Η υβριδική εργασία αλλάζει την αγορά ακινήτων – Γιατί κερδίζουν έδαφος τα «ευέλικτα» γραφεία

Η ανάγκη των εργαζόμενων αλλά και των επιχειρήσεων για ένα νέο πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στο παγκόσμιο real estate, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανάπτυξη των γραφειακών χώρων.

Ειδικά τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς ο αριθμός των ευέλικτων χώρων γραφείων παγκοσμίως φαίνεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026, και τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προωθήσουν στην αγορά, ακίνητα που ταιριάζουν στην υβριδική εργασία.

Αυτό προκύπτει

σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.000 εταιρείες ακινήτων σε όλον τον κόσμο, με την υβριδική εργασία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι θέλουν ευελιξία και οι προνοητικοί εργοδότες το αντιλαμβάνονται αυτό. Πράγματι, το 77% των ερωτηθέντων στην έρευνα της JLL συμφωνούν ότι η προσφορά υβριδικής εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, ενώ το ίδιο ποσοστό προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα θέτουν επί τάπητος το ζήτημα για αλλαγή τού εργασιακού μοντέλου μέχρι το 2025.

Αυτό ταυτίζεται με τα ευρήματα έρευνας της IWG, ιδίως ότι το 77% των εργαζομένων δηλώνουν ότι μια βάση πιο κοντά στο σπίτι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο θα λαμβάνουν υπόψη τους στην αναζήτηση εργασίας στο μέλλον.

Επίσης πέρυσι, η μελέτη της PwC για την απομακρυσμένη εργασία διαπίστωσε ότι το 87% των εργαζομένων προτιμούν αυτόν τον τρόπο εργασίας. Στην έρευνα της IWG, περίπου οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους προχώρησαν ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα αναζητούσαν άλλη δουλειά αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Όλα αυτά αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση για τους μεσίτες, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους ιδιοκτήτες στον τομέα των ακινήτων, για το ποια ακίνητα θα τροφοδοτήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ευέλικτους χώρους

Μεγάλη ώθηση στο cloud

«Γενικά πάρα πολλές θέσεις εργασίας έχουν γίνει απομακρυσμένες κι αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους» μας εξηγεί ο Νίκος Μανομενίδης της μεσιτικής εταιρίας ακινήτων eXp Ελλάδας.

«Ο ένας είναι οικονομικός καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους και ο δεύτερος λόγος ότι μετά την πανδημία μεγάλος αριθμός εργαζόμενων δεν επιθυμεί να γυρίσει πίσω στο γραφείο τουλάχιστον με τους προ- covid όρους.»

Ο Νίκος Μανομενίδης

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη έδωσε μεγάλη ώθηση στα περιβάλλοντα cloud σε ότι αφορά την αποθήκευση δεδομένων και εγγράφων αλλά και στην επικοινωνία.

Η εξοικείωση των εργαζόμενων με τα περιβάλλοντα αυτά υπήρξε πολύ μεγάλη μετά την πανδημία με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλέον επαγγελματικά ταξίδια για «ψύλλου πήδημα» όπως γίνονταν κατά κόρον προ covid.

Έτσι οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν εργαζόμενους σε πολλά σημεία του κόσμου κερδίζουν τόσο από το κόστος των ξενοδοχείων όσο και των αεροπορικών ταξιδιών.

«Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσα από ένα virtual περιβάλλον με τα avatar τους, με τον έναν να βρίσκεται στο Παρίσι και τον άλλο στο Χονγκ Κονγκ» επισημαίνει ο κ. Μανομενίδης.

Όλα αυτά επηρεάζουν τους φυσικούς χώρους εργασίας και στην Ελλάδα, με τις ανάγκες να προσανατολίζονται πλέον στη ζήτηση μικρότερων σε εμβαδόν αλλά ποιοτικότερων γραφείων.

«Οι επιχειρήσεις έχουν την πολυτέλεια να βελτιώνουν τους χώρους τους δημιουργώντας πλέον μικρότερα αλλά υβριδικά γραφεία, που να μπορούν εύκολα να μετατραπούν αν χρειαστεί από γραφεία σε συνεδριακούς χώρους ή σε κάτι άλλο» αναφέρει ο επικεφαλής της exp Ελλάδας.

Εργασιακά «hot spots» στα περίχωρα

Ένα πράγμα που είναι σαφές από την έρευνα της JLL είναι ότι τα κριτήρια ESG θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα, με το 74% να δηλώνει ότι είναι πιθανό να πληρώσει premium για φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους γραφείων και το 56% να το πραγματοποιεί μέχρι το 2025. Δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία των επιχειρήσεων.

Μέρος τού να είναι κανείς πιο βιώσιμος είναι, φυσικά, η μείωση των χρόνων μετακίνησης, και αυτό σημαίνει ότι οι χώροι γραφείων πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια των εργαζομένων. Οι χώροι εργασίας της IWG εκτός των κέντρων των πόλεων, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις περιοχές στα περίχωρα να αναδεικνύονται σε εργασιακά «hot spots». Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν όλα τα νέα κέντρα IWG άνοιξαν σε μη αστικά περιβάλλοντα και περιοχές μακριά από τις μεγάλες αστικές περιοχές.

Για τους μεσίτες, τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τα ακίνητα, το συμπέρασμα, όπως αναφέρεται, είναι σαφές: το να σκέφτεσαι τι είναι καλό για τον πλανήτη δεν είναι μόνο καλό για τον πλανήτη. Το να γίνεις «πράσινος» πηγαίνει χέρι-χέρι με το υβριδικό, δεδομένων των μειωμένων χρόνων μετακίνησης και των λιγότερων γενικών εξόδων που ήδη συνδέονται με τους ευέλικτους χώρους γραφείων που βρίσκονται στις κοινότητες των εργαζομένων. Αυτό συνάδει με τα ευρήματα μιας έρευνας της IWG για το 2020, στην οποία το 92% των ερωτηθέντων επιθυμεί έναν πιο πράσινο, πιο βιώσιμο τρόπο εργασίας με μειωμένη ανάγκη για περιττές μετακινήσεις.

Η συνεργασία είναι το ζητούμενο

Η συνεργασία αποτελεί ένα από τα βασικότερα ευρήματα που επισημάνθηκαν στην έρευνα της JLL. Οι χώροι εργασίας του μέλλοντος δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία, με τους αποκλειστικούς χώρους γραφείων να αποτελούν παρελθόν υπέρ των ανοικτών περιβαλλόντων εργασίας για το 73% των ερωτηθέντων.

Με τους εργαζόμενους να βρίσκονται λιγότερο στο γραφείο στο πλαίσιο ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, οι φορές που πηγαίνουν σε έναν κοινόχρηστο χώρο εργασίας φαίνονται πλέον διαφορετικές, με μεγαλύτερη έμφαση στην ομαδική εργασία που μπορεί να αισθάνονται ότι λείπει όταν εργάζονται από το σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται αλλαγές στους όρους δόμησης Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Σημαντικές επενδύσεις και big deals «φέρνει» ο κλάδος Logistics

Σημαντική ανάπτυξη και βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία για ΑΕΕΑΠ και Developers στο 9μηνο 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα