά κρατική παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik προώθησαν ψευδή δημοσιεύματα σχετικά με τη δηλητηρίαση του πρώην αξιωματικού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 σε βρετανικό έδαφος.

«Εργοστάσια τρολ»

Η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε καθώς ο Στάρμερ, που εξελέγη μόλις πριν από ένα μήνα, αγωνίζεται να ανακτήσει τον έλεγχο της τάξης στους δρόμους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός – που προήδρευσε της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων Cobra τη Δευτέρα – έχει κάνει λόγο για ακροδεξιούς «τραμπούκους» και προειδοποίησε όσους συμμετέχουν στη βία ότι «θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου».

Τη Δευτέρα, ο κορυφαίος υπουργός Εσωτερικών του, Ιβέτ Κούπερ, κατέστησε σαφές ότι η κύρια εστίαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι στους εγχώριους εγκληματίες.

Αν και αναγνώρισε ότι «μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο», είπε ότι οι αρχές επικεντρώνονται σε «τοπικές ομάδες και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από εκείνες που τροφοδοτούνται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές» — καθώς και «τοπικούς λεηλάτες» που εντάσσονται ευκαιριακά με η βία.

Ο Τζον Γούντκοκ, σύμβουλος της κυβέρνησης για την πολιτική βία, έχει, ωστόσο, προειδοποιήσει ότι τα «εργοστάσια τρολ» σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην αναταραχή.

«Έκανα μια βασική σύσταση στην ανασκόπησή μου να δώσουμε στις υπηρεσίες πληροφοριών περισσότερη δύναμη, περισσότερες δυνατότητες, να πατάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα εχθρικά κράτη εκμεταλλεύονται κάθε περιστατικό για να δημιουργήσουν παραπληροφόρηση και να φουντώσουν τις φλόγες των Βρετανών ακραίων παραγόντων», είπε.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Να κάνετε τα πάντα για να αποτραπεί σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – Σχέδιο του ελληνικού ΥΠΕΞ για επαναπατρισμό Ελλήνων

Νταγκ Έμχοφ: Παραδέχθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση στον πρώτο του γάμο ο σύζυγος της Κάμαλα Χάρις

Στο Ιράν ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού

Keywords
Τυχαία Θέματα